Mardin denilince ilk akla gelen Mardin Taş Evleri, mimarlık harikası olarak geleneksel yaşayın bir simgesidir.
İzmir'in Foça ilçesinde bölgede çıkarılan taşlarla yapılan ve yöresel mimarinin yaşayan örnekleri olan taş evler, ilçenin simgesi olarak yıllardır ayakta kalmaya devam ediyor.
İzmir Foça'da inşa edilen tarihi evler bitişik düzen, tek ev ve kule evler olmak üzere üç farklı tarzda yapılmış. Tıpkı Harran evleri gibi yazın serin kışınsa sıcak tutan bu evlerin bir bölümü yıkılmış olsa da bölgede halen farklı örneklerini görmek mümkün.
Yazları kesme taş döşemeli eyvanda oturulur, geceleri yatılır. İklim nedeniyle kapı ve pencereler küçük tutulmuştur. Mardin evlerinde mimariye uygun olarak trabzanlar taşından yapılmaktadır.
Arnavut kaldırımlarından oluşan muhteşem sokakları, birbirinin manzarasını kapatmayan geleneksel evleri ve görkemli tarihi yapılarıyla Mardin, çok önemli bir tarihi mirasa ev sahipliği yapıyor.
İlgili 42 soru bulundu
Ayrıca sahip oldukları 4 metrelik duvarlarıyla da sert iklimlere karşı koruma oluşturmaktadırlar. Her birinin terası bir önündekine bakacak şekilde konumlandırılan Mardin Evleri, böylelikle sosyalleşmeyi sağlayan teraslanmalara da sahiptir. Evler harem ve selamlık adı verilen iki ana mekandan oluşur.
Özet: Mardin iline bağlı bir ilçe olan Savur, özgün dokusunu günümüze kadar koruyan önemli bir tarihi yerleşim merkezidir.
"Mardin evlerinin tarihi çok eskilere, M.Ö. 4500'lü yıllara dayanıyor." "Evlerin mimarisi özgün ve geleneksel; planını mimar, inşasını mühendis yapmasa da kullanımı oldukça işlevsel!" Modern mimaride hem trendlerin hem de ihtiyaçların farklılaştığını düşünürsek bu evler Mardinliler için hep yeterli kalmış.
Ülkemizde genel olarak Ege, Akdeniz de yaygın olan taş evler Anadolu'nun pek çok bölgesinde de görülmekte. Taş evler genel kırma (doğal) ve kesme taşlar kullanılarak yapılan yapılar olarak ikiye ayrılıyor.
Mardin Taşı 19 X 20 X 30 cm. ebadında ve özel ebatlarda kesilerek yapılarda, sanat eserlerinde ve süs işlemeciliğinde kullanılmaktadır.
Taş evlerin yapımında kullanılan taşlar, bölgenin coğrafi özelliklerine ve taşın türüne bağlı olarak farklılık gösterebilir. Örneğin, Akdeniz bölgesinde Toros Dağları, İç Anadolu'da Nevşehir ve Ürgüp yöreleri, Güneydoğu Anadolu'da ise Mardin yöresi taş evlerin yaygın olduğu yerlerdir.
Cappadocia'nın tarihî süreci, yaklaşık 2000 yıl öncesine dayanır. O dönemde volkanik patlamalar sonucu oluşan tüf ve bazalt tabakaları, zamanla rüzgar ve yağmurun etkisiyle oyulmuş ve Mağara Evler ortaya çıkmıştır. Bu benzersiz evler, tarih boyunca bölgedeki çeşitli medeniyetler tarafından kullanılmıştır.
Akdeniz ülkelerinde tercih edilen yapılar ülkemizde ise daha çok Ege ve Akdeniz de yaygın. Karadeniz ve İç Anadolu bölgesinde ise daha çok taşın ve ahşabın bir arada kullanıldığı karma yapılar bulunuyor.
Ana eyvandaki yazıta göre yapı Artuklu Melik Salih (1312-1363) dönemine tarihlenmektedir.
Katman katman yapılardan oluşan Mardin evleri birbirinin üstüne gelecek şekilde dizayn edilmiştir. Bu yapısal özelliği sayesinde hiçbir evin gölgesi bir başka evin üstüne düşmez. Özgün bir mimari yapıya sahip evlerin eğimli konumda yer alması yapıların en az iki katlı olarak inşa edilmesini sağlamıştır.
Antik çağlardan bu yana Akdeniz mimarisinde, kendi çevresine ait bir malzeme olması, sıcak iklim koşullarına uygun ve dayanıklı olması taş kullanımını beraberinde getirmiş.
Taş Ev Depreme Dayanıklı mıdır? Taş evler, her türlü iklim koşullarına uyum sağlayabilmektedir. Bu nedenle deprem bölgelerinde taş ev seçimi yapılması oldukça avantajlıdır.
İç ve dış mekanlarda kullanılır. Barbekü, şömine, fırın ve baca yapımında kullanılabilir. Doğada oluşan doğal kayaç yapılardır. Modern mimari içerisinde de sıklıkla kullanıldığı gibi eskiden de sıklıkla kullanılan doğal taşlar arasındadır.
Soğan Kebabı, Kibbe (İşkembe Dolması), Dobo, Zingil ve İrok (Mardin usulü içli köfte) şehrin en ünlü yöresel yemekleri arasında. Ancak bu arada “Kaburga Dolması”, “Sembusek”, Alluciye (Erik Yahnisi), Firkiye, Killice (Mardin Çöreği) ve tatlılardan Harire'yi de denemenizi tavsiye ederiz.
Şehrin adı Süryanice kaleler kenti demek olan "Marde" den gelir. Romalıların Süryanilerden alarak 'Maride' dedikleri şehire, Araplar 'Maridin' dediler. Plinus'a göre , Nusaybin civarında yaşayan Mardanî adlı Arap kabilesinden almıştı Maridin adını.
2—Mardin evlerinin bu özelliği için:Kışın sıcak-yazın serin olmasının nedeni duvarların perlitli Mardin taşı ile yaklaşık 40 cm kalınlıkta yapılmasıdır.Bu kalınlık ve malzeme ısı yalıtımı ve deprem riski için çok iyi yerel çözümlerdendir.
Nüfus. Artuklu'da Türkler, Araplar, Kürtler, Süryaniler ve Ermeniler gibi etnik gruplar yaşarlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri