Takrir-i Sükûn Kanunu (Osmanlıcası: تقرير سكون قانوني; Günümüz Türkçesi: Huzurun Sağlanması Yasası), 4 Mart 1925'te Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilen bir yasadır.
Şeyh Sait isimli kişinin başkanlığında çıkmış olan bu ayaklanmaya Şeyh Sait Ayaklanması adı verilmiştir. (13 Şubat 1925).
Takrir-i Sükûn Kanunu 4 Mart 1927'den itibaren iki yıl daha uzatıldı. 4 Mart 1929'da tümüyle yürürlükten kaldırıldı. Takrir-i Sükûn Kanunu'nun yürürlükte olduğu sürede ülkede büyük devrimler gerçekleştirildi (Bk. Atatürk Devrimleri). AYBARS, Ergün, İstiklâl Mahkemeleri, Cilt 1-2, Cumhuriyet Matbaası, İzmir 1988.
Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası; programındaki "fırkamız itikad-ı diniyeye ve fıkriyeye hürmetkardır" (Parti, dini düşünce ve inançlara saygılıdır) maddesi gerekçe gösterilerek, Şeyh Said İsyanı'ndan sorumlu tutulmuş ve 5 Haziran 1925'te kapatılmıştır.
Takriri Sükûn Kanunu, 1925 yılında Güneydoğu Anadolu bölgesinde başlayan Şeyh Said İsyanından sonra çıkartılmıştır. İsyan sırasında iktidarda olan Fethi Bey hükümeti düşmüş ve onun yerine İsmet Paşa hükümeti göreve gelmiştir. Kurulan yeni hükümet ilk iş olarak Takriri Sükûn Kanunu'nu yürürlüğe koymuştur.
İlgili 45 soru bulundu
Bu olaylar arasında yukarıda bahsi geçen Şeyh Said İsyanı ve Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası'nın isyanı bulunur. Yasanın kabulünün ana sebebi, bu tür isyanların yarattığı tehditleri ortadan kaldırmak ve olağanüstü durumlarda engelleri aşmaktır.
Müderris, mutasavvıf, müfessir ve muhaddis olan Şeyh Said, Şeyh Said İsyanı'nın lideriydi. Cumhuriyet'in ilanına ve laik düzene karşı çıkan Şeyh Said, şeriat isteğiyle dönemin hükûmetine karşı silahlı isyan girişiminde bulunmuş, bunun üzerine 1925 yılında yargılanmış ve idam edilmiştir.
Cumhuriyet henüz birinci yaş gününü bile kutlayamamış iken dış destekli bir saldırıyla karşı karşıya bırakıldı. Halifeliğin kaldırılmasından yaklaşık bir yıl sonra, 13 Şubat 1925'te Şeyh Sait, “din elden gidiyor” diye doğudaki bazı aşiretleri Türkiye Cumhuriyeti'ne karşı ayaklandırdı.
Takrir-i Sükûn Kanunu (Osmanlıcası: تقرير سكون قانوني; Günümüz Türkçesi: Huzurun Sağlanması Yasası), 4 Mart 1925'te Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilen bir yasadır.
Şeyh Said, Mayıs 1925'te büyük bir isyan başlatmayı hedefliyordu. Ancak isyan, Şubat ayında Diyarbakır'da Piran köyünde jandarmayla çıkan çatışma sonucu erken başladı. İsyanın bir Kürt bağımsızlık hareketi ya da laikliğe karşı bir ayaklanma olup olmadığı kesin değil.
Peygamber'in sözleri, fiilleri ve onayları (takrir) ile bunların nakledildiği rivayetleri ifade eder. Sünnet ise sözlükte “doğru veya yanlış sürekli takip edilen yol, kanun, âdet” gibi manalarda olup Hz. Peygamber'in söz, fiil ve onaylarının ortak adıdır.
Şeyh Said İsyanı (Dönemin adıyla: Genç Hâdisesi, Şubat - Nisan 1925), Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde merkezî yönetime karşı girişilen, geniş çaplı, Kürt ve Zaza aşiretlerin destek verdiği Hilâfet taraftarı ayaklanma. Kesin Türkiye zaferi, isyan bastırıldı.
Sait Okur, bilinen adıyla Said Nursî (1878 - 23 Mart 1960), Kürt İslam âlimi, müfessir ve yazar. Dârü'l-Hikmeti'l-İslâmiye azalığı, Birinci Dünya Savaşı'nın Kafkasya Cephesi'nde milis alay kumandanlığı yapmıştır.
Şeyh Şerif Palu'da yakalandı. Şeyh Sait, 15 Nisan 1925 günü Bingöl ile Muş arasındaki Bağlan'da (Solhan) yer alan Çarpuh Köprüsü'nde sıkıştırıldı ve yanında bulunan ayaklanma liderlerinden Cibranlı Binbaşı Kasım Bey tarafından yakalanarak güvenlik güçlerine teslim edildi. Böylece ayaklanma sona ermiş oldu.
Şeyh Said, 1865 yılında Şeyh Mahmud Fevzi ve Gule Hanım'ın oğlu olarak Elazığ'ın Palu ilçesinde dünyaya geldi. Tarihi kaynaklara göre: Şeyh Said'in 6. göbekten dedesi olan Seyyîd Haşim, İran'dan Diyarbakır'a yerleşmiş ve Sultan IV. Murad tarafından öldürülmüştür.
Halifeliğin kaldırılmasından yaklaşık bir yıl sonra, 13 Şubat 1925'te Şeyh Sait, “din elden gidiyor” diye doğudaki bazı aşiretleri Türkiye Cumhuriyeti'ne karşı ayaklandırdı. Şeyh Sait, yeşil bayrak açarak, sala getirerek yürüyor, "Halifelik kaldırıldı, medreseler kapandı, din elden gidiyor" diye propaganda yapıyordu.
Bediüzzaman Hazretleri, din derslerinin, Ezan-ı Muhammedî'nin kaldırıldığı o dehşetli hücum zamanlarında her şeyden çekinmeyi bir gereklilik olarak görür. O yüzden evlenmeme kararını alır.
Nur Cemaati, Nurcular veya Risale-i Nur hareketi, Said Nursi tarafından telif edilen Risale-i Nur adlı eserlerin bilgileri istikametinde teşekkül eden 20. yüzyıl başlarında doğan İslâmî harekettir. İtikâdi ve fıkhi bakımdan Sünnî İslâm'a bağlıdırlar.
Fakat çok geçmeden, Şeyh Said'in (ö. 1925) teklifini reddetmesine ve onu isyandan vazgeçirmeye çalışmasına rağmen, Şeyh Said isyanıyla ilişkilendirilerek Van'daki mağarasından alınıp Burdur'a sürgün edilir (1926). Böylelikle 1950'lere kadar sürecek olan sürgün ve hapis hayatı başlamış olur.
7 Ekim 1917 tarihinde tedavi gördüğü kanser nedeniyle Zürih'te ölmüştür. Öldüğünde henüz 35 yaşındaydı.
Dağ Kapı Meydanı'nda asılarak idam edilen Şeyh Sait ve arkadaşlarının nereye gömüldüğü bilinmiyor. Bazı tarihçilerin tahminine göre idam edilenler, bugün bir bölümü orduevinin sınırları içerisinde kalan alana gömüldü. Ailelerin tüm girişimlerine rağmense mezar yerleri açıklanmıyor.
T.B.M.M.'nde "Ticaret ve Sanayi Odaları Kanunu" kabul edildi. T.B.M.M.'nde "Kadastro Kanunu" kabul edildi. Ankara'da Gazi Orman Çiftliğinin kurulması için işe başlandı. Yunanistan'daki Ermeni komitecilerinin Gazi Mustafa Kemal'i öldürmekle görevlendirdikleri Manok Manükyan Ankara'da idam edildi.
Şeyh Sait ayaklanması Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasından kısa bir sonra ortaya çıkan ilk geniş çaplı ayaklanmadır. Ayaklanmanın çok yönlü sebeplere dayandığı anlaşılmaktadır. Dini, milliyetçi ve dışarıdan kaynaklanan provokasyonların etkisiyle çıkarıldığı söylenebilir.
Diyarbakırın Piran köyünde, 13 Şubat 1925 tarihinde köydeki asker kaçağı gençlerin Şeyh Sait'in kardeşi Şeyh Abdurrahim tarafından saklanması ve onları teslim almaya gelen jandarmaya açılan ateşle başlayan bu isyan , kısa sürede genişlemiş ve bu büyük ayaklanmanın temelini oluşturmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri