Tartıda göreceğiniz rakam gün boyunca yediklerinizin ve içtiklerinizin yansıması olacaktır. Bu da sabah aç karnına tartıldığınızda 1-2 kg kadar daha fazla çıkmanıza neden olur.
Gün içerisinde tüketilen yemekler ve içeceklerle kilomuzda artışlar meydana gelebilmektedir. Tartılmak için en doğru zaman sabahları yemek yemeden önce ve tuvalete çıktıktan sonraki zamandır. Tartılırken? Öncelikle tartıdan tartıya çıkan sonuçlar arasında büyük farklar olabilmektedir.
Vücut o hafta bir kilo yağ vermiştir, ancak 1,5 kilo kas ve su kazandığı için ya da regl dönemindeyse şişkinlik olduğundan tartıda ağır çıkmıştır. Aslında bu durum normal ve istediğimiz bir şey!
Kilonuzu Neler Etkiler? Ağırlık, gün içinde çok değişkendir. Gün içinde tüketilen yemek türü ve sıvı miktarı ile kilonuz değişim gösterir. 2 bardak su içtiğinizde veya yemek yedikten sonra tartı, sizi 500 gr ile 1kg arasında fazla gösterir.
Ne zaman tartılmalı? Dyt. Çelik, tartıdan doğru sonuçlar alabilmek için doğru zamanları şöyle açıkladı; “Doğru tartı alımı; Aç karnına, haftanın aynı gününde, aynı saatlerde, tuvalet sonrasında, ince kıyafetler ile düz bir zeminde olmalıdır.
İlgili 24 soru bulundu
Profesyonel tartılar bize yağ, kas ve su oranını verirken, evlerimizde bulundurduğumuz tartılar ise sadece ağırlık ölçer. Bu nedenle spesifik değişimleri göremeyebiliriz. Eğer profesyonel bir destek almıyorsanız ve takibinizi detaylı vücut analizi yapan tartılar ile yapamıyorsanız lütfen panik olmayın.
Glikojen depolarını doldurulduktan ve vücudun enerji ihtiyacı da karşılandıktan sonra, aldığın fazladan enerjiler ise yağ olarak depolanacaktır. Yani 1 kilo alabilmek için ortalama 7000 kalori daha fazla alman gerekiyor ve bunu da bir gecede yapman neredeyse imkansız.
Kahvaltıdan veya akşam yemeğinden sonra ya da gece yatmadan önce tartılmak büyük bir hatadır. Çünkü gün boyunca tükettiğiniz her şey vücut ağırlığınızı geçici olarak arttırır. Bazı ilaçların yan etkilerinden biri de ödemdir. Kullandığınız ilaca bağlı ödem ve bunun sonucunda tartıda yüksek değer görebilirsiniz.
Birkaç gün üst üste normalden fazla tüketim yaptıysanız, kilo almanız olasıdır. Pazartesi günü tartıya çıktığınızda gördüğünüz rakam 2 gün öncesine göre 1-2 kilo fazla olabilir. Fakat bunu çözmek için açlık diyetlerine girmemelisiniz.
Sabahları elleriniz ve ayaklarınız şiş bir şekilde uyanıyorsanız, tartıda hızlı azalış ve artışlar görüyorsanız bunun sebebi vücudunuzdaki ödem olabilir.
Vücutta yağ kaybını gösteren en önemli ölçütlerden biri de mezura ile çevre ölçümleridir. Her ay düzenli yapacağınız mezura ölçümleri yağ kaybettiğinizi anlamanın en iyi ölçütlerinden biridir. Bunun dışında; kaliper ölçümü kullanılabilecek en doğru ölçüm tekniklerinden biridir.
Uygulayacağınız bu sistemde idrar renginiz renksiz, soluk saman veya açık sarı arasında değişecektir. Bu hem sizin zayıflarken yeterli su içtiğinizi hem de karaciğer, safra kesesi ya da böbrekte herhangi bir rahatsızlığın oluşmadan sağlıklı kilo verdiğinizi de gösterecektir.
Düzenli spor yapıyor ve yediklerinize dikkat ediyorsanız 2-4 hafta içinde sporla kilo vermeye başlarsınız. Ayda vermeniz gereken kilo miktarı mevcut kütlenize göre değişir. Eğer vücut kitle indeksiniz 30'dan fazla ise, ayda 5-7 kilo vermeniz mümkündür.
Unutulmaması gereken bir nokta da kadınlarda aylık periyotlarda yaşanan adet dönemi öncesi vücudun su tutmaya başlaması ki bu da tartıda 0,5- 2 kg gibi fark ettirebiliyor.
25 yaşından sonra yeme alışkanlıkları ve hormonal dengeler değişiyor. Hareketsiz yaşam da buna eklenince metabolizma hızı doğal olarak yavaşlıyor ve vücut yağ oranı artıyor; kilo alımı kaçınılmaz hale geliyor.
Vücutta şişlik, kilo artışı ya da hareketlerde kısıtlığa neden olabilen ödem, kimi zaman beslenme alışkanlıkları ve çevresel faktörler nedeniyle, kimi zaman da önemli bazı hastalıklar sonucu gelişebiliyor. Bu yüzden dikkatle takip ve tedavi edilmesi gereken bir sağlık problemi olduğunu söylemek gerek.
İngiltere ve Amerika'da yapılan bir çalışmada, araştırmacılar 33 yıl boyunca 2 bin 385 yetişkinin verilerini analiz etti. Bu çalışmaya göre, az ve sık yemek yiyen insanlar daha sağlıklı şeyleri tercih etme eğiliminde ve kiloları daha az.
Akşam 20:00'dan sonra yemek yemek hem kilo aldırır hem de kalp-damar hastalıklarını, reflüyü ve insülin direncini tetikler.
Geç yemenin kilo aldırdığını düşünüyor olabilirsiniz. Bu noktada size iyi bir haberim var. Ne zaman yediğinizden çok, ne yediğiniz daha önemli. Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesi'ndeki Oregon Ulusal Başvuru Araştırma Merkezi'ne göre, gece geç yemenin kilo aldırdığı doğru değil.
Bu süreçte tartıda görülen artışın gerçek bir kilo artışı olmadığını yani yağdan olmadığını ve ödem artışı olduğunu söyleyebiliriz. Peki ne kadar oluyor bu artış derseniz kişiden kişiye değişmekle birlikte regl döneminde 1-4 kg arasında bir artış görmek mümkün.
Ağırlığınız gün içerisinde 1-2 kg'lık değişimler gösterir ve bu çok normaldir.
Çok hızlı ve çok fazla kilo verme sonrası; ritim bozuklukları, elektrolit bozuklukları, safra taşları, depresyon, yeme bozuklukları gibi sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Sağlıklı bir kilo kaybı haftada 0.5 kg-1 kg arasında olmalıdır. Yani ayda ortalama 2-4 kilo vermelisiniz.
Günde 5 öğün yemek kilo aldırır mı? Günde 5 öğün yemek kilo aldırır. Ancak sağlıklı bir kilo artışı için yemekler öğünlerde dengeli bir şekilde tüketilmelidir.
Anoreksiya rahatsızlığı, bir yeme bozukluğudur. Aynı zamanda psikolojik bir rahatsızlık olan anoreksiya, tedavi edilmediği takdirde hayatı tehdit edecek boyuta ulaşabilir. Aşırı kilo kaybının görüldüğü hastalık yaş ve cinsiyet fark etmeksizin her bireyde ortaya çıkabilir.
Yani yaktığımızdan her 7 bin kalori fazla aldığımızda bir kilo alırız. Aynı hesaba göre yaktığımız kaloriden her 7 bin kalori az aldığımızda da bir kilo veririz. Vücutta kumbara sistemi vardır, artı ve eksi kalori kayıtlarının olduğu bir kumbaradır bu.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri