TCP veya UDP gibi protokoller bu katmandadır. TCP, bağlantı tabanlı (connection oriented) ve güvenilir (reliable) iletişim sağlayan bir protokoldür.
TCP (Gönderim Kontrol Protokolü), IP üzerinden ulaşma garantili ve harhangi bir boyda veri gönderilmesine imkân tanıyan bir protokoldür. UDP'den farklı olarak, TCP'de iki cihazın iletişim kurabilmesi için önce birbirlerine bağlanmaları gerekmektedir.
Gelişmiş bilgisayar ağlarında paket anahtarlamalı bilgisayar iletişiminde kayıpsız veri gönderimi sağlayabilmek için TCP protokolü yazılmıştır. HTTP, HTTPS, POP3, SSH, SMTP, Telnet ve FTP gibi internetin kullanıcı açısından en popüler protokollerinin veri iletimi TCP vasıtasıyla yapılır.
TCP/IP TCP (Transmission Control Protocol) ve IP (Internet Protocol) protokollerinin birleştirilmesiyle oluşturulan internet üzerindeki bir iletişim metodudur. Bu metot sayesinde internete bağlanan tüm cihazlar birbirleri ile haberleşebilir.
TCP/IP, yapı olarak iki katmanlı bir haberleşme protokolüdür. Üst Katman TCP(Transmission Control Protocol) verinin iletimden önce paketlere ayrılmasını ve karşı tarafta bu paketlerin yeniden düzgün bir şekilde birleştirilmesini sağlar.
İlgili 28 soru bulundu
Net.TCP Bağlantı Noktası Paylaşım Hizmeti, üzerinden bağlanan çalışan işlemleri adına net.tcp:// bağlantılarını kabul eden kullanıcı modu bir Windows hizmetidir. Yuva bağlantısı geldiğinde, bağlantı noktası paylaşım hizmeti gelen ileti akışını inceler ve hedef adresini alır.
UDP ve TCP arasındaki farklar
TCP'de akış kontrolü vardır, UDP'de akış kontrolü yoktur. TCP başlığı (header) 20 bayttır, UDP başlığı 8 bayttır. TCP, UDP'den daha yavaştır, çünkü verinin karşı tarafa ulaşıp ulaşmadığını kontrol eder. UDP, ses ve video gönderiminde kullanılır.
Taşıma (Transport) Katmanı: Taşıma katmanı aslında uçtan uca iletişim ile ilgilenen katmandır. Yani verinin nasıl gönderileceği belirlenir. Ayrıca veri güvenliği ve hata kontrolü gibi işlemler bu katmanda yapılır. TCP ve UDP protokolleri bu katmanda çalışır.
TCP ve IP protokollerinin birleştirilmesiyle meydana gelen TCP/IP, internet üzerindeki bir iletişim yöntemidir. İnternete bağlanan tüm cihazlar bu yöntem sayesinde birbirleri ile haberleşebilir. Bir ağa bağlanan bilgisayarlar kendi aralarında veri almak ve iletmek için TCP/IP protokolü ile haberleşmektedir.
TCP pencere boyutu alanı, veri akışını denetler ve 2 bayt veya 65.535 bayt pencere boyutuyla sınırlıdır. Boyut alanı genişletilemediğinden ölçeklendirme faktörü kullanılır. TCP pencere ölçeği, maksimum pencere boyutunu 65.535 bayttan 1 Gigabayt'a yükseltmek için kullanılan bir seçenektir.
TCP açılımı “Transmission Control Protocol” olarak karşımıza çıkıyor. TCP kısaca cihazlar arasındaki veri transferinin herhangi bir veri kaybı olmadan yürütülmesini sağlıyor.
Sıradan bir dns sorgusu UDP/53 kullanırken cevabı 512 bytedan büyük olan dns istekleri TCP/53 kullanır.
TCP, bütünsel ve kayıpsız veri akışlarında tercih edilirken UDP ise ses ve video iletişiminde tercih edilir.
DHCP TCP varken gidip UDP kullanıyor.
IP, ulaşım (transport) katmanında iki protocol kullanır. Bu protokoller UDP (User Datagram Protocol) ve TCP (Transmission Control Protocol)'dir. Bunlardan UDP bağlantısız (connectionless) , TCP ise bağlantı temelli protokoldür. UDP, uygulamaların veri aktarımında kullandığı protokollerden biridir.
TCP, verilerin doğru şekilde teslim edilmesini sağlamak için güvenilir bir protokoldür. Her veri paketi teslim edildiğinde bir onaylama mesajı gönderir ve eksik veya yanlış paketlerin yeniden gönderilmesini sağlar. UDP ise, veri paketlerini gönderir ve onları takip etmez.
Kaynak noktasındaki TCP nin varış port numarasını bilmesi gereklidir ve bunu iletişim kurulduğu anda TCP karşı taraftan öğrenir. Bu bilgiler başlıktaki “kaynak” ve “varış” port numaraları olarak belirlenmiş olur. Ayrıca her segment bir “sıra” numarasına sahiptir.
Varsayılan Ağ Geçidi IP adresinizi öğrenmek için Başlat – Çalıştır – CMD adımlarını takip ederek açılan komut penceresine ipconfig komutunu girin. Ekranda karşınıza çıkan bilgilerde Varsayılan Ağ Geçidi'nin IP adresini görebilirsiniz. İnternet Protokolü Sürüm 4 (TCP/IPv4) Seçeneğine Tıklayın.
TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol) bilgisayarların karşılıklı haberleşebilmesi ve internetin çalışmasını sağlayan bir iletişim protokolleri bütünüdür.
A sınıfı 1-127, B sınıfı 128-191, C sınıfı 192-223, D sınıfı 224-239, E sınıfı 240-255. Örneğin; A Sınıfı IP Adresleri 001.aaa.bbb.ccc / 127.aaa.bbb.ccc. B Sınıfı IP Adresleri 128.aaa.bbb.ccc / 191.aaa.bbb.ccc.
OSI de alt katların işlevselliğini tanımlamak için iki ayrı katman (Fiziksel ve Veri bağlantısı) kullanırken, TCP / IP de bunun için tek bir katman (Bağlantı) kullanır. Yönlendirme protokollerini ve standartlarını tanımlamak için, OSI Ağ katmanını kullanırken, TCP / IP İnternet katmanını kullanır.
TCP, kayıpsız veri gönderimi sağlayabilmek için kullanılan protokoldür. Gönderilen veriler için özel bir TCP kabul paketi (TCP ACK) gönderilir ve gelmiş olan paketlerin doğruluğu kontrol edilir. Gönderen taraf, kabul gelmediği sürece pakedi tekrar gönderir, böylece gönderim sağlanmış olur.
UDP, TCP'ye göre daha hızlıdır ama güvenli değildir. TCP'nin UDP'ye göre daha yavaş olmasının nedeni ise verinin karşı tarafa ulaşıp ulaşmadığını kontrol etmesidir. UDP'nin güvenli olmamasının en önemli nedeni ise aktardığı verinin karşı tarafa iletilip iletilmediğini kontrol etmemesidir.
DNS, Bölge aktarımı için TCP ve ad için UDP kullanır ve normal (birincil) veya ters sorgular gerçekleştirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri