- Bu balıkların genel yaşam alanı Atlantik okyanusudur. Ancak Akdeniz ile Karadeniz bölgelerinde de tekir balıklarına rastlanmaktadır. - Yassı ve küçük boyutlarda bir balıktır. - Tropikal bölgeler ile ılık denizlerde görülmekte olan bir balıktır.
Barbunyaya çok benzeyen ve yakın akrabası olan bu balık bütün denizlerimizde avlanır. Karadeniz ve Marmara'da avlanılanlar 6 ile 10 cm arasındadır. Ege ve Akdeniz'de ise boyları barbunyayı yakalar.
Tekir: Tekir balığı, sıcak deniz bölgelerinde yaşar ve temmuz ayında avlanabilir. Renkli ve çekici görünümü ile tanınır. Barbun: Barbun balığı da temmuz ayında avlanabilecek türlerden biridir. Kumlu ve çakıllı zeminleri tercih eder, lezzetli eti ile bilinir.
Türkiye'de özellikle Akdeniz ve Ege bölgelerinde sıkça rastlanan tekir balığı, aynı zamanda dünya genelinde de yaygın bir türdür. Tekir balığı, barbunya balığı ile aynı familyadan gelir. Bu sebeple de sıklıkla karıştırılır. Barbunya balığına göre tekir balığı daha küçük ve yassı biçimindedir.
Sebastes marinus norvegicus. Okyanus levreği veya kızıl levrek diye de bilinen kırmızı balık, 1000 metreye ulaşan derinliklerde, Kuzey Atlantik'te (Kuzey Avrupa'dan Amerika'ya, Grönland'dan İzlanda'ya) bulunur. Alışılmadık bir biçimde yavaş büyüyen bu balık 50 yaşına kadar yaşar.
İlgili 30 soru bulundu
Tokyo balık pazarında açık artırmaya çıkarılan orkinoz dünyanın en pahalıya satılan balığı oldu. Ağırlığı 269 kg çeken orkinoz (mavi yüzgeçli ton) yaklaşık 750 bin dolara alıcı buldu.
Hamsi türü kadar popüler olan sardalya, konserve balıkçılıkta çok kullanılır. Ekonomik değeri de oldukça uygun olan sardalyanın boyutu hamsiden daha büyük olduğu için eti daha çok hissedilir.
Genel olarak sırtı ve bordaları kırmızımsı pembe, karınları daha açık renkli, iri gözlü, iri pullu, çenesinin altında palabıyık gibi iki adet dokungacı olan bu güzel balıkların çoğunlukla küçüklerine tekir, büyüklerine barbunya denir. Halbuki, tekir balığının küçüğü “mıcır”, irileri de “çuka” olarak bilinir.
Yağ asitleri bakımından zengin olmasının yanı sıra omega-3 yağ asidinin doğrudan vücuda geçtiği nadir balıklar arasında yer alır. Bu sayede insan sağlığına inanılmaz faydaları vardır. Özellikle bağışıklığı güçlendiren tekir balıkları bu sayede virüs ve enfeksiyonlara karşı vücudu korur.
En çok barbunya balığı ile karıştırılan tekir balığı, tropikal deniz balığıdır. Barbunyaya göre daha küçük ve yassı bir şekle sahip olan bu balıkların da eti oldukça lezzetlidir. Öyle ki bu etin lezzeti, eski roma çağından beri ünlüdür.
Çinekop, tekir, kefal, kırlangıç ocak ayında en bol dönemini yaşayan balıklardır. Şubat: Kalkan mevsiminin başlangıcıdır. Tekir, gümüş, hamsi, izmarit, kalkan, mersin, torik, kefal, levrek şubat ayında lezzetlidir.
Batı Karadeniz'de yanlışlıkla barbunyaya tekir denilir. Avcılığı bildik 2-3 iğneli dip takımları ile yapılır. İğne olarak sinek iğne tercih edilir. Kullanılan yem ise karides, midye, sübye, kurt gibi yumuşak dip balığı yemleridir.
Tekir ve Hamsi'nin en bol ve en lezzetli olduğu ay Aralık ayıdır. Bu ayda Lüfer,Palamut ve Torik balıkları da çok lezzetli olmaktadır.
Tekir balığını güzelce temizleyin ve yıkadıktan sonra fazla suyunu süzdürün. Bir kaba mısır unu, tuz ve un ekleyip karıştırın. Balıkları bulayın. Fazlalığını almak için silkeleyerek bir tabağa alın.
Dip balıkları: Bu balıklar deniz zemininde yaşarlar. Çipura, barbunya, dil, kalkan, kırlangıç, lahos, mercan, mezgit, tekir, pavurya, karides, ahtapot böcek ve ıstakoz bunlardan bazılarıdır.
Barbunya balığı, tekir (Mullus surmuletus) balığından burnunun hemen dik oluşu, ağzın göz hizasına ulaşması, göz çukuru altında üç adet pul bulunması, vücudunun yanları, ilk sırt yüzgecinin bantsız oluşu ile ayrılır.
Ülkemizde ise Karadeniz'de görülmektedir. Tekir: Genel yaşam alanı Atlantik okyanusu olan tekir balığı, Akdeniz ve Karadeniz'de de görülür. Ekim ve Aralık ayları arasında bolca bulunur.
HANGİ BALIKLAR DAHA FAYDALIDIR? Her balık türü insan sağlığına olumlu etkiler bırakmaz. Bu yüzden yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar; somon, uskumru, ton balığı, alabalık, hamsi ve morina gibi türlerin daha sağlıklı olduğunu vurguluyor. Bu balıklar diğerlerine oranla omega-3 yağ asidi bakımından daha zengindir.
Buna göre, deniz balıkları avlanabilir asgari boy ölçüleri; hamsi 9 cm, barbunya 13cm, lüfer 20 cm, kalkan 40 cm, lagos 45 cm, tekir 11 cm, istavrit 13 cm, palamut 25 cm, sardalya 11 cm, mezgit 13 cm, bakalyora 25 cm ve kılıç balığı 125 cm'dir.
Ağustos: Çinekop, sarıağız, sinarit, kaya balığı, orkinos, sarıkanat lezzetlidir. İstavrit yine en lezzetli balıktır. Eylül: Kılıç ve sardalya balıkları hala lezzetlıdır. Lüfer, kolyoz, izmarit, barbun, çinekop, çipura, uskumru, kılıç ve kırlangıç eylül ayında da çok bol avlanır.
Barbunya, (M. barbatus Linnaeus, 1758) zoocoğrafik köken olarak Atlanto-Mediteran bir türdür. Türkiye'de Karadeniz, Marmara Denizi, Ege Denizi ve Akdeniz'de yaygın olarak bulunur. Boyu en çok 30 cm olmakla beraber, 10-20 cm boydaki bireyler yaygındır.
Ayrıca 15 santimetre ve üzerindeyse zaten barbunyadır, tekir fazla büyümüyor. Bazı balıkçılar tekiri barbunyanın küçüğü diye, bazıları da Karadeniz barbunu diye satar. İkisi de yanlış çünkü barbun ve tekir aynı cinsin farklı türleridir. Kuzendir yani.
En pahalı balıksa kalkan balığı. Kilosu 270 lira.
Efendim ana balığın ismi palamut. En küçüğüne kestane palamudu diyoruz. İki yüz elli gram filan olanlar. Sonra çingene palamudu, sonra palamut, sonra torik gelir.
Özellikle 35 cm'e kadar olanı lüfer olarak adlandırılır. Daha büyüklerine Kofona ve Sırtıkara adı verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri