İbn Sa'd (777, Basra - 16 Şubat 845, Bağdad), 8. ve 9. yüzyıllarda yaşamış hadis, siyer, tarih ve neseb bilgini. İslam dünyasında meşhur olan Tabakat (Kitâbu't-Tabaķaü'l-Kebir) adlı kitabıyla bilinir.
Tabakat kitabıyla tanınan hadis, siyer, tarih ve ensâb âlimi.
Şu an, bir kısmı eksik de olsa, günümüze ulaşan bu konuda yazılmış en eski kaynak, İbn Sa'd'ın(ö. 230) " et-Tabakâtü'l-Kübrâ" adlı eseridir.
Hadis ilminde “hadis ricâlinin ilk tabakasını oluşturan sahâbeden başlayarak daha sonraki dönemlerde birbirine yakın yaşlardaki râvilerin teşkil ettiği gruplar” anlamında kullanılan tabakat terimi hadis âlimlerinin geliştirdiği ve diğer ilim dallarının da benimsediği bir telif türüdür.
Tabaka kelimesinin “kışla” anlamında ilk defa I. Baybars döneminde Kahire'de Kal'atülcebel ve çevresinde inşa edilen kışlalar için kullanıldığı bilinmektedir. Tabakalar özellikle el-Melikü'n-Nâsır Muhammed b. Kalavun devrinden itibaren önem kazanmış ve bunlara yeni ilâveler yapılmıştır.
İlgili 20 soru bulundu
Bana İslam'ın ne olduğunu söyle!" dedi. Rasûlullah, "İslam, Allah'tan başka ilâh olmadığına, Muhammed'in de Allah'ın resulü olduğuna şehadet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman ve gücün yeterse Beyt'i hac etmendir." diye buyurdu.
Tabakalar, hal tercümesi kitabı. Arapça bir kelime olan tabakat, tabaka kelimesinin çoğuludur. Kelime olarak tabaka, sıra halinde üst üste konulmuş şeylerden her biri, kat, derece, zümre, sınıf, nesil, kuşak, tek yapraktan ibâret kağıt, cepte taşınan, tütün ve sigara konulan kutu manaları için kullanılır.
[ طَ بَ ] (ع اِ) جِ طبقة. مراتب. (طَ بَ) [ ع . ] (اِ.) جِ طبقه . 1 - درجات ، مرتبه ها. 2 - گروه ها، جماعات .
TABAKA, 1) Genellikle sedimanter olarak teşekkül etmiş, düzlem şeklinde uzanımı kalınlığına göre çok fazla olan kayaç, kömür veya cevher yatağı. Bir tabakayı diğer tabakalardan ayıran düzleme “Tabaka düzlemi” , birbiri üzerinde oluşmuş birkaç tabakaya “ Tabaka serisi” denir.
Birbirine benzeyen harflerden oluşan kelimelerin nokta veya harekelerinin değiştirilerek yazılması anlamında terim. Sözlükte tashîf, “bir sayfada birbirine benzeyen harflerden oluşan kelimeleri yanlış okumak, yanlış yazmak veya yanlış rivayet etmek” demektir.
Yani et Tabakatül Kübra .. Bu ismin ifade ettiği mana; Büyük Biyografi olabilir. Ayrıca; Bir Menkıbeler Manzumesi, manasına da alınabilir.. Esere verilen bu isim, kendisinden sonra gelen, ulema tarafından verilmiş olması ihtimali, kuvvetlidir.
İbn Sa'd, hadis otoritelerinin büyük bir kısmı tarafından güvenilir bir ravi olarak kabul edilmiştir. Alanının uzmanı âlimler onun şerefli, faziletli, doğru sözlü ve genellikle sika bir şahsiyet olduğunu söylemişlerdir. Büyük hadis alimi Hatîb el-Bağdâdî: “İbn Sa'd; ilim, fazilet ve adalet ehlidir.
Halîfe'nin ölüm tarihine (180/796) kadar sürdürülmesindeki amaç 110 yılına kadar sahâbe, 180 yılına kadar tâbiîn rivayetinin devam ettiğini göstermektir. En faziletli tâbiînin kim olduğu hususunda genellikle Ahmed b. Hanbel'in Saîd b. Müseyyeb'i Alkame b.
Hadis Ricâli ilmi veya kısaca Ricâl ilmi adı verilen ilim dalının ismindeki 'ricâ- l'den maksat, erkek olsun kadın olsun hadis ve haber nakleden râvîler demektir. Arapçada 'erkekler' için kullanılan bu kelime, kadın râvîlerin sayısının erkeklere nazaran az olduğu için kullanılmış olabilir.
Bekir kabilesinin İslâm tarihi açısından asıl önemi Hz. Peygamber'in süt annesi Halîme'nin bu kabileye mensup olmasıdır. Resûl-i Ekrem'in amcası Hamza da Benî Sa'd'dan bir ailenin yanında büyümüştü. Bu kabilede süt emzirilen çocuklara Sa'dî lakabı verilirdi.
Eserleri
İbn Sa'd'a nispet edilen eserler şunlardır: Kitâbu Tabakâti'l-Kebîr a. Bilinen en eski tabakât kitapları İbn Sa'd'ın da hocalarından sayılan meşhur iki tarihçi Muhammed b. Ömer el-Vâkıdî'nin “Kitâbu't- Tabakât”ı ve Hey- sem b.
İslâm tarihinde biyografi (biyografya) kitapları "siyer, terâcim, tabakat, vefeyât" gibi isimlerle anılır. Bunlardan siyer/sîret, özellikle Hz. Peygamber'in hayatına dair eserler için kullanılan bir terim şeklinde yaygınlık kazanmış olmakla birlikte diğer biyografiler için de kullanılır.
Tabak kelimesinin kökeni Arapça dilidir. Tabak kelimesinin Arapça dilindeki karşılığı ṭabaḳ şeklindedir.
Arapça dilinden Türkçeye geçen sakıt kelimesi, düşük anlamına gelmektedir. Özellikle Osmanlıca kelimelere ilgisi olanlar, sakıt kelimesini bolca kullanmaktadır.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Şavk kelimesi, ''şevk'' kökünden türetilmiştir. Şevk, hem istek ve arzu hem de parlak anlamına gelir. Halk arasında yaygın olarak kullanılan şavk kelimesinin sözlük anlamı ise ışıktır. Bu kelime genellikle ay sözcüğüyle birlikte kullanılır.
Arapça kökenli bir sözcük olan şark, Osmanlı Devletinin ilk yıllarından itibaren kullanılan kelimeler arasında yer alıyor. Şark kelimesinin sözlük anlamı doğudur. Genellikle bu kelime ile birlikte kullanılan garp ise batı anlamına gelir.
Bu bilgiler doğrultusunda emâlî kavramına şöyle bir tanım yapabiliriz: Emâlî, “Bir âlimin belli günlerde başta hadis olmak üzere, Arap dili, tefsir, fıkıh ve diğer ilimlerle ilgili bil- gilerini ders halkasındaki öğrencilerine yazdırmasıyla ortaya çıkan bir eser türüdür.”
Hadis âlimleri, kitab ve bab esasına göre tasnif edilen eserlerde kitab kelimesiyle aynı konudaki hadislerin ana başlığına, bab kelimesiyle bunların alt başlıklarına işaret etmiştir. Bu tür eserlerde hem ana başlık hem alt başlıklar terceme veya terâcim diye adlandırılmıştır.
Kitabü't-Tabakati'l- Kebir Tabakat - 11 Cilt Takım.
Eski İran'da MÖ 1400-1200 arasında bir peygamber olarak kabul edilen Zerdüşt tarafından kurulan Zerdüştlük inancı, varlığını sürdürmeye devam eden en eski dinlerden ve kayıtlara geçmiş olan ilk tek tanrılı inançlardan biridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri