Obsesif kompulsif bozukluk (OKB), obsesyon adı verilen takıntılı düşünce veya dürtülerin yarattığı rahatsızlığı ortadan kaldırmak için kompulsiyon diye tabir edilen yinelenen davranışlara neden olan psikolojik hastalıktır.
Takıntılı düşüncelerin günlük yaşamımızı etkileyecek, günlük aktivitelerimizi kısıtlayacak düzeye gelmesi durumunda OBSESİF-KOMPULSİF BOZUKLUK (OKB) adı verilen bir ruhsal hastalık akla gelmelidir.
Obsesif kompulsif bozukluk, kişide mantıklı gelmese bile kontrol edemediği düşüncelere neden olan, oluşan takıntıyı gidermek için bazı hareketleri tekrar tekrar yapma ihtiyacı hissettiren bir psikolojik hastalıktır.
Halk arasındaki adıyla takıntı veya vesvese hastalığı olarak bilinen obsesif- kompulsif bozukluk psikiyatrik bir rahatsızlıktır. Yaklaşık olarak her 100 kişiden 2-3 ünde görülür. Herkes hastalanmaktan, maddi, fiziki, duygusal zarara uğramaktan kaygılanır ve bunlar gibi olası durumlara karşı tedbirler alır.
Obsesif kompulsif bozukluk (OKB), insanların obsesyon adı verilen sürekli tekrar eden düşüncelere sahip olması ve bu düşüncenin kendisini rahatsız etmesinden ötürü, genellikle rahatlamak amacıyla ritüel veya kompulsiyon adı verilen sürekli tekrar eden davranışlarda bulunmasıyla karakterize bir durumdur.
İlgili 45 soru bulundu
Ruhsal hastalığı (depresyon, şizofreni, OKB gibi) olanlara psikiyatri hekiminin denetimi olmaksızın psikologların ve psikolojik danışmanların kendi başlarına her hangi bir müdahalede (psikoterapötik girişimler dahil) bulunma yetkileri ülkemizde bulunmamaktadır.
Takıntılı düşüncelerin yani obsesyonun davranışa dönüşmesi olarak tanımlanabilen obsesif kompulsif bozukluk, bir tür anksiyete bozukluğudur.
Kapı kilidini tekrar tekrar kontrol etmek, İşleri belirli sayıda yapmak, Rahatsız edici kelimelere veya düşüncelere takılı kalmak, Belirli kelimeleri, cümleleri veya duaları tekrarlamak gibi birçok takıntılı düşünce ve davranış obsesif kompulsif bozukluk belirtilerindendir.
Takıntı nedir? Takıntılar ya da tıbbi literaratürde daha yaygın kullanım şekliyle obsesyonlar, kişiyi rahatsız eden, tekrarlayıcı ve zorlayıcı düşünceler, duygu veya dürtülerdir. Kişi çoğunlukla obsesyonunun mantıksız olduğunun farkındadır ancak yine de zihninden atmakta zorlanır.
Yapılan araştırmalara göre her 100 kişiden 2-3'ünde görülür. Obsesif kompulsif bozukluk hangi yaşlarda ve kimlerde daha sık görülür? Obsesif kompulsif bozukluk (OKB), genellikle adolesan dönemde veya erken yetişkinlikte başlar.
Hastalığın tedavisinde en sık kullanılan yöntemler ilaç tedavisi ve bilişsel davranışçı terapi olurken, cerrahi müdahale ilaç tedavisinin ve psikoterapinin yeterli olmadığı durumlarda kullanılmaktadır. Cerrahi müdahale bozulmuş ve kopmuş olduğu düşünülen sinir uçlarının düzeltilmesi için tercih edilmektedir.
Bipolar bozuklukta takıntı olur mu? Bipolar bozukluktan kurtulanlar arasında bazı kişiler hastalık boyunca bazı takıntılara sahip olduğundan bahsetmektedir. Beyin farklı konular hakkında uzun uzun endişe etmeye ve takıntı yapmaya müsaittir. Özellikle depresyon döneminde kişilerin karamsarlık seviyesi artmaktadır.
Takıntıların azaldığı dönemler aslında iyileşilmemektedir. İlaç tedavisi de iyileşmeyi ve takıntının bitmesini sağlamaz. Takıntının geçmesi için gerekli olan Psikanalitik kökenli bir psikoterapi ile ile obsesif düşüncelerin altında yatan bilinçdışı çatışma ve duygular psikoterapi ile çalışılmalıdır.
Obsesif Kompulsif Bozukluk Bir Akıl Hastalığı mıdır? Bu rahatsızlık bir çeşit akıl hastalığı olarak belirtilir. OKB'si bulunan bireyler, obsesif fikirler ve dürtülere ya da zorlayan, tekrar eden hareketlere sahiptir. Bazı kişilerin hem saplantılı durumları hem de zorlayıcı hareketleri vardır.
Düşünce takıntısı sadece Psikanalitik Psikoterapi süreci ile geçer. Çünkü siz takıntını yenmek istesenizde onunla uğraştıkça zihninize yapışır. Düşünce takıntısının olmasının nedeni kişinin altta yatan bilinçdışı kaygılarının takıntılı düşünceler üstünden huzursuzluk vererek çıkmasıdır.
Takıntı hastalığı neden olur? Araştırmalarda obsesif kompulsif bozukluğun nedenleri arasında; vücutta mutluluk hissini veren serotonin hormonunun üretimindeki aksamasının en önemli neden olduğu görülmektedir. Çocuklukta görülen travmalar da takıntı hastalığına neden olmaktadır.
Obsesif Kompülsif Bozukluk (OKB) tedavisinde serotonin geri alımını durduran ilaçlar kullanılır. Klomipramin, fluoksetin, fluvoksamin, paroksetin, citalopram, essitalopram ve sertralin bu grup ilaçlardır.
Obsesif kompulsif bozukluk çeşitleri obsesyon ve kompulsiyon olmak üzere 2 farklı gruba ayrılır. Obsesyonlar; cinsel, kuşku, bulaşma, kirlenme, kompulsiyonlar; sayma, kontrol, temizlik, tekrar etme.
Obsesif kompülsif bozukluğu bulunan kişilerin zeka düzeyleri bu hastalıktan etkilenmemektedir. Yani, bu kişilerin zekaları normal toplum normlarındadır. Farklı veya diğer insanlardan daha üstün zekalı olmaları gibi bir durum söz konusu değildir.
Serotonin Eksikliği:
Serotonin, büyük çoğunluk tarafından ''mutluluk hormonu'' olarak bilinir; ancak mutluluk vermenin yanı sıra, ruhsal dengeyi sağlamak gibi önemli bir görevi de vardır. Serotonin, eksikliğinde OKB için bir risk faktörü olarak rol oynar.
Günlük yaşamı kısıtlayacak boyutta yineleyici davranışlar (Kompulsiyon) ve ileri düzey takıntılı düşünceler (Obsesyon) birleşimiyle ortaya çıkan OKB; zihinsel ve fiziksel eylemlerin dürtüsel hareketlerle kontrolden çıktığı psikolojik bir rahatsızlıktır.
Kişinin yaşam kalitesini ve ilişkilerini etkileyen Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB)'nin beynin karar veren bölgesinin çalışma bozukluğu olduğunu belirten Psikiyatrist Prof.
Obsesif Kompulsif Bozukluk Hakkında Sık Sorulan Sorular
Belirli davranış kalıplarıyla karakterize obsesyon ve kompulsiyon tekrarı ile seyreden ve kişinin günlük hayatını ciddi anlamda olumsuz etkileyen ruhsal hastalıktır.
Obsesif kompülsif bozukluğun teşhisi için herhangi bir laboratuvar testi söz konusu değildir. Konusunda uzman bir psikiyatrist tarafından hastanın davranışları izlemeye alınır ve belirtiler değerlendirilerek hastalık teşhis edilir. Tedavinin başarısında erken teşhis son derece önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri