Tasvîr-i Efkâr (Osmanlıca: تصوير افكار), İbrahim Şinâsî'nin 28 Haziran 1862'de Tasfîr-i Efkâr adıyla yayınlamaya başladığı, havâdis ve maarife dair Osmanlı cerîdesi (gazetesi).
hayatına başlayan Tasvir-i Efkâr'ı kutlayan yazı yazmadığı gibi, çok geçmeden bu yeni gazete aleyhinde yazılara başladı. 27 Haziran 1862 Cuma günü (Hicri 1278 senesinin son günü) Türk Basın Tarihinde çok önemli bir yeri olan Türkçe özel bir gazete “Tasvîr-i Efkâr” adıyla çıktı.
Cevap. Tasvir-i Efkar, İbrahim Şinasi'nin 28 Haziran 1862'de yayınlamaya başladığı, havadis ve maarife dair Osmanlı gazetesidir.
cumhuriyet öncesi gazetelerinden. 27 haziran 1862'de şinasi tarafından çıkarılmaya başlandı. şinasi , gazetenin amacını , halka kendi yararlarını düşünmeyi ve kendi sorunları üzerinde durmayı öğretmek olarak açıklamış ; ilk kez kamuoyunun önemini vurgulamıştır.
1867'de çıkan ”Şark Meşalesi ” başlıklı bir yazı dizisi üzerine Namık Kemal'in gazeteciliği yasaklandı. Bunun üzerine Namık Kemal de Avrupa'ya kaçtı ve gazetenin yönetimi Recaizade Mahmut Ekrem'e kaldı. Tasvir-i Efkâr, 835 sayı yayımlanmıştır.
İlgili 31 soru bulundu
Sevilen oyuncular arasında yer alan Gürkan Uygun, birçok dizi ve filmde rol aldı. İşte Gürkan Uygun hakkında bilgiler... TRT 1'de yayınlanan Teşkilat dizisinde Efkar Baba'ya Gürkan Uygun hayat veriyor. Gürkan Uygun katıldığı programlar ve yer aldığı dizilerle dikkat çekti.
Johann Carolus'un 1605 yılında yayınladığı aller Fürnemmen und gedenckwürdigen Historie adlı gazetesi kâğıt üzerine basılan ilk gazete kabul edilmektedir. İlk İngilizce gazete, 1622 yılında İngiltere'de yayımlanan Nathaniel Butter; ilk Türkçe gazete ise 1828'de Kahire'de yayınlanmaya başlayan Vekâyi-i Mısriyye'dir.
Namık Kemal ve arkadaşlarının öncülüğünde 1872 senesinde çıkarılan İbret gazetesi çalışmanın konusunu oluşturmaktadır.
Namık Kemal‟in Hürriyet-i Efkâr makalesinden bireysel hürriyeti savunduğu görülmektedir (Kiriş, 2009, s.173).
Geniş halk kitlelerini eğitmek için gazeteyi bir araç olarak gören Şinasi, ilk Türkçe özel gazete olan Tercüman-ı Ahval'i Agâh Efendi ile birlikte çıkardıktan sonra matbaa kurup Tasvir-i Efkâr adlı gazeteyi çıkarmış; tefrika, abone gibi kavramları ülkenin gazetecilik yaşamına getirmiştir.
Gazeteciliğin kısa zaman içerisinde ilerlemesi, kuşkusuz 1860'ta Âgâh Efendi tarafından çıkarılan ilk özel Türkçe gazete olan Tercümân-ı Ahvâl'in daha sonra yayımlanan gazetelere bir lider ve model olmasına borçludur. Ancak, bilimsel düzeyde mezkûr gazetenin önemini ortaya koyan çalışmalar sayısal açıdan yetersizdir.
Fikir kelimesinin çoğulu olan Efkar, Arapça kökenlidir. Bir kişiye ya da topluluğa ait fikirlerin tümüne efkar denir. Günümüzde bu sözcük, gerçek değil yan anlamıyla kullanılmaktadır. Kişilere düşüncelere sevk eden ve üzülmesine neden olan kaygı ve endişe verici şeylere efkar denir.
Ovacık ilçe merkezinin güneyinde Köyönü mevkiinde yer alan Efkâr Tepesi Ören Yeri, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 1994 yılında I. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak ilan edilmiş, bugüne kadar bu höyükte de herhangi bir kazı yapılmamıştır.
Osmanlı'da ilk Türkçe gazete Takvim-i Vakayi olarak bilinmektedir. Ancak bu gazeteden üç yıl önce 1828 yılında Mısır'da Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın girişimleriyle çıkarılan Vakayii Mısriyye gazetesi yarı Arapça yarı Türkçe olacak şekilde yayınlanmıştır.
Ülkemizde Devletin yayın organı olan ve birçok resmî işlemin geçerliliğinin bağlandığı Resmî Gazetenin kökeni, Sultan II. Mahmut döneminde Tarihçi Esat Efendi'nin yönetiminde 11/11/1831 tarihinden itibaren haftada bir yayımlanmaya başlanan “Takvim-i Vekayi” gazetesine dayanmaktadır.
Tercüman-ı Ahvâl (Osmanlıca: ترجمان احوال), İstanbul'da 1860-1866 arasında yayımlanan ilk özel gazetedir. 22 Ekim 1860'ta Agah Efendi ve Şinasi tarafından çıkarıldı.
“Toplum için sanat” anlayışını benimsemiştir. Sanatı, toplumun Batılılaşması için bir araç olarak kullanmıştır. Eserlerini halkın anlayabileceği sade bir dille yazmayı amaçlamıştır. Divan edebiyatının süslü-sanatlı düz yazısı yerine, belli bir düşünceyi iletmeyi amaçlayan yeni bir düzyazıyı kullanmıştır.
Bu makalelerde, Namık Kemal'in, daima siyasi liberalizmi ile bir arada bulunan, fakat sürgün bulunduğu sırada çok daha şiddetli bir şekilde dile getirdiği bir hedef görebiliriz. Namık Kemal Britanya'nın birçok sahada ki üstünlüğünü bu ilerlemenin maddileştirilmiş olmasına atfetmektedir.
Namık Kemal, laikliğe sadece hukukî hükümlerde değil, siyasî rejim ve hükümlerde de açıkça cephe alır: “ 'Yeni Osmanlılar müddeâlarını din üzerine tesis ediyorlar.
Muhbir, Osmanlı İmparatorluğu'nda Ali Suavi tarafından 1866 yılında çıkarılmaya başlanan gazete.
İkdam, 5 Temmuz 1894 (1 Muharrem 1312) yılında Ahmet Cevdet tarafından kurulmuştur. Şapolyo'ya göre, istibdat devrinin büyük gazetelerinden biri olan İkdam, fikir ve havadis gazetesi olarak yayın hayatına başlamıştır (Şapolyo, 1971: 166).
Türk basın tarihinde bir resmi gazete olarak 'ilk' olma özelliğini taşıyan Takvim-i Vekayi, 1831 yılında yayın dünyasına girmiş ve üslendiği haber göreviyle birlikte Batılılaşma süreci içindeki Osmanlı İmparatorluğunda topluma çağdaş yaşam, görüş ve düşünceler açısından yeni bakış açıları kazandırma yolunda da önemli ...
Çoğu araştırmacıya göre dünyanın ilk gazetesi 1609'da Bremen yakınlarında yayımlanan Avis Relation Oder Zeitung'dur. Aynı yıl Strasbourg'da Relation adlı başka bir gazetenin yayımlanmaya başladığı da bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri