Tahakkuk Etmek Ne Demek? İlk Anlamı - Allah tarafından izin verildiği için kesinlikle gerçekleştiğine inanılan olay. İkinci Anlamı - Kesin deliller göstererek karşı tarafın haksız olduğunu ispatlama.
Tahakkuk gerçekleşme demektir. Tahakkuk kelimesi daha çok bir muhasebe terimi olarak kullanılmaktadır, Bir borcun veya bir ödemenin veya bir alacağın belgelere dayalı olarak kesinleşmesi yani tahsil edilebilir veya ödenebilir hale gelmesine tahakkuk adı verilir. Örneğin; vergi tahakkuku, SGK primi tahakkuku gibi.
Tahakkuk daha çok vergilerin ödenme sürecindeki son aşamasını yani verginin oluştuğu süreci anlatmak için kullanılır. Türkçe anlamı gerçekleşme olan tahakkuk, bir borcun ödenebilir ya da tahsil edilebilir olduğu anlamına gelir.
Tahakkuk ise tasavvufun ma'rifet, işaret ve bilgi boyutudur. Bu da insanın ma'nevî eğitim sayesinde ahlâk ve takvâ açısından yükselişi ve Allah'a yaklaşması sonucu kâinattaki bazı ilahî sırlara ait elde ettiği bilgilerdir. ‟la Afifi;Tasavvuf, İslamda Manevi hayat, s. 76-90.
Tahakkuk, kelimenin tam anlamıyla gerçekleştirme ve gerçekleştirme anlamına gelir. Vergi tahakkuku ise, alınan ve tebliğ edilen bir verginin ödenmesi gereken aşamaya gelmesidir. Beyanname üzerinden tahsil edilen vergiler tahakkuk fişi ile tahakkuk ettirilir. Tahakkuk fişi mükelleflerin bilgisine sunulur.
İlgili 37 soru bulundu
Tahakkuk, kelime anlamıyla “gerçekleştirmek, yerine getirmek” kavramlarını karşılamak amacıyla kullanılır. Bir vergi terimi olarak ise verginin tahakkuku, tebliğ edilen verginin ödenme aşamasına gelinmesi demektir.
Tahakkuk Fişi Nereye Ödenir? Vergi Dairesi tarafından size ulaştırılan tahakkuk fişi ile vergi dairesine giderek tahakkuk fişi ile veznelerden vergi ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz. İsterseniz tahakkuk fişiniz ile bankalardan da vergi ödemesi yapabilirsiniz.
Re'sen, ikmalen ve idarece yapılan tarhiyatlarda tahakkuk işlemi de tebliğden sonra gerçekleşir. Zira işlem ilgilisine tebliğ edilmeden verginin tahakkuk etmesi de mümkün değildir. Tebliğ işlemi, tarhiyat ve tahakkuk işlemleri arasında bir köprü vazifesi görmektedir.
Tahakkuk ilkesi, gelir ve giderlerin mahiyet ve tutar olarak kesinleştiği anda gerçekleşmiş sayılması ve bunların ilişkili oldukları dönemin finansal tablorında yer almasına ilişkin temel muhasebe kurallarınden bir tanesidir.
Bu anlamda kullanılması tahakkuk kelimesi; ortaya çıkmış olan fakat kayıtlara geçmemiş durumdaki bir gelir ve giderin tanınmasıdır. Tahakkuk nedir sorusuna verilebilecek bir başka cevap ise, resmi anlamda tahakkuk edilmemiş ise de firma yetkililerinin aynı fikirde olduklarını gösteren bir terimdir.
TDK sözlüğüne göre dilimizdeki karşılığı'Gerçekleşme, yerine gelme'anlamına gelen tahakkuk,Türkçeye Arapçadan geçmiştir.
Ülkemizde, ücret ve ücret olarak ifade edebileceğimiz tüm ödeme- lerden mevzuatın öngördüğü kesintilerin yapılarak, çalışana ödenir hale getirilmesi işlemi genel olarak "Ücretin Tahakkuku" olarak adlandırılmak- tadır.
TAHAKKUK BİRİMİ (MEMUR) GÖREVLERİ :
Birim personelinin maaş işlemlerinin zamanında yapılmasını sağlamak. Birime görevlendirme ile gelen akademik personel için ilgili ödeneğinin ödenmesi ile ilgili işlemleri yapmak ve sonuçlandırılmasını sağlamak.
Kısaca Verginin Tahakkuku ifadesi, vergi borcunun kesinleşmesi durumudur. Tahakkuk, tahsil yapılmasından önce gelen ve vergi alacaklısı konumunda bulunan kamu kurumlarının söz konusu alacağını hak edişe bağlayan bir işlem yahut aşama olarak da nitelendirilir.
Tahakkuk eden: Satırdaki vergi türü için tahakkuk eden tutardır. Mahsup edilen: Satırdaki işlem için ödenen vergi tutarıdır. Ödenecek olan: Ödenecek olan vergi tutarıdır.
Tahakkuk edilen borç ya da vergi geçerlilik kazanmıştır. Yani belgelere dayalı olarak hesaplanmış durumdadır. Ödenebilir haldeki vergiler aktif tahakkuk ismi ile bilinmektedir.
Tahakkuk Esası: Hukuken o gelire alacaklı olmayı ifade eder. Örnek: Ticari ve Zirai Kazançlardır.
İşletmelerinin gelirlerini ya da üzerlerine kayıtlı olan malları ilgili kurumlara beyan eden kişiler, ortaya çıkan vergi borçlarını belirli bir tarihte ödemeyi kabul ederler. Hesaplanan miktarın belirlenen tarihte ödeneceğinin çeşitli belgeler ile kesinlik kazanması verginin tahakkuku olarak adlandırılır.
Kendiliğinden tahakkuk: Tarh ve tebliğ edilmiş olan vergi borcuna dair yasada öngörülmüş bulunan 30 günlük vergi davası açma süresi dava açmadan geçirilirse vergi borcu kendiliğinden tahakkuk etmiş olur.
Tahakkuk esasına göre alacak olarak doğmuş ve talep edilebilir hale gelmiş olmak gelirin elde edilmesi için yeterli sayılır. Tahsil esası ise ancak fiilen bir edimde bulunulup belli bir maddi değer fiilen kişinin malvarlığına dahil edildiğinde gelirin elde edilmiş sayılacağını ileri sürer.
Vergi Usul Kanununun 114/ı maddesine göre “Vergi alacağının doğduğu takvim yılını takip eden yılın başından başlayarak beş yıl içinde tarh ve mükellefe tebliğ edilmeyen vergiler zamanaşımına uğrar.” Dolayısıyla vergiyi doğuran olayın meydana geldiği yılı izleyen takvim yılının başından başlayarak 5 yıl devam eden ...
Vergi tahakkuk memuru, vergi tahakkuk ve tahsilatını yürüten bir meslektir. Bu meslekte çalışan kişiler, genellikle muhasebe veya benzer bir alanda eğitim almışlardır. Vergi tahakkuk memurları, vergi mükelleflerinin vergi borçlarını tespit eder ve vergi tahakkuk ve tahsilatını yapar.
Tebliğ edilen vergi ödeme safhasına geldiğinde mükellefin vergiye herhangi bir itirazı olmamışsa işlem vergi mükellefine çeşitli belgeler ile belirtilir. Vergi mükellefine verilen bu bilgilere tahakkuk fişi adı verilir. Özetle vergi bedelinin ödenmesi gerektiğini belirten belgedir.
ÖDEME ZAMANI
Şayet bu tür vergiler taksit süreleri kısmen veya tamamen geçtikten sonra tahakkuk etmişse geçmiş taksit, tahakkuk tarihinden itibaren bir ay içinde ödenir (VUK.m.112).
Muhtasar nedir? Kelime anlamına baktığımızda muhtasar kısa, özet demektir. Muhasebe terminolojisinde beyanname ile beraber kullanımına alışkın olduğumuz bu kavram, işverenler veya vergi kesilmesi yapanlar tarafından, kesilen verginin matrahları ile vergi dairesine beyan edilmesi anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri