TCP/IP, yapı olarak iki katmanlı bir haberleşme protokolüdür. Üst Katman TCP(Transmission Control Protocol) verinin iletimden önce paketlere ayrılmasını ve karşı tarafta bu paketlerin yeniden düzgün bir şekilde birleştirilmesini sağlar.
Gelişmiş bilgisayar ağlarında paket anahtarlamalı bilgisayar iletişiminde kayıpsız veri gönderimi sağlayabilmek için TCP protokolü yazılmıştır. HTTP, HTTPS, POP3, SSH, SMTP, Telnet ve FTP gibi internetin kullanıcı açısından en popüler protokollerinin veri iletimi TCP vasıtasıyla yapılır.
TCP protokolünün işleyişi üç farklı aşamadan oluşur. İlk aşamada; bir noktadan diğerine bağlantı isteği iletilir. İkinci aşamada ise, bağlantı onaylanır ve veri transferine başlanır. Üçüncü aşamada; veri transferinin tamamlandığı cihazlara iletilerek bağlantı sona erdirilir.
Transport Layer(Taşıma Katmanı): Bu katman verinin ne şekilde gönderildiğini gösterir. TCP (Transmission Control Protocol) ve UDP (User Datagram Protocol) protokolleri bu katmanda çalışır.
İlgili 33 soru bulundu
Aslında TCP (Transmission Control Protocol) protokolünün en önemli özelliği kimlik doğrulaması yapması ve veriyi karşı tarafa gönderirken veya alırken verinin bütünlüğünü sağlamasıdır. Gelişmiş bilgisayar ağlarında ortaya çıkan kayıpları önlemek için TCP protokolü yazılmıştır.
TCP açılımı “Transmission Control Protocol” olarak karşımıza çıkıyor. TCP kısaca cihazlar arasındaki veri transferinin herhangi bir veri kaybı olmadan yürütülmesini sağlıyor.
TCP (Gönderim Kontrol Protokolü), IP üzerinden ulaşma garantili ve harhangi bir boyda veri gönderilmesine imkân tanıyan bir protokoldür. UDP'den farklı olarak, TCP'de iki cihazın iletişim kurabilmesi için önce birbirlerine bağlanmaları gerekmektedir.
Başlat menüsüne tıklayın ve arama bölümüne “komut istemi” veya “cmd” yazarak komut istemi uygulamasını açın. Açılan ekranda “telnet” komutu boşluk ip adresi boşluk port numarası şeklinde (telnet 192.168.1.1 80) bir komut yazarak o portun açık olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
Varsayılan Ağ Geçidi IP adresinizi öğrenmek için Başlat – Çalıştır – CMD adımlarını takip ederek açılan komut penceresine ipconfig komutunu girin. Ekranda karşınıza çıkan bilgilerde Varsayılan Ağ Geçidi'nin IP adresini görebilirsiniz. İnternet Protokolü Sürüm 4 (TCP/IPv4) Seçeneğine Tıklayın.
UDP ve TCP arasındaki farklar
TCP, UDP'den daha yavaştır, çünkü verinin karşı tarafa ulaşıp ulaşmadığını kontrol eder.
Net.TCP Bağlantı Noktası Paylaşım Hizmeti, üzerinden bağlanan çalışan işlemleri adına net.tcp:// bağlantılarını kabul eden kullanıcı modu bir Windows hizmetidir. Yuva bağlantısı geldiğinde, bağlantı noktası paylaşım hizmeti gelen ileti akışını inceler ve hedef adresini alır.
TCP veya UDP gibi protokoller bu katmandadır. TCP, bağlantı tabanlı (connection oriented) ve güvenilir (reliable) iletişim sağlayan bir protokoldür.
Açılımı Transmission Control Protocol/Internet Protokol olan TCP/IP internetin temel protokollerini içeren bir pakettir. Bir çok protokolün bir araya gelmesi ile oluşmuştur. TCP kısmı veri transferinde önemli noktaları belirtirken IP kısmı taşıma yolunu bulmayı belirtir.
TCP , belirli bir süre boyunca ACK gelmeyen paketlerin tekrar gönderilmesini tetikler. Bu prosese de TCP Retransmission adı verilir. Gönderici alıcıya paketleri gönderdikçe gönderdiği paketi Retransmission Queue 'ya koyar ve bir timer kurar.
TCP ACK Scan (-sA)
Bu tarama türü güvenlik duvarı kural kümelerini eşleyerek durum bilgisi verip vermediğini veya hangi portunu filtereli olup olmadığını tespit etmek için kullanılır. Port taramalarında portun açık veya kapalı olduğunu tespit etmemesi bir dezavantajıdır.
Köprücü kemiğinin yaklaşık olarak birkaç cm altında bir kesiyle girip, plastik bir boru vasıtasıyla kalbin bir bölümüne ulaşıp port takılır. Daha sonra üzeri kapatılarak enfeksiyon riski minimuma indirilir. İşlem tamamen ultrasonla yapılır. Yaklaşık olarak hasta 6 saat sonra taburcu olur.
Modem port nedir diye merak edenler için de kısaca açıklamamız gerekirse, modeminizin arayüzüne girdikten sonra NAT sekmesinden Port Yönlendirme özelliğine giriş yaparak port yönlendirmeyi aktifleştirebileceğiniz bir sistem olduğunu söyleyelim. Bu özellik sayesinde istenmeyen trafiği ağlardan uzak tutmuş olursunuz.
ve Taşıma Katmanında gelen paket içeriğinin türünün anlaşılmasında rol oynar. 3. Transport Layer (Taşıma Katmanı): Bu katman verinin ne şekilde gönderildiğini gösterir. TCP (Transmission Control Protocol) ve UDP (User Datagram Protocol) protokolleri bu katmanda çalışır.
IP adresi sınıfları
A sınıfı 1-127, B sınıfı 128-191, C sınıfı 192-223, D sınıfı 224-239, E sınıfı 240-255.
TCP, kullanıcıdan gelen veri dizisini (data stream), 64 KB'yi geçmeyecek (genelde 1460 Byte uzunluğunda) veri bloklarına ayırır.
TCP, verilerin doğru şekilde teslim edilmesini sağlamak için güvenilir bir protokoldür. Her veri paketi teslim edildiğinde bir onaylama mesajı gönderir ve eksik veya yanlış paketlerin yeniden gönderilmesini sağlar. UDP ise, veri paketlerini gönderir ve onları takip etmez.
TCP / IP temelleri
Bu sistemde, ağ servislerine iki bileşen kullanılarak referans verilir. Bunlar: ana bilgisayar adresi ve bir bağlantı noktası numarasıdır. 65.536 adet birbirinden farklı ve kullanılabilir port numarası vardır.
TCP protokolünde her uçta 216 adet farklı port tanımlıdır. Bu 16 bitlik port numarası veya adresi ve 32 bitlik IP adresi beraberce kullanıldığında ortaya çıkan adrese soket numarası denir. TCP bağlantılar bu soketler üzerinden sağlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri