T1 ve T2 kodları eşyanın hangi statü altında taşındığını belirten kodlardır. Buna göre; T1, Avrupa Birliği dışı eşya için ortak transit rejimini kapsayan transit beyanını gösterirken, T2, Avrupa Birliği eşyası için ortak transit rejimini kapsayan transit beyanı için kullanılır.
T1-/T2 Gümrük Sevk Belgeleri (NCTS)
Üçüncü ülkelerden yapılan gümrüksüz ve gümrük kontrolüne tabii malların sevki , genelde T1-/T2 gümrük sevk yöntemiyle nihai gümrük işleminin yapılacağı Avrupa'daki varış ülkesinin gümrük dairesine yapılır. Bu gümrük sevk belgeleri uluslararası elektronik NCTS sistemiyle düzenlenir.
Taşınan eşyanın menşei, bir Avrupa Birliği ülkesine ait ise ve bu eşya Ortak Transit Rejimi'ne taraf herhangi bir EFTA ve üçüncü ülkeye boşaltılacaksa, bu taşımada T2 beyanı kullanılması gerekir. Örneğin menşei AB olan bir yük, Almanya'dan hareket ederek Türkiye'ye geldiğinde T2 beyanı kullanılır.
T2 Yetki Belgesi, Büyükşehir belediyesi sınırları dışında kalan yerleşim birimlerinde yolcu terminali işletmeciliği yapacak, gerçek ve tüzel kişiler ile kamu kurum ve kuruluşlarına verilen belge türüdür.
T1-T2 ne demek sorusuna bir de Türk ihracatçısı ve taşımacısı açısından cevap verebiliriz. Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne yapacağı ihracatta T1 rejim kodu kullanılırken, Avrupa Birliği ülkelerinden Türkiye'ye yapılacak ihracat ve taşımalarda T2 belgesi kullanılır. T1- T2 Ortak Transit'e taraf olan ülkelerde kullanılır.
İlgili 36 soru bulundu
T2 belgesi: Menşei Avrupa Birliği ülkelerinden biri olan eşyaların, ortak transit rejimi içerisinde taşınmasında kullanılan rejim kodudur. Örneğin; hareket ülkesi Almanya, varış ülkesi Sırbistan olan bir transit işlemi için T2 belgesi kullanılır.
Borsa T2 kavramı, tıpkı T1 gibi zamanı ifade eder. T aynı günü gösterirken, T+2 işlem yapılan günden 2 iş günü sonrası için kullanılır. Yani siz işlemi Pazartesi günü yaptıysanız Çarşamba günü gerçekleşeceği anlamına gelir. Bir hisse senedini T gününde bozduğunuz zaman, T+2 gününde bakiyenin hesaptan çekebilirsiniz.
T2 yetki belgesi Büyükşehir belediyesi sınırları dışında kalan yerleşim birimlerinde yolcu işletmeciliği yapacaklara verilen belgedir. T2 Belgesi için başvuranların oda ve vergi kaydının olması ve en az 100.000 Türk lirası sermayeye sahip olmaları şarttır.
T2 Nedir? T2 Topluluk (AB) eşyasının Transit Sözleşmesine taraf ülkelerde gümrük vergileri ödenmeksizin taşınmasına olanak sağlayan Birlik prosedürdür. Türkiye'ye olan taşımalarda Sözleşmeye taraf ülkelerde açılan T2 beyannameleri sıklıkla kullanılır.
Borsada T+2 Ne Demek? Borsa T+2 kavramı, T1 gibi zamanı temsil eder. T aynı günü, T+1 ise 1 gün sonrayı ifade ederken T+2 ise işlem yapılan günden 2 iş günü sonrasını temsil edere. Örneğin; Salı günü işlem yapıldıysa Perşembe günü gerçekleşeceği anlamını taşır.
Cevap: T1 rejimi, Avrupa Birliği dışı eşyanın transit beyanı için kullanılırken, T2 rejimi ise Avrupa Birliği eşyasının transit beyanı için kullanılır. TR rejim kodu, ulusal transit işlemlerinin ayırt edilebilmesini teminen Türkiye Gümrük Bölgesi içerisinde başlayıp biten taşıma işlemlerinde kullanılır.
Cevap: Transit refakat belgesi transit beyanı bilgilerine dayanan ve eşyaya refakat etmek üzere bastırılan belgedir. Hareket gümrük idaresinde eşyanın gümrük işlemleri tamamlanarak sevk edilmesinden önce gümrük memuru tarafından sistemden beyaz A4 kağıt üzerine alınan bir çıktıdır.
Borsada T olarak bilinen kavram Talimat günüdür. Borsada T+1 ve T+2 yatırımcının bakiyesinde bulunan meblayı ne zaman çekebileceğini gösterebilmek amacıyla kullanılan terimlerdir. Borsada T+1 ve T+2 anlamı bakiyelerinde görüntülenen meblanın nakit olarak çekilebilmesi mümkün olmayacağını ifade eder.
T1A ve T2A sinyal yoğunlukları birbirinden farklıdır. Hastalıkla birlikte zarar gören doku ve organlar T1A da yağ yüksek sinyal su ve suya benzer sıvılar düşük sinyal göstermektedir. T2A sinyalleri ise yüksek sinyallerdir.
T2 networkte SGK ile anlaşmalı bütün branşlardaki hastaneler yer alırken T1 networkte ise T2 networkteki hastanelere ek olarak SGK ile yalnızca branş bazlı anlaşması olan hastaneler ve tıp merkezleri yer alır.
T1 yük ordinosu, gümrüğe tabi malları bir gümrük ofisinden diğerine taşımak için malların sınırlar arası hareketlerinde kullanılan bir gümrük belgesidir. Temel olarak T1 yük ordinosu, AB dışından gelen malları AB bölgesinde taşımak için kullanılır.T1 transit prosedürü, gümrük tarafından çıkış noktasında açılır.
Transit ticaret, bir ticaret şekli olup, ihracat ve ithalat rejimlerine tabi değildir. Bu yüzden herhangi bir şekilde gümrük beyannamesi düzenlenmez.
İhracatla ilgili gümrük işlemleri tamamlanmış eşyanın karayoluyla Türkiye Gümrük Bölgesi içerisinde ulusal transit rejimi altında taşınmasında, yükümlünün tercihine göre NCTS programından transit beyannamesi düzenlenmesi yerine, İhracat Refakat Belgesi (İRB) programından İRB düzenlenebilir.
Transit ticaret ödeme şekli değil, bir ticaret şeklidir. Gerçekte bir ithalat ve ihracat işlemi olmadığından dolayı, gümrük beyannamesi düzenlenmez.
T türü yetki belgesi Terminal işletmeciliği yapacak gerçek ve tüzel kişiler ile kamu kurum ve kuruluşlarının alması zorunlu olan yetki belgesidir. Taşımanın şekline göre T1, T2 ve T3 olarak türlere ayrılır.
B2 yetki belgesi yurt dışı yolcu taşımacılığında tarifesiz olarak taşımacılık yapmak isteyen kişi ve kuruluşlara verilen belge türüdür. Bu belgeye sahip olmak isteyen kişi ya da kuruluşların taşımacılık yapmak istedikleri araçlarında koltuk kapasitesi en az doksan olmalıdır.
L2 Yetki Belgesi, uluslararası eşya taşımacılığı faaliyetlerinde kullanılan bir yetki belgesidir. Diğer yetki belgeleri, özellikle K1, K2 ve K3 gibi kara yolu taşımacılığı için verilen belgelerdir.
Örneğin, bir yatırımcı T+1 gününde bir hisse senedi satın aldığında, satın alma işlemi gerçekleşir ancak hisse senetleri T+2 gününde teslim edilir. Eğer yatırımcının hesabında yeterli miktarda nakit yoksa, bu işlem için gerekli ödeme yapılamaz ve bakiye eksiye düşer.
Yatırımcıların aldıkları ya da sattıkları hisse senetleri 2 gün boyunca burada saklanmaktadır. Takas günü ise T+2 şeklinde, işlemi izleyen ikinci iş günüdür. Yani söz konusu hisse senedi ile ilgili işlem gerçekleştikten 2 gün sonra para hesaba geçer.
Nakdi paranın borsada işlenmesinden sonra ki kazancın çekilmesinden sonra geçecek zamanı belirtmek için T1, T2 ifadeleri kullanılmaktadır. T1 den yukarıda bahsettiğimiz gibi T2 ise satışı yapılan hisse senedin 2 gün sonra hesaba aktarılması olarak geçmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri