Aç karnına tatlı yerseniz kilo alımının da tok karnına yenilen tatlıya göre az olduğu, hatta bazı kişilerin kilo almadığı tespit edilmiştir. Yemekten önce yenen tatlı, kan şekerini artırdığı için yemek yeme isteğini azaltıyor, yemek sırasında tıka basa yemek tüketilmediği için kilo alımı da yavaşlıyor.
Çünkü tatlı aç karında insülin seviyesini yükseltecek ve pankreasın çalışmaya başlarken aşırı yüklenmesine sebep olacaktır. Bu sağlıksız bir beslenme alışkanlığı olup eğer bir rutine dönüşürse ilerde diyabet ve şeker hastalığı gibi sonuçları karşınıza çıkarabilecektir.
Tavsiye edilen tatlı yeme vakti;aç karınladır. Bu sayede hem bir öğünü geçirmiş olursunuz, hem de daha azsınırlama yaparak tatlının tadını çıkarabilirsiniz. Şayet aç karınla tatlıyiyemiyorsanız, yemeğin üzerinden en az üç saat beklemeniz uygun olacaktır. Böyleliklevücudunuzda yağ olarak birikmesini engelleyebilirsiniz.
Uzmanlara göre tatlı yemekten önce yendiğinde beyin yeterli glikoz aldığı sinyallerini gönderiyor, bu durum kişinin kendisini tok hissetmesine neden oluyor. Tatlı yemeğin sonuna bırakıldığında ise beynin glikoz limitinin dolduğunu anlaması zaman alıyor.
Dolayısıyla karnınız aç iken yiyeceğiniz tatlı doyma hissi yerine daha fazla acıkmanıza neden olarak kilo alımını tetikleyebilmektedir.
İlgili 15 soru bulundu
Özellikle de akşam ve gece geç saatlerde baklava tüketmek hızlı bir şekilde kilo almanıza yol açabilir. Bir dilim baklavanın içinde bile ortalama olarak 173 kalori olduğu varsayıldığı zaman iki dilim baklava yemek, günlük kalori ihtiyacınızın çok üsten çıkmanız anlamına gelir.
Tatlıların üzerine su içmek şekerinizin aniden yükselmesine neden olabilir. Bunun için yaklaşık 20 dakika beklemek gerekir.
Tatlı yeme isteği tek başına bir sağlık sorununun göstergesi olmayabilir. Ancak sürekli tatlı yeme ihtiyacı hissetmek, açlık hâlinde odaklanmada güçlük yaşamak, sinirlilik, yemek yemeye rağmen sürekli aç hissetmek insülin ile ilgili sağlık sorunlarının işareti olabilir.
Tatlının yemeklerden önce yenmesinin sağlık açısından daha yararlı olacağı iddia ediliyor. Bilimsel çalışmalara göre: Yemeklerin hemen ardından tüketilen tatlılar, insülin şekerini yağa çeviriyor. Yemekten hemen sonra tatlı tüketmek yerine bir süre beklemenin daha yararlı olacağı da söyleniyor.
Magnezyum içeriği yüksek besinler olan badem, fındık, fıstık, ceviz, kabak çekirdeği gibi kuru yemişler, kuru baklagiller, kakao, tam tahıllılar, yeşil yapraklı sebzelerin tüketimi de tatlı krizlerini azaltacaktır.
Früktozun yağa dönüşmesinden çok daha kolaydır. O yüzden yemek sonrası mümkünse bir süre şekerli şeyler tüketilmemelidir. Tatlı yemek sıralamasında ilk önce yerini almalıdır hatta tatlı yoksa önce salata ile başlamalısınız.
En sağlıklı seçenek günlük şeker tüketimini yüzde 5'e, yani günde 6 çay kaşığına düşürmek. DSÖ verilerine göre, Kuzey ve Orta Amerika'da bir yetişkinin günlük şeker tüketimi 95 g, Güney Amerika'da 130 g, Batı Avrupa'da ise 101 gram. Glikoz ve früktoz gibi basit şekerler hazır gıdalarda sıkça kullanılıyor.
4) Hayır, yemek sonrası tatlı yemek gibi bir sünnet yoktur.
Öncelikle sağlığın için fazla şeker tüketmenin zararlı olduğunu herkes bilir ve ben de önermem. Peki,tatlı yedikten sonra su içmenin zararı var mıdır? Su canlılığın temel bileşenidir ve tatlı yedikten sonra su tüketmenin hiçbir yan etkisi yoktur.
En İyi Cevaplar. Tatlıdan yedikten sonra, vücut fazla şekeri süzüp dışarı atabilmek için sıvı kullanır. Su içilmediği takdirde, stoktan su gideceği için vücut olması gerekenden fazla sıvı harcamış olur.
Fazla şeker tüketimi ile diyabet, yüksek tansiyon, kan yağ değerlerinde artış, inflamasyon arasında ilişki bulunmaktadır. Günlük diyetteki fazla şeker miktarı kalp hastalığına bağlı ölüm riski ile ilişkilendirilmektedir. Kan şekeri ve insülin hızla yükseldiğinde bireylerde enerji artışına neden olmaktadır.
Bayramla ilgili illaki tatlı şeyler yiyeceğiz ama muhakkak yedikten sonra ağızdaki asidik ortamı yok etmemiz gerekiyor. Bu nedenle tatlı bir şeyler yedikten sonra ardından su içmeli ya da ağzı nötralize etmek amaçlı peynir, süt, yoğurt gibi yiyecekler yenilebilir." şeklinde konuştu.
Oysa önce tatlı yenerek başlanması gerekiyor. Çünkü acıktığınız zaman vücudunuz şekere ihtiyaç duyar. Başta tatlı yediğimiz zaman, önce vücudumuzun şeker ihtiyacını karşılamış oluyoruz. Son olarak da örneğin salata gibi baharatlı ve kekremsi tatları yememiz gerekiyor.
Tatlı besinler tüketildiğinde kan şekeri seviyesi yükselir. Pankreas bu şekeri dengelemek için fazla miktarda insülin pompalar.
Vitamin, mineral eksikliği: Demir, krom, magnezyum eksikliklerinde kişilerin daha fazla tatlı krizi yaşadıkları bilinmektedir. Bu nedenle bir doktor kontrolüyle vitamin ve mineral eksiklikleri değerlendirilmelidir.
Aşırı tatlı yeme isteği, magnezyum, çinko ve krom eksikliğinin bir göstergesi olabilir.
3) Demir Eksikliği: Kadınlarda adet döngüsüne bağlı olarak demir eksikliği ile karşılaşma sıklığı oldukça yüksektir. Hücrelere yetersiz oksijen taşınımı sonucu hissedilen yorgunluk ve halsizlik devamında tatlı isteğini de getirir.
Uyku arasında su içmek beyin fonksiyonlarını olumsuz etkiler. Ayrıca boş mideye uykudan kalkar kalkmaz gönderdiğiniz su sindirim sistemini olumsuz etkiliyor. Uyku arasında su içmek bir alışkanlık haline gelirse zaman içinde mideye ciddi zararlar verir.
Şekerin vücuda verdiği etkiyi nötralize eden yoğurt, yüksek şekerin ani insülin salgılatma özelliğini azaltırken; iştahı keser, daha uzun süre tok kalmayı sağlar. Günde 3 bardak tüketildiğinde vücudun tüm kalsiyum ihtiyacını sağlayan yoğurt, kan yağlarını azaltır; kötü kolestrolü düşürken, iyi kolestrolü artırır.
İyi bir uyku için su tüketimi, yatmadan önceki son 1 saatte son bulmalı. Çünkü yatmadan hemen önce içilen su, gece uykunun bölünmesine neden oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri