Türkiye veya Avrupa Topluluğu'nda serbest dolaşımda bulunan eşyanın Gümrük Birliği çerçevesinde tercihli rejimden yararlanabilmesini (gümrük vergisi muafiyeti) sağlamak üzere, gümrük idaresince ya da bu idare tarafından yetki verilmiş kişi ve kuruluşlarca düzenlenip gümrük idaresince vize edilen belgedir.
Cevap: Tedarikçi beyanı, Gümrük Birliği kapsamında serbest dolaşımda bulunan ve Pan-Avrupa Menşe Kümülasyon Sistemi, Pan-Avrupa Akdeniz Menşe Kümülasyon Sistemi veya Batı Balkan Menşe Kümülasyon Sistemine taraf ülkelerden biri menşeli eşyanın tercihli menşe statüsünü kanıtlayan belgedir.
İhracatçılar veya kanuni yetkili temsilcileri tarafından düzenlenir; ihracatçı firmanın üyesi bulunduğu Ticaret ve Sanayi Odası ve bazı ülkeler için (genellikle Arap ve Afrika Kıtası ülkeleri) ayrıca ithalatçı ülkenin konsoloslukları tarafından onaylanır (vize edilir).
Tedarikçi Beyanı için özetle şu tanımı verebiliriz: EUR 1/EUR-MED Dolaşım Belgelerinin düzenlenmesinde ya da (gelecek yazımda inceleyeceğimiz) Fatura Beyanlarına destekleyici olmak üzere üst paragrafta tanımını verdiğim “tedarikçi” tarafından düzenlenen, yazılı “menşe” beyanıdır diyebiliriz.
Menşe Beyanı: (1) Bir menşe beyanı; a) İthal edilen eşyanın Anlaşma çerçevesinde tercihli tarife için gerekli koşulları karşıladığını açıkça beyan eden ihracatçının kendisi tarafından, EK-4'te belirlenen biçimde yazılı olarak yapılır.
İlgili 26 soru bulundu
Menşe Şahadetnamesi (Certificate of Origin)
Ülkemizde ihracatçı ve onun temsilcisi tarafından hazırlanmakta olup, bağlı bulunulan İhracatçı Birlikleri ve Oda tarafından tasdik edilmesi gerekmektedir. Gümrük vergilerinin belirlenmesinde kullanılmaktadır.
Özel Menşe Şahadetnamelerinin mal sevkiyatının gerçekleşmesinden sonra da düzenlenmesi mümkündür. Onay işlemi yapılmış Özel Menşe Şahadetnamesinin kayıp veya tahrip olduğu durumlarda ise yeni bir belge düzenlenerek onaylanır.
Bir ürün ya da hizmetin sunulabilmesi için firmaya girdi, ham madde, ürün sağlayan üreticilere verilen isimdir. Örneğin e-ticaret sitelerinde satılacak olan ürünlerin temin edildiği firmalar tedarikçi firma olarak adlandırılır.
İş dünyasındaki bir tedarikçi, mal ve hizmet tedarik eden bir kişi veya kuruluş olarak tanımlanabilir. Bu, işletmenin tedarik zincirinin belirli bir ürünün toplu değerini sağlayan kısmıdır. Bir tedarikçi genellikle ya ürünü kendisi üreten üretici ya da malları üreticilerden satın alan bir distribütör olarak bilinir.
Tedarikçi Değerlendirme Formu Nedir? Tedarikçi değerlendirme, birçok işletme ve kuruluş tarafından mevcut ve potansiyel tedarikçilerini bir dizi değerlendirme yoluyla değerlendirmek ve onaylamak için kullanılan bir terimdir. Bunun en iyi yollarından biri bir tedarikçi değerlendirme formu oluşturmaktır.
AB ülkelerine yapılan ihracatta düzenlenen belgedir.İhracatçı ülkenin gümrük idaresi tarafından düzenlenmektedir ve ithalatçıya gümrük indiriminden yararlanma hakkını vermektedir. Bu belgeler ihracatçının bağlı bulunduğu Ticaret Odası tarafından tasdik edilmektedir.
Menşe Şahadetnamesi geçerlilik süresi hafta veya ay olarak da belirtilebilir. Bağlayıcı tarife geçerliliği 6 yıl, bağlayıcı menşe bilgisi ise 3 yıl geçerli olmaktadır. Menşe Şahadetlerinin sonradan ibrazı ise beyanname tescil tarihi itibari ile 6 ay geçerlidir.
Türkiye ile Güney Kore arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşmasında göre Menşe Beyanının sonradan düzenlenmesine imkân tanınmıştır.
Menşe Belgesi Nasıl Alınır? Türkiye sınırları içerisinde menşe belgesi almak için, bu belgenin gerekli yerlerden temin edilmesi ve onaylanması gerekiyor. Menşe belgesi formu, ilgili ticaret ve sanayi odalarından temin edilebiliyor.
EUR.1 Dolaşım Sertifikası, Karar ile sağlanan tercihli ticarette yazılı delil olarak ancak Gümrük İdaresinin vizesi ile hüküm ifade edeceğinden,düzenleme işlemi vize ile tamamlanmış olur. Düzenlenen EUR.1 Dolaşım Sertifikası fiili ihraç gerçekleştiği veya kesinleştiği anda ihracatçıya verilmek üzere hazır bulundurulur.
Bir malın menşeinin belirlenip belgelendirilmesinde kullanılan Menşe Şahadetnamesi zorunlu olmayıp, ithalatçı firmanın isteği üzerine düzenlenir.
Sonuçlar; tedarikçi seçiminde “ürünün kalitesi”, “ürün ile ilgili garanti”, “fiyat”, “teslimat süresi”, “tedarikçiden alınan ürünün toplam maliyeti”, “tedarikçinin sunduğu performansa göre istediği fiyat” kriterlerinin en önemli kriterler olduğunu göstermektedir.
-Tedarikçinin tutarlı bir yönetim sistemi olmalıdır. -Tedarikçi, teknolojik gelişmelere yatkın olmalıdır. -Tedarikçi, beklenen ekipmanları temin edebilmelidir. -Tedarikçi üretim miktarını kontrol edebilmeli ya da gerekli üretimi karşılayacak şekilde yatırım imkânı olmalıdır.
Tedarikçilerin değerlendirilmesinde; Zaman, Fiyat, Miktar, Kalite ve Satınalma Biçimleri başlıca kriterlerdir.
Bir sene içinde bir siparişte 1.000 TL üzerinde alım yapılan ve süreklilik arz eden tedarikçiler aynı zamanda “Onaylı Tedarikçi” olarak kabul edilmektedir. Tedarik yapılan firmanın sisteme tanımlanması satınalma birimi tarafından gerçekleştirilir.
Tedarikçi denetimi, ticaret yapılan kurumların değerlendirilmesini ve gelişime ihtiyaç duyulan birtakım alanların tespit edilmesini sağlamaktadır. Bütün tedarik zinciri için belirli bir takım standartlar oluşturup, kuruma ait tüzük ve şeffaflığa tedarikçiler tarafından uyulmasını sağlamaktadır.
İhraç eşyasının, tümüyle bir ülkede elde edilen veya üretilen eşya olduğunu, o ülke menşeli olduğunu gösteren belgedir.
Eşyanın tercihli menşeini ispatlamaya yarayan menşe belgeleri: Türkiye ile bir tercihli ticaret anlaşması imzalamış olan bir ülke arasında, malın menşeine göre belirlenen tercihli tarife uygulamaları kapsamına giren bir eşyanın ticareti yapılırken, ihracatçı ülkede düzenlenen belgelerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri