Tanrısal konumlu gözlemci anlatıcı tipinde yazar roman içindeki her şeye egemendir ve olimpik bakış açısına sahiptir. (Çetin, 2006: 106) Özne anlatıcı tipinde ise olaylar, anlatıcının başından geçmektedir. (Çetin, 2006: 112) Özne anlatıcı tipinin kullanıldığı Buğra romanı Siyah Kehribar'dır.
Roman ve hikâye incelemesi üzerine yazılmış Türkçe yayınlarda genellikle iki çeşit anlatıcıdan ve onlara bağlı bakış açılarından söz edilir. Bunlar birinci ve üçüncü tekil kişi ağzından anlatım ile kahramana ait bakış açısı ve hâkim (tanrısal) bakış açısıdır.
İlahî bakış açısı, klasik romanlarda çok kullanılmış olan, bugün de rağbet görmeye devam eden bir bakış açısıdır. Tarık Buğra, Küçük Ağa romanında; Tolstoy, Savaş ve Barış'ta; Mehmet Rauf, Eylül'de İlahî (hâkim) bakış açısını kullanmıştır.
Roman, hikaye, masal ve fabl gibi olay çevresinde oluşan metinlerde durumları okuyucuya aktaran kişinin aynı zamanda olayların merkezinde olan kahramanın olduğu bakış açısıdır. Yani burada olayları anlatan bizzat eserin kahramanıdır. Bu anlatıcı olayları ben ağzıyla yani “1.tekil şahıs” ağzıyla anlatır.
Hâkim Bakış Açılı Üçüncü Tekil (O) Anlatıcı (İlahi/Tanrısal bakış açısı): Yaşanmış, yaşanan ve yaşanacak olan her şeyi bilir, görür ve duyar. Kahramanların gönlü veya kafasından geçenleri okumaya kadar uzanır. Anlatıcı, anlattığı olayların dışında durur, gören durumundadır.
İlgili 31 soru bulundu
* Kahraman Bakış Açısı * Gözlemci Bakış Açısı * Tanrısal Bakış Açısı * Hakim Bakış Açısı * İlahi Bakış Açısı * Bakış Açıları Nelerdir?
İkinci şahıs anlatıcı, bir edebi metinde ana kahramana anlatıcının ikinci şahısla hitap etmesini anlatmak için kullanılan bir edebiyat terimidir. Türkçede bu iş için "sen" veya "siz" zamirleri kullanılabilir. Örnek olarak: Sen bunun gibi bir yerde sabahın bu saatinde olacak biri değilsin.
Anlatıcı bakış açısı türlerine bakacak olursak , hakim bakış açısı, kahraman bakış açısı, gözlemci bakış açısı ve çoğulcu bakış açısı olmak üzere, çoğunlukla dört anlatıcı türü sıralanmaktadır.
Hâkim (İlahi/Tanrısal) Bakış Açılı Üçüncü Tekil (O) Anlatıcı
Yaşanmış, yaşanan ve yaşanacak olan her şeyi bilir, görür ve duyar. Kahramanların gönlünden veya zihninden/kafasından geçenleri okumaya kadar uzanır. Anlatıcı, anlattığı olayların dışında durur, gören durumundadır. Anlatıcı, olaylara ve kahramanlara hâkimdir.
Hikaye bakış açılarına ilişkin farklı bir soru için:
Kahraman bakış açısı ; Kahraman olayı kendi gözünden yaşayarak anlatır. Gözlemci Bakış Açısı ; DışarIdan gözlemleyerek anlatır. İlahi Bakış Açısı ; Gözlemci bakış açısında sadece gözlemlediklerini anlatır.
Anlatıcı bakış açılarından biri olan kahraman bakış açısı birinci tekil şahıs (ben) ile olay örgüsünü aktaran bakış açısıdır.
Farklı bakış açıları üzerinden anlatıcı olayları ele alarak karşı tarafa aktarır. Bu doğrultuda farklı kategoriler üzerinden anlatıcı bakış açısı ile beraber ele alarak durumu anlatır.
Hâkim Bakış Açısı ve Anlatıcı: Bir olayın anlatılmasında ve durumun sergilenmesinde anlatıcının her şeyi bildiği ve gördüğü bakış açısına hâkim bakış açısı denir. Bu bakış açısında anlatıcı; olayın, kahramanların ve mekânın geçişini bilir. Olay anlatılırken ileride olacaklar da okuyucuya sezdirilir.
Bu bakış açısının en belirgin özelliği ise birinci ağızdan yapılmasıdır. Yani diğer bakış açılarında üçüncü ağız kullanılırken burada birinci ağız (ben ağzı) ile “Ben yaptım, gördüm, seviyordum, geldim” şeklinde bir anlatım söz konusudur.
Cevap. Cevap: 3. bakış açısından yani ilahi bakış açısı anlatılmıştır.
Anlatıcının, yaşanmış, yaşanan ve yaşanması muhtemel olan her şeyi bilmesi, görmesi ve duyması hâkim (ilahi-tanrısal) bakış açısı olarak adlandırılır.
Hakim bakış açısının bir diğer ismi ilahi bakış açısıdır. Üçüncü tekil şahıs (O) kullanılarak anlatılmaktadır. Bu bakış açısı geçmişi, yaşanan anı ve geleceği bilen ve öngören bir anlatıcı bakış açısıdır. Metin içerisinde yazarın okuyan ile sohbet ettiği görülmektedir.
Gözlemci bakış açısı, anlatıcının gözlem yapan konumda olduğu bakış açısı türüdür. Bu bakış açısında olay örgüsü üçüncü ağızdan anlatılmaktadır. Anlatıcı kahramanlar hakkında gördüğü kadar bir bilgiye sahibidir.
1- Karakter Bakış Açılı Anlatım
Anlatıcının ana karakterlerden birinin olduğu anlatım türüne karakter ya da kahraman bakış açısı denir. Bu tür romanlarda karakter, gözlemlerini, duygularını ve düşüncelerini 1. tekil şahısla anlatır.
Bütüncül yaklaşım (İngilizce: Holistic paradigm), birbiri ile ilintili ve eklemlenmiş birimlerin bir arada değerlendirilmesi ile öznenin niteliğinin kavranabileceğini kabul eden yaklaşım biçimidir.
İzlenimcilik veya empresyonizm, ışık, renk ve an kavramını öne çıkartan, doğadaki görünümlerin sürekli değişim içinde olduğundan herhangi bir zamanın herhangi bir anına denk gelen görünümün bir daha aynı şekilde görünemeyeceğini fikrini temel alan sanat akımdır.
Bakış açısı öznelliğe saygılı olunduğunda kendiliğinden değişebilir. Ya da kendi vücut sistemine sahip çıkan kişinin bakış açısını değiştirmesine gerek yoktur. Kişiye özgü yetkinlikler, güçlü- zayıf yönler genelde farkındalık çalışmasıyla ortaya çıkar ve bakış açısı kendiliğinden değişir.
Cevap: gözlemci bakis acisiyla yazilmistir.
Yazar olayları okuyucuya aktaran hayali bir karakter kurgular, buna anlatıcı denir. Eserdeki olay ve durumları anlatan anlatıcı, anlattığı olayları bir bakış açısı ile görür, değerlendirir ve yine o bakış açısıyla okuyucuya aktarır. Bakış açıları 'anlatıcı bakış açısı' başlığı altında 3'e ayrılırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri