Sıvı Maddelerin Ölçümü Sıvı maddelerin hacmini ölçmek için kullanılan birim, "litre"dir. Sıvı maddeler içinde bulundukları kabın şeklini alma özelliğine sahiptir. Bu nedenle sıvı maddelerin hacim ölçümü, dereceli kap ile yapılmaktadır.
Maddelerin uzayda kapladığı yere HACİM denir. Sıvıların hacimleri dereceli silindir ile ölçülür.
Sıvıların hacimlerinin hassas olarak ölçülmesi için çeşitli malzemeler kullanılır. Büyük hacimli sıvıların ölçümü için mezür, küçük hacimli sıvıların ölçümü için genellikle dereceli pipet ve damlalık kullanılır.
Sıvıların miktarı hacim birimleri ile ölçülür.Hacimin SI birimi metre küptür (m³) ve genellikle desimetreküpe eş olan litre kullanılır (1 dm³ = 1 L).
Günümüzde sıvı ölçü birimi olarak litre kullanılsa bile aynı zamanda alt ve üst birimleri de yer almaktadır. Litrenin katları dekalitre, hektolitre, kilolitre olarak ifade edilebilir. Aynı zamanda litrenin askatları ise desilitre olarak bilinmektedir.
İlgili 35 soru bulundu
Sıvı ölçme birimi litredir. Litrenin ast ve üst katları bulunuyor. Üst katları dekalitre, hektolitre ve kilolitredir. Ast katları ise desilitre, santilitre ve mililitredir.
SIVI ÖLÇME BİRİMLERİ
Sıvı ölçme birimi litredir. Ancak bazı sıvılar litre ile ölçülemeyeceği için mililitre kullanılabilir. Sıvı ölçme konusu matematik ders müfredatında yer aldığı gibi günlük hayatımızda da karşımıza çıkan bir konudur.
Akıllı tartılar geleneksel kilo ölçen tartılardan tamamen farklı cihazlardır. Vücudunuzun yalnızca ağırlığını değil; yağ, sıvı ve kas ölçümü, metabolik yaş gibi diğer parametrelerin de sonuçlarını size verir.
Sıvı yağ Şalgam sirke vb. maddelere sıvı denir. Bu maddelerin hepsi akışkan ve duramayandır.Herhangi bir şeklin şeklini alırlar örnek:Bardağa Limonata koymak. Sıvı maddeleri:şu,ayran,sıvıyağ,limonata,sirke,şalgam,gazlı içecekler hepsi sıvı maddedir.
Örneğin; 15 litre suya konulan madde sonucunda dereceli silindire su seviyesi 23 litreye çıktı, 23-15= 8 litre sonucu elde edilir. Litreyi metreküp birimine çevirmek için kullanılan formül şudur; m3= L:1000 .
Sıvı maddelerin miktarını ölçebilmek için 'litre' birimini kullanırız. Örneğin markete gittiğimiz zaman süt aldığımızda üzerinde 1 L ifadesini görürüz. Yani litrenin kısaltılmış hali 'L' olarak bilinir. Diğer bir deyişle, 1 Litre = 1 L şeklinde ifade edilir.
Günlük hayatta sıvıların miktarı standart olmayan birimlerle ölçülür. Sıvıların miktarını ölçerken kaşık, bardak, fincan, kase gibi birimlerden yararlanılır.
Belirli bir şekle sahip değillerdir. Bulundukları yerin biçimini alırlar. Akışkan bir yapıya sahiptirler. Her sıvının akışkanlık yoğunluğu aynı olmaz. Sıvıların yoğunluklarına göre farklılık gösterebilir.
MADDENİN ÖLÇÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ Maddenin ölçülebilir özellikleri kütle ve hacim özellikleridir. Kütle ve hacim bütün maddelerde var olan ve ölçülebilen özelliklerdir.
Sıvı Maddeler: Sıcak, çikolata, Su, Ayran, Pekmez, Kolonya, Çay, Limonata, Portakal suyu... Sıvı Maddeler: Sıcak çikolata.
Sıvı ölçüsü temel birimi olarak “litre” kullanılmakta olup, kısaca “L” ile gösterilir. Hacmi 1 dm3 olan sıvının hacmi 1 L olarak söylenir.
Sıvıların Kütle ölçümü: Sıvının kütlesini ölçebilmek için sıvı bir kaba konur. Bu doğrultuda ölçüm yapıldığı zaman sıvı ile beraber kabın ölçüsü ortaya çıkar. Bu doğrultuda kabın toplam kütleden çıkarıldığı zaman geriye suyun ağırlığı kalır. Gazların kütle ölçümü: Diğer maddeler gibi gazların da kütlesi bulunur.
Peki standart olmayan ölçüler ne demek? Standart olmayan ölçüler: Sıvıları ölçme kadına kullanılan kova, bardak, fincan, sürahi ve kaşık gibi aynı büyüklükte olmayan ölçüleri standart olmayan ölçüler denmektedir.
Bir sıvı neredeyse sıkıştırılamayacak akışkanlıktadır yani bulunduğu kabın şeklini alır. Fakat basınçtan bağımsız olarak, (neredeyse) sabit bir hacimde kalır. Eğer sıcaklık ve basınç sabitse, belli bir hacmi vardır.
Terazinin en büyük özelliği ağırlık ölçümünün yanı sıra su ve sütün hacim ölçümünü yapabilmesidir.
Baskül, bir nesnenin yer çekiminden kaynaklı olarak aşağıya doğru uyguladığı kuvveti ölçen cihazdır.
Katılar geometrik bir şekle sahip olduklarında; boyutları ölçülerek hacim hesaplanır. Kütle eşit kollu terazi ile ölçülür.
Litre bir Uluslararası Birim Sistemi birimi değildir; fakat SI birimleriyle birlikte kullanılması kabul görmüştür. SI'nın hacim ölçüsü birimi metreküptür. Bu birimin adı metrik sistemde sık sık geçmektedir. 1 litre 1 desimetreküpe eşittir.
Litre, bir hacim ölçüsü birimidir.
Peki, litreden daha büyük hacimleri, daha büyük hacimleri ölçerken hangi birimleri kullanacağız? Metrik uzunluk birimleri için kullandığımız ön ekleri, metrik hacimler için de kullanabiliriz. Deka-litre, hekto-litre gibi. Ama litreden büyük olan hacim birimleri arasında en sık kullanılan, kilo-litre.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri