2926 sayılı Kanuna tabi Tarım Bağ-Kurluları 5510 sayılı Kanunun yürürlüğe girmesi ile 01.10.2008 tarihinden 4/b'nin (4) nolu alt bendi kapsamında sigortalı sayılmışlardır.
1/3/2011 tarihinden itibaren uygulamaya giren Ek 5 inci madde ile kamu idarelerinde tarım veya orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz çalışanlar hariç olmak üzere tarım veya orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz çalışanlar SSK kapsamında sigortalı sayılmıştır.
Ek 5 sigortalıları 5510 sayılı kanunun 4 'üncü birinci fıkrasının a bendi kapsamında sigortalı sayılmaktadırlar (4/a).
4B Nedir? “4B nedir” sorusu da aynı yöntemle yanıtlanabiliyor. Eskiden Bağkur sigortası olarak adlandırılan sistem, SGK'ya bağlandığında 4b adını aldı. Bu sisteme kayıtlı ve prim ödeyen kişiler kariyer ve meslek grupları dışında kalan ve bir işyerine bağlı çalışmayan, dolayısıyla kendi mesleğini yapanlar.
İsteğe bağlı sigortalılık, herhangi bir kurum ya da iş yerinde çalışma zorunluluğu olmaksızın SGK hizmetlerinden faydalanabilmenizi sağlar. Aynı zamanda bu sigorta türü, 4A statüsüyle yarı zamanlı ve ayda 30 günden az çalışanları da kapsar. 2024 itibarıyla geçerli olan isteğe bağlı sigorta primleri aşağıdaki gibidir.
İlgili 19 soru bulundu
4B sigorta sistemi eski adıyla Bağ-Kur sigortasıdır. Bu sisteme kayıtlı kişiler ise kendi mesleğini icra eden bağımsız olarak çalışan kişilerdir. 4B sigorta sisteminde esnaf (iş yeri sahipleri), veya serbest meslek grupları yer almaktadır.
Bu üç statüye göre sigortalı sayılmayan ya da ay içinde 30 günden eksik çalışan 4/a sigortalılarına da isteğe bağlı sigortalı olabilme imkânı tanınmış, fakat ödedikleri bu isteğe bağlı primler 4/b sigortalılık statüsü olarak değerlendirileceği hüküm altına alınmıştır.
2926 sayılı Kanuna tabi Tarım Bağ-Kurluları 5510 sayılı Kanunun yürürlüğe girmesi ile 01.10.2008 tarihinden 4/b'nin (4) nolu alt bendi kapsamında sigortalı sayılmışlardır.
4B sistemi eski adıyla Bağ-Kur sigortasıdır. Bu sisteme kayıtlı kişiler, kendi mesleğini icra eden yani bağımsız olarak çalışan kişilerdir.
SSK'da 7200 prim günüyle kadınlar 58, erkekler 60 yaşını doldurduğunda emekli olurken, Bağ-Kur'da ise kadınlar 58, erkekler 60 yaş ve 9000 prim günü koşullarını birlikte sağlamaları durumunda emekli olabiliyor. Bağ- Kur'da emeklilik tarihi prim ödenen güne göre belirleniyor.
Bağkur ne kadar sorusunu tarım sigortası kapsamındaki çiftçiler için de yanıtlayalım. Çiftçiler için belirlenen prim oranı, esnaflarla aynıdır. Bu nedenle çiftçi Bağkuru primleri için de 6.900,84 TL – 51.756,45 TL aralığı geçerli olacaktır.
EK 5 TARIM SİGORTASI NEDİR? 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanununa 6111 sayılı torba kanunla 01.03.2011 tarihinde eklenen ek 5. madde ile kamu idarelerinde tarım veya orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz çalışanlar EK-5 sigortalısı ve tarım sigortalısı olarak değerlendirilir.
4B sigortalı olarak çalışanlar, eskiden Bağ-Kur kapsamında olan ve bağımsız şekilde kendi mesleğini icra eden kişilerdir. İşyeri sahipleri ile esnaf ve sanatkârlar bu kapsamdadır. Ayrıca Kamu Personeli Seçme Sınavı'na girerek B kadro kapsamında kamu kurumlarında çalışanlar da 4B sigortalı kabul edilir.
SGK' da SSK – Bağ-Kur prim eşitleme gerçekleşirse, Bağ-Kur'da 9000 olan prim gün sayısı 7200'e düşecek. Düzenleme tamamlandığında Bağ-Kur'lular, 5 yıl öncesinden emekli olma hakkı elde edecek.
Diğer sigortalılar 7 bin 200 gün prim ödemesi ile emekli olurken çiftçilerimiz 9 bin gün prim ödemesi ile emekli olmaktadır. Diğer sigortalılar 20 yıl, çiftçilerimiz 25 yıl prim ödemesi yapmak zorundadır.
Çiftçi BAĞ-Kur'u emeklilik şartları neler? Çiftçi Bağ-Kur'u ne kadar maaş alır 2019, çiftçi Bağ-Kur'u emeklilik şartları nelerdir? Tarım Bağ-Kur'u kapsamında yaştan emekli olabilmeniz için 5400 günü, normal emeklilik hakkı için ise 9000 günü tamamlamanız gerekir.
Emekli sandığı olarak bilinen bu sistemde yapılan düzenleme sonrasında 2006 yılında SGK altına 4C olarak girmiştir. 4C sigorta kapsamına hizmet için çalışanlar, muhtarlar ve kadrolu çalışanlar dâhildir.
Eski sistemde SGK'ya bağlı olanlar 4A hizmet dökümünü, Bağ-Kur'a bağlı olanlar 4B hizmet dökümü ve Emekli Sandığı'na bağlı olan vatandaşlar ise 4C'yi alabilmektedir.
– Öncelikle https://www.turkiye.gov.tr/sosyal-guvenlik-kurumu linki ile e-devlet'in Sosyal Güvenlik Kurumu sayfasına girin. – Daha sonra karşınıza çıkan seçenekler arasında primlerini hangi sigorta biriminden ödeniyorsa (4A,4B ya da 4C) onu bulmanız gerekiyor.
Investing.com - Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) açıkladı: 23 Mayıs 2002 tarihi itibarıyla 3 yıldan az hizmeti bulunan Emekli Sandığı ve Bağ-Kur çalışanları da EYT kapsamına dahildir.
Kısmi emeklilik olarak nitelendirilen 3600 günde emekli olabilmek için; çalışanın SSK (4A), Bağkur (4B), Emekli Sandığı (4C) bünyesinde sigortalı olması gerekir. 15 yıllık hizmet süresine ek olarak SGK' ya o çalışan adına 3600 günlük prim ödemesi yapılmış olmalıdır 5) Yaş şartı da yerine getirilmiş olmalıdır.
Ek 5 tarım sigortası, süreksiz çalışan yani gündelik işçilerle mevsimlik işçilerin sigortalı olabilmeleri için 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası'na 2011 yılında eklenen sigortadır. Tarım ve orman işçilerinin isteğe bağlı olarak prim ödeyip emekli olmalarını sağlar.
5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine göre sigortalı sayılabilmek için, sigortalının işveren veya işveren vekili ya da alt işveren tarafından işe alınıp, hizmet akdine tabi çalıştırılması veya işe ba şlatılması gerekir.
Bu sıralama, eskiden SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı olarak yapılırken 2006 yılındaki bir düzenlemeyle her biri SGK altında toplandı. Yeni sisteme göre çalışanlar 4A, 4B ve 4C sigorta kapsamı altında faaliyetlerine devam ederler.
İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları Sigortası
5510 Sayılı Kanun, iş kazası ve meslek hastalıkları sigortası kapsamına m. 4/a kapsamında sigortalı çalışan işçiler ve m. 4/b kapsamında bağımsız çalışanları almıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri