Ancak Türkiye çapında tüm illerde elektrik ihbar ve şikayet hattı numarası 186'dır ve bulunduğunuz bölgede bu numarayı arayarak müracaatınızı yapabilirsiniz.
Alo 186 Bedaş Çağrı Merkezi Arıza Elektrik Kesintisi.
CİMER çağrı merkezi üzerinden başvuru yapılmamaktadır. Çağrı merkezini arayarak başvuru yolları hakkında bilgi edinebilir, başvurularınızın durumunu sorgulayabilir ve idari danışmanlık hizmeti alabilirsiniz. CİMER Çağrı Merkezine 0312 590 20 00 / 0 telefon numarasından ulaşabilirsiniz.
Fatura itiraz talepleriniz için Enerjisa Mobil ya da Online Hizmetler Merkezi. Dilerseniz 444 4 372 numaralı Enerjisa Çağrı Merkezimizden ya da hizmet noktalarımızdan da fatura itirazı yapabilirsiniz.
T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı
İlgili 29 soru bulundu
İlgili Kuruluşlar - T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı
TEDAŞ Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanlığını 19 Ocak 2021 tarihinden bu yana vekaleten yürüten Ömer Ömer Sami Yapıcı, bu göreve asaleten atandı. Enerji Günlüğü - TEDAŞ Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanlığını 19 Ocak 2021 tarihinden bu yana vekaleten yürüten Ömer Ömer Sami Yapıcı, bu göreve asaleten atandı.
Aciliyet içeren istek ve önerileriniz için ALO 186 BEDAŞ Çağrı Merkezimizi 7/24 arayabilirsiniz.
Sayılan gruplarda yer alan tüketicilerin elektriği, tek kullanım yerine ait faturaların üç dönem boyunca zamanında ödenmediği durumda kesilebilir. Elektriğin tüketiciye bildirildikten sonra kesilmesi zorunludur. Bu tüketiciler, elektrik faturası borçlarını azami 4 aya kadar taksitlendirerek ödeyebilir.
Yüksek veya düşük geldiğini düşündüğünüz faturanızın günlük ortalama tüketimini, önceki faturalarınızın günlük ortalama tüketimi ile kıyaslayarak faturanızı kontrol edebilirsiniz. Enerjisa Mobil ya da Online Hizmetler Merkezi üzerinden başvuru oluşturarak talebinizi iletebilirsiniz.
CİMER'e yapılan başvurular hızla başvuruya yanıt verecek ilgili kurum ve kuruluşa ulaştırılacak. Başvuru konusu, bir kamu kurum ve kuruluşu, personeli veya yöneticisi hakkında şikayet niteliğindeyse başvuru, bir üst amire gönderilecek. Şikayet bu amir tarafından işleme alınarak başvuru sahibine yanıt verilecek.
CİMER bir makam yerine geçerek bir işi yapmaz, hatta aslında doğrudan o makama ulaşarak o işin yapılmasını da sağlamaz. Başvuruyu ciddi görürse o makama ulaşsa dahi bir inceleme yapılmasını sağlar ya da uyarıda bulunabilir.
BİMER uygulaması kapsamında Kaymakamlık, Valilik ve Bakanlıkların tümünde “Halkla İlişkiler Müracaat Büroları” kurulmuştur. Ancak “Alo 150” hattını cevaplamak üzere sadece valiliklerimizde çağrı merkezleri bulunmaktadır.
184 Şikayet Edince Ne Olur? ALO 184'e yapılacak başvuru neticesinde bir aksaklığın tespiti halinde ilgili İl Sağlık Müdürlüğü veya Bakanlık nezdindeki ilgili Genel Müdürlük SABİM hattı tarafından konuyla ilgili bilgilendirilerek aksiyon alınması sağlanabilmektedir.
(TEAŞ) ve Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ) adı altında iki ayrı İktisadi Devlet Teşekkülü olarak yeniden yapılandırılmıştır. 1994 yılında TEAŞ ve TEDAŞ tüzel kişiliklerine kavuşmuşlardır.
Cep telefonlarından ve sabit hatlardan 186 tuşlanarak aranabilen Alo 186, Ankara, Zonguldak, Kastamonu, Bartın, Çankırı, Karabük ve Kırıkkale'den gelen çağrıları yanıtlıyor. Artık tek numara ile tüm merkezlerin sorununa yanıt verebilen Başkent EDAŞ, müşterilerinin çağrılarını merkezi olarak takip edebiliyor.
Elektrik, doğalgaz, su, telefon, internet gibi hizmetlerde faturaların ödenmemesi halinde kesme işlemi uygulanıyor. Örneğin doğalgazda 36 lira, GSM operatörleri 30-50 lira arasında değişen açma-kapama bedeli alıyor. Elektrikte ise bu rakam 37 ila 189 lira arasında değişiyor.
Yasal olarak fatura 1 gün gecikirse 1 günlük faiz ya da zam alınır.
Fatura bedeli ödenmediği takdirde fatura bedelini ödemeyen kişi veya şirkete karşı icra takibi başlatılabilir. Fatura ilamsız icra takibine konu olabilir.
Çalışanlar işverenleri için, Çalışma Bakanlığı'na ALO 170 ve www.alo170.gov.tr internet sitesinden ihbar/ şikayet bildirimleri yapmaktadırlar.
Abonelerimizin şirketimize bir telefonla ulaşabilmeleri, iletişim kontrolünün kaliteli olarak sağlanabilmesi, başvuruların kayıt altına alınabilmesi, verimliliğin ve hizmet kalitesinin artırılarak müşteri memnuniyetinin sağlanabilmesi amacıyla Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş.
İletim A.Ş. (TEAŞ) ve Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ) adı altında iki ayrı iktisadi Devlet Teşekkülü olarak yeniden yapılandırılmıştır.
Daha sonra üç elektrik dağıtım şirketi de 2016'da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından özelleştirildi.
Taşınmaz Temini Kamulaştırma MADDE 5- (1) Elektrik dağıtım tesislerinin isabet ettiği özel mülkiyete konu taşınmazların kamulaştırma işlemleri, 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu'nda yer alan hükümler doğrultusunda TEDAŞ tarafından gerçekleştirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri