Tao öğretisinin kurucusu Lao Zi, güneydeki feodal Çu eyaletinde Li Erh adıyla tanınan, eğitimli ve imparatorluk arşivinde çalışan bir kütüphaneciydi.
Lao Tzu, Çin'in en büyük iki geleneğinden birisi olan Taoizm'in kurucusu olarak kabul edilen filozoftur. Hakkında çok fazla şey söylenen Lao Tzu kimilerine göre bir efsane, kimilerine göre bir filozof, kimileri için bir din kurucusu, kimileri içinse bir Tanrıdır.
Tao veya Dao, Taoizm'in ana kavramıdır. Kesin olarak ortaya çıktığı bir tarih bilinmemekle beraber M.Ö. altıncı ve beşinci yüzyıl arasında yaşadığı tahmin edilen Lao Zi'nin Dao De Jing adlı eserinde Dao anlatılmıştır.
Tanrı İnancı:
Taoculuk, “Mistik Panteizm” anlayışı üzerine kurulu bir sistemdir. Taoist ahlak zühde dayanmaktadır. Tao, âlemden önceki yaratıcı prensiptir. Her şeyi yaratan ve besleyen odur, tabiatın varlığı ve devamı ona bağlıdır.
Taoizm, bugün hâlen yaşayan Çin dinlerinden biridir. M.Ö. VI. yüzyılda ortaya çıkmıştır. Bu din, Çin dinlerinin genel özelliğini oluşturan “Tao” kavramı üzerine kurulmuştur.
İlgili 25 soru bulundu
Mistik Ekol: İki önemli temsilcisi vardır: Chuang-Tzu ve Lieh-Tzu'dur. Chuang-Tzu, Lao-Tzu'nun öğretisini yüceltmiştir. O da, Tao gibi genel bir tabiat kanununa inanmış, herşeyin mistik bir duygu ve meditasyon yoluyla anlaşılabileceğini savunmuştur.
Taoizm bir inanç felsefesi olarak dünyadaki nesnelerin aslında gerçekten var olmadığını savunan bir inanç sistemidir. Bu inanç sistemine göre her şey Tao'ya aittir. Tao'dan gelmiştir ve Tao tarafından da kontrol edilmektedir. Tao evrenin tanrısıdır.
Evrende her şeyi yöneten evrensel bir yasanın olduğunu savunan bir anlayıştır Taoizm. Çin dini geleneğinde Lao Tzu'dan çok eskilere dayanmaktadır. Bu dönemde atalara tapınma ve her şeyde doğal Tao (yol, düzen,) yasası olduğunu kabul etmek şeklinde uygulanmıştır.
Taoistlerin kutsal kitabı, “Yaşlı Usta” olarak bilinen Lao Tzu tarafından kaleme alınmış olan, 81 kısa bölümden oluşan “Bilinen Yol ve Onun Gücü” adlı el yazmalarıdır.
Taoizm, tarihi süreç içerisinde özünde bulunmayan bir çok anlayışı içselleştirmiştir. Taoist felsefede Tanrı, vahiy, kutsal kitap, ahiret, cennet, cehennem gibi öğretiler bulunmazken, Taoizm zamanla bu anlayışları kabul etmiştir. Bu noktada Taoizm'e Budizm'in büyük etkisi olmuştur.
Tao Vinyasa; Yin Yoga'nın öncüleri Paul ve Suzee Grilley tarafından yaratılan, klasik yoga pozlarının modern dans ve dövüş sanatları ile harmanlanmasından oluşturulan bir yoga stilidir.
Yin Yang Sembolü
Zıtlıkların oluşturduğu bütünü temsil ettiği için bir tarafı siyah, diğer tarafı beyazdır ve tam ortalarında siyahta bir beyaz, beyazda da bir siyah nokta bulunur. Yin sakinlik, yavaşlık, yumuşaklık anlamına gelirken yang ise kaos, hareket, sertlik anlamındadır.
Evrenin kaynağı var olana değil var olmayana dayanır. Bu hali Lao Zi Dao olarak anmaktadır ve eklemektedir: aslında onun ne adı var ne de kendi. Lao Zi'nin varlık olmama hali yani "yok" veya "hiç" haline yaptığı vurgu ile "kendiliğindenlik döngüsü"ne verdiği önem her türlü otoriteyi de dışlar.
Taocu görsel sembollerin en bilineni Taiji sembolü olarak da bilinen Yin-Yang'dır.
iki mezhebe ayrılır: taiping taoizmi ve wu dou mi taoizmi. taiping taoizmin kurucusu; zhang jiaodır ve kutsal kitabı "taiping qingling shu"dur. wu dou mi taoizmin kurucusu; zhang daolingdir ve kutsal kitabı "lao tzu wu qian wen"dır.
Lao-tzu'nın felsefesinde kullandığı "Tao" anlamı, Çin felsefesinin en önemli bir terimidir. Biz bunu iki manada ele alıyoruz.: i - asli manasma göre: Yol, gerçek, usul ve insanların takibetmesi gereken en doğru yol. 2 - Mecazi manasma göre: Kainatın başlangıcı ve "Allah" demektir.
Lao Tzu'nun kaleme aldığı Dao De Jing adlı kitapta Taoizmin temel ilkeleri yer almaktadır. Bu öğretiye göre evrendeki her şey zıddı ile birlikte vardır. Sıcak, soğuk olmadan ve iyilik kötülükten ayrı anlaşılamaz. Düalist bir bakış açısına sahip olan Taoizmde, temel ilke iyiliktir.
Tao Te Ching, döneminin diğer düşünce akımlarından farklı olarak doğayı, insan ahlâkına duyarlı ve insana hizmet eden bir güçler bütünü olarak değil, insan dâhil her şeye eşit davranan, tarafsız bir güç kaynağı olarak karakterize eder. Tao Te Ching'e göre yerin ve göğün arasındaki her şey aynı kanunlara tabidir.
Taoizm (Daoizm, Dao Öğretisi), Antik Çin'de ortaya çıkmıştır ve temeli Laozi'nın yazılı eseri Dao De Jing'e dayanan bir öğretidir. Dao (Çince: 道; pinyin: Dào) öğretinin temelidir. Çince'de yol, yürümek, konuşmak, yön, yöntem, akış vb. anlamlara işaret eder. Dao Öğretisi'nin kurucu üstadları Laozi, Çuangzi ve Liezi'dir.
Ying yang sembolü, ying yang çemberi ve Tai Chi olarak da bilinir. Sembol Teo felsefesine aittir. Ayrıca sembol her şeyin zıttına dönüşebileceğini de anlatır. Sembolün ait olduğu din ise Teoizm'dir.
Konfüçyüs (M.Ö. 551-479), Çinlilerin başlıca dini olan Konfüçyüsçülüğün kurucusudur. O kendisinin, eski bilgelerin hikmetli sözlerini tekrarlamak suretiyle, barış ve iyi idareye katkıda bulunma misyonuna sahip olduğuna inanmıştır.
Düşünmenin en iyi yolu da doğada inziva ile sağlanır görüşü hakimdir. Sanılanın aksine wu wei din değildir. Sadece Tao dini içerisinde yer alan felsefi bir öğretidir. İnsanlara sakin kalmanın, taşkınlık yapmamanın önemine vurgu yapar.
Taoculuk, Çin'in antik manevi geleneklerinden biridir. Bugün hem bir felsefe hem de bir din olarak görülür. Taoculuğu bir din olarak kabul eden insanlar Bu dinin en önemli kişisi olan Lao-Tzu'yu tanrı olarak kabul ederler.
Herakleitos evrende bulunan tüm şeylerin bir değişim ve oluş içinde olduğunu ileri sürer. Evrenin arkhesinin ateş oldu- ğunu, her şeyin ateşten geldiğini ve yine ona döneceğini ve böylece evrenin varlığını akış içinde sürdürdüğünü savunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri