İlk Türk Denizcisi Çaka Bey.
Eğitim ve öğretimiyle bir donanma oluşturulan ve bizzat komuta ederek başarı sağlayan Mürsel Alp bir Türk Büyüğü, Bir Derya Beyi, Kaptan-ı Derya ve ilk Osmanlı Türk Denizcisidir.
Barbaros, Hızır Reis, Barbarossa… Akdeniz'de 1500'lü yıllarda bu isim tek bir kişiyi ifade ederdi: Barbaros Hayreddin Paşa. Osmanlı'nın ve Türk tarihinin en büyük denizcisi, Akdeniz'in fatihi ve Osmanlı'nın deniz hâkimiyetini sağlayan büyük denizci.
Türk denizciliğinin kurucusu: 'İzmir fatihi Çaka Bey'
Türkiye Selçuklu Devleti'nin yıkılmasından sonra, Beyliğin Bizans ile giriştiği mücadelelerde denizciliğe ilk adımlar atılmıştır[1]. Burada göz önünde bulundurulması gereken bir husus ise, Selçuklu harekatından ayrı olarak 1081-1097 yıllarında Batı Anadolu'da faaliyet gösteren Çaka (Çakan) Bey'in deniz devletidir.
İlgili 33 soru bulundu
📌Barbaros Hayreddin Paşa çok sayıda denizci yetiştirmiş olup, bunların en ünlüleri; Turgut Reis, Salih Reis, Piri Reis, Murat Reis, Seydi Ali Reis ve Kılıç Ali Reis'tir.
Osmanlı Devleti, 1323 yılında Karamürsel'i fethederek denize ulaştı, Kara Mürsel komutasında ilk donanma oluşturuldu ve Kocaeli'nde yapılan savaşlarda denizden destek sağlandı. 1327 yılında Karamürsel'de ilk Osmanlı tersanesi kuruldu ve böylece deniz gücünün kurumsallaşma çalışmaları başladı.
Çaka Bey, Bizans ile Peçenekler arasındaki mücadeleden de faydalanarak 1081 yılında Bizans'ın elindeki Smirni'yi, yaklaşık 8.000 askeriyle ele geçirdi. Buradaki Rum ustaları kullanarak 40 parçalık bir donanma oluşturdu.
Kuruluş tarihi, ilk Türk denizcisi kabul edilen Çaka Bey'in İzmir'de oluşturduğu donanmanın kuruluş tarihi olan 1081'dir.
Türk Denizcilik Tarihi Ortaya Çıkışı
Türkleri denizcilikle tanıştıran ilk isim Çaka Bey'dir. 1081 yılında 50 parçaya sahip olan ilk Türk Donanması Çaka Bey tarafından kurulmuştur. Bu tarih (1081 yılı) ülkemizde Deniz Kuvvetlerinin kuruluş tarihi olarak kabul edilmiştir.
Böylece 1499-1502 yılları arasında meydana gelen deniz savaşları sırasında ünü duyulan Piri Reis, dönemin Kaptan-ı Derya'sı Davut Paşa'nın filosundaki bir savaş gemisinin komutanı oldu. Venedik ile 1500-1502 tarihlerinde yapılan savaşlarda Piri Reis'in hizmet ve başarıları dikkati çekti.
1416 yılı Osmanlıların ilk deniz savaşına sahne oldu. 29 Mayıs 1416'da Venedikliler, Osmanlı gemilerine saldırınca Çalı bey komutasındaki Osmanlı donanmasıyla Venedik donanması arasında savaş yapıldı.
Bu denizcilerin en ünlüleri Turgut Reis, Salih Reis, Piri Reis, Murat Reis, Seydi Ali Reis ve Kılıç Ali Reis. Osmanlı deniz gücü onun yetiştirdiği denizciler sayesinde varlığını uzun süre sürdürdü.
Osmanlı Donanması Nerelerde Yakıldı? Osmanlı Devleti'nin donanması tarih boyunca 4 kez yakılmıştır.
Abdülaziz, Birleşik Krallık gezisinde Kraliyet Donanması'nı görmüş ve çok etkilenmişti. Ülkeye geri dönünce hemen yeni bir donanma kurma hazırlıklarına girişti ve onun girişimleriyle birçok gemi satın alındı. Ahşap gemilerden oluşan bu yeni donanmanın o günlerde dünyanın en büyük üçüncü donanması olduğu söylenir.
Türk denizcilik tarihinin önemli dönüm noktalarından Preveze Deniz Zaferinin 482. yıl dönümü kutlandı.
Saltuklular (1072 – 1202)
Ebul Kasım tarafından kurulan Saltuklular; Erzurum, Kars ve Bayburt civarında hüküm sürmüştür. Anadolu'da kurulan ilk Türk beyliği olma özelliğini taşıyan Saltuklular, Anadolu Selçuklu Devleti tarafından yıkılmışlardır.
Kılıç Arslan Bizans'ın kışkırtmalarından sonra Çaka Bey'i öldürmüştür. Bu karışıklık sonunda Bizans İzmir'i tekrar ele geçirip Çaka Beyliğine 1093 yılında son vermiştir. Çaka Bey ilk Türk denizcisi olması ile bilinmektedir.
osmanlı ilk donanmasına karesi beyliğinin kendine katılmasıyla sahip olmuştur... iznik gölündeki 3 kayiktan ibarettir.
Selçuklular döneminde Çaka Bey'in 1081'de, İzmir'de ilk tersaneyi kurması ve ilk Türk donanmasını inşa etmesi Türk denizciliğinin gelişimi açısından önem arz etmektedir.
Zatüs-Savari Savaşı İslam donanması ile yapılan ilk deniz savaşıdır. Bu savaş Finike muharebesi adı ile de anılmaktadır. Savaş, Muaviye'nin temsilcisi Büsr Bin Ebu Ertat ve Abdullah Bin Sa'd'ın komutanlığında gerçekleştirilmiştir.
Muharebe, 20 Ekim 1827'de Navarin Limanı'nda demirli Osmanlı-Mısır gemilerine, müttefik Ingiliz, Fransız ve Rus filolarının hiçbir uyanı yapmadan âni bir saldırısı ile başlamıştı. Yaklaşık üç buçuk saat süren savaş sonunda limandaki hemen hemen bütün Osmanlı gemileri yakılarak yok edilmişti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri