Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, büyük bir heyecanla beklenen Bayraktar TB3 ve
TB2'nin daha fazla havada kalan, daha fazla yükselebilen ve ağırlık taşıyabilen modeli TB3 için Baykar'ın önündeki hedef 2024. Bu tarih aynı zamanda şirketin insansız savaş uçağı Kızılelma'nın seri üretime başlayacağı yıl.
10.000 saatlik kalibrasyon ve test faaliyetlerinin sonunda seri üretim aşamasına gelen TEI-PD170 motoru, ilk uçuşunu ANKA platformu ile 27 Aralık 2018 tarihinde gerçekleştirmiş olup AKSUNGUR ve BAYRAKTAR TB3 platformları ile uçuşlarına devam etmektedir.
Bayraktar TB3, TEI Tarafından Geliştirilen TEI PD170 Motoru İle [4] İlk olarak 2021'de duyurulan BAYRAKTAR TB3, son zamanda yaşanan gelişmelerle birlikte TCG ANADOLU'ya hazırlanmaktadır.
Bayraktar TB3 SİHA, TUSAŞ Motor Sanayii (TEI) tarafından üretilen Türkiye'nin ilk milli turbodizel havacılık motoru TEI-PD170 ile uçuşunu gerçekleştirdi. ANKA ve AKSUNGUR'dan sonra gücünü TEI-PD170'ten alan Baykar tarafından geliştirilen Bayraktar TB3, ilk uçuş testinde başarılı oldu.
İlgili 35 soru bulundu
Daha seri olan TB3'ün 125 knot'lık seyir hızı ise TB2'nin azamisi 120 knot'tan bile daha yüksek. Görüş hattı haberleşme kullanan öncülün aksine donanma varyantı uydudan kontrol ile dünyanın herhangi bir yerinde haberleşme kesintisi yaşamadan uçabilecek.
Türkiye'nin savunma sanayisindeki yeni teknolojisi Bayraktar TB3 başarılı uçuş testlerinin ardından dünyadaki savunma sektörünün radarına girdi.
T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı ve Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar, Twitter hesabından, TEI tarafından geliştirilen Türkiye'nin ilk millî havacılık motoru TEI-PD170'e ilişkin videolu paylaşımda bulundu.
Bayraktar'a göre TB-3'ün menzili 1000 deniz mili yani yaklaşık 1900 kilometre olacaktı.
Bayraktar TB3'ü, TB2'den ayıran özelliklerin hız, görünmezlik ve mühimmat taşıma kapasitesi ayrıca bu SİHA'ların 5000 kilometrelik bir hareket sahası bulunuyor.
Bayraktar TB3 SİHA, 27 saat havada kaldığı 26'ncı test uçuşunu da başarıyla tamamladı. Dün saat 09.40'da başlayan uçuş, Bayraktar TB3'ün tekerlerinin piste değdiği bugün saat 12.59'da başarıyla tamamlandı.
TEKNOFEST 2023'te insanlı savaş uçakları ile kol uçuşları gerçekleştirerek havacılık tarihinde birçok ilke imza atan, Baykar'ın özkaynaklarla milli ve özgün olarak geliştirdiği insansız savaş uçağı Bayraktar Kızılelma, 2024'te seri üretime geçiyor.
Bayraktar TB3, Tekirdağ'ın Çorlu ilçesindeki AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi'nde gerçekleştirilen 26. test uçuşunda orta irtifada kesintisiz olarak 27 saat 19 dakika havada kaldı. 28 Mart 2024 saat 09.40'da başlayan uçuş, Bayraktar TB3'ün tekerlerinin piste değdiği 29 Mart 2024 saat 12.59'da başarıyla tamamlandı.
Bayraktar TB3 SİHA, katlanabilen kanat yapısıyla TCG Anadolu gibi kısa pistli gemilerden kalkış ve iniş kabiliyetine sahip dünyadaki ilk silahlı insansız hava aracı olacak.
BAYRAKTAR TB2 SİHA'dan başlangıçta yalnızca ayda 1 adet yapıldığını belirten Haluk Bayraktar, bu rakamın şu anda 20'ye çıktığını açıkladı.
TB3, Deniz Kuvvetleri'ne 10 Nisan'daki resmi törenin ardından teslim edilecek TCG Anadolu gemisinde kullanılacak. Güçlü PD170 serisi pervaneli motoru ile TB3, bu özellikleri ile dünyanın ilk deniz platformu için tasarlanmış SİHA sistemi olacak.
İHA üretimi maliyet avantajını beraberinde getirmiştir. Örneğin; İsrail'den alınan Heron İHA'ları için birim başına, Türkiye 18 milyon dolar ödemiştir. Yerli kaynaklarla üretilmiş olan Bayraktar TB2'nin ise birim fiyatı 4 milyon dolar civarındadır.
Sistem, Bayraktar TB2 S/İHA Platformu, Yer Kontrol İstasyonu, Yer Veri Terminali, Uzak Görüntü Terminali, İleri Üs ve Jeneratör ile Römork modüllerinden oluşur. Baykar'ın teknolojik kabiliyet ve yetenekleri sayesinde tüm sistem yerli ve milli olarak üretilmektedir.
2007'den beri Baykar'ın Teknoloji Liderliği (CTO) görevini yürüten Selçuk Bayraktar, 2021'den itibaren Yönetim Kurulu Başkanı olarak çalışmalarını sürdürmektedir.
Sahip olduğu Türkiye rekorunu geliştiren Bayraktar TB2, Kuveyt'te yüksek sıcaklık ve kum fırtınası gibi zorlu coğrafi ve iklim şartlarında tam 27 saat 3 dakika kesintisiz uçarak önemli bir başarıya imza attı. Bayraktar TB2, Aralık 2019 tarihi itibari ile 160 bin saat uçuş saatini geride bırakmıştır.
Konutları 3 ilde yapmaya başladıklarını belirten Bayraktar, "Artık son aylara yaklaştık. Toplam 1012 konut inşa ediliyor.
Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, kısa pistli gemilerden kalkma kabiliyeti olan Bayraktar TB3'ün ilk uçuşunu geçtiğimiz haftalarda gerçekleştirdiklerini söyleyerek "Bayraktar TB3 2024 yılında inşallah göreve başlayacak" dedi.
Türkiye Teknoloji Takımı (T3) Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, BayraktarTB3 Silahlı İnsansız Hava Aracı'nın 2024 yılında göreve başlayacağını açıkladı.
Bu bilgilerin açık kaynak olduğunu ve resmi kurumlar tarafından paylaşıldığını vurgulayan Selçuk Bayraktar, Türkiye'nin 150 kadar Bayraktar TB2 SİHA'ya sahip olduğunu açıkladı. Bayraktar tarafından yapılan açıklamada, “Türkiye'nin 150 civarı Bayraktar TB2'si ve 12 kadar AKINCI'sı var. Küçüklerden çok sayıda var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri