Deneyimlerime göre, ilk telefon için ideal yaş 11-12 yaş civarı. Bu yaşlar, pek çok çocuğun bağımsız olarak okula gitmeye başladığı yaşlar, dolayısıyla telefonlar faydalı iletişim araçlarıdır.
Gelişim uzmanları ve psikologlar teknolojik cihazların zekada, gelişimde ve özellikle sosyallikte sorunlar çıkardığını düşündüğü için, özellikle 6 yaş ve altı için direkt akıllı telefona maruz bırakılmamalarını önermektedir.
Çocuklar okul çağına geldiklerinde ilköğretimin ilk 4 yılında yani 6-9 yaş aralığında günde en fazla 45 dakika, ikinci dört yılda 1 saat, lise çağında ise en fazla 2 saat bilgisayar başında vakit geçirmeleri önerilir.
Bir mobil telefonun perakende kutusunun arka yüzünde üretim tarihi belirtilir, bu da telefonunuzun ne kadar eski olduğu konusunda size bir fikir verebilir. Telefonunuzdaki Ayarlar uygulamasına gidin ve Telefon Hakkında bölümüne gidin. Burada üretim tarihini veya eşdeğer bir terimi arayın.
İlgili 19 soru bulundu
Deneyimlerime göre, ilk telefon için ideal yaş 11-12 yaş civarı. Bu yaşlar, pek çok çocuğun bağımsız olarak okula gitmeye başladığı yaşlar, dolayısıyla telefonlar faydalı iletişim araçlarıdır.
Ebeveyn ise önce telefonu satın alıyor, ardından çocuklarına nasıl kullanacaklarını öğretmeye çalışıyor. Uzmanlar bunun riskli bir yaklaşım olduğunu söylüyor! Uzmanlara göre çocukların ve gençlerin akıllı telefon için hazır olduğu net bir yaş yok.
3 YAŞ 3 yaşına kadar çocuk televizyon dâhil, akıllı telefon, bilgisayar, tablet vb. hiçbir teknolojik cihaza ve ekrana maruz bırakılmamalıdır. Çocuklar bu yaşta gerçeği ve kurguyu ayırt etme becerisine sahip değildir.
Uzmanların bu soruya yanıtı net: Hayır yasaklanmamalı. Anne ve babaların, çocuklarına kendi akıllı telefon ya da tabletlerini kullanmalarına izin verebileceği ama bu kullanıma bir süre sınırlaması getirilmesi ve kullanımın yetişkinlerin kontrolünde olmasının büyük önem taşıdığına vurgu yapılıyor.
“Her gün; 3-6 yaş arası çocukların 30 dakika, ilköğretim çağına gelmiş çocukların 45 dakika, ortaöğretim öğrencilerinin günde 1 saat, lise çağına gelmiş gençlerin ise 2 saat ekranla, teknolojik araçla vakit geçirmesi en doğru yol.”
AAP'ın önerilerine göre; 18 aya kadar olan dönemde çocukların görüntülü konuşmalar haricinde ekranla teması engellenmeli. 18-24 ay arasında ise ekranla tanışma başlayabilir, ancak bu tanışma mutlaka bir yetişkin eşliğinde gerçekleşmeli.
Çocuklar Cep Telefonunu Hangi Amaçlarla Kullanabilir? Cep telefonu çocuğa okul yolunda ya da evden uzakta seyahate gitmesi gerektiğinde iletişim, haberleşme ve güvenlik için gerekebilir. Cep telefonu, çocuğun sosyal ilişkilerini sürdürmesine ve geliştirmesine katkı sağlayabilir.
Cep telefonunu çok kullanan çocuk ne kadar küçükse beyin kanseri ve beyin tümörü görülme riski de o kadar fazladır. Yapılan çalışmalar fazla telefon kullanımından dolayı radyasyona maruz kalmanın sadece beyin değil; göğüs ve tükürük bezi kanserine de yol açabileceğini göstermiştir.
Yaşım 18'den küçük, nasıl hat alabilirim? Yeni hat alırken gereken tüm evraklarla birlikte; adınıza faturalı hat almak istiyorsanız noterden alınmış muvafakatname, anne veya babanızın kimliği ile beraber başvurmanız gerekmektedir.
Buna göre, satın alım tarihi itibari ile 26 yaşından gün almamış Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve açık öğretim programları hariç bir yükseköğretim programına kayıtlı öğrenciler başvuru yapabilecek. Cihazın, vergiler dahil nihai satış fiyatı 9 bin 500 lirayı geçemeyecek ve cihaz ikinci el olamayacak.
Uzmanlar 2,5 yaş öncesi dönemde çocuklara tablet verilmesini doğru bulmuyor. Sonrasında ise 30. Ay ile 13 yaş arasında tablet kullanımının ebeveyn kontrolünde sağlanması faydalı görülüyor.
Dünyanın en pahalı telefonu Falcon Supernova iPhone 6 Pink Diamond Edition'dır. Değeri topalamda 48,5 milyon dolar. Falcon Süpernova, 2004 yılında piyasaya sürülmüştür. Yirmi dört karat altınla kaplı ve arkasında büyük bir pembe elmasla süslenmiş ve özelleştirilmiş bir iPhone 6'dır.
TELEFON KULLANIMI GENELGE İLE YASAKLANDI
Milli Eğitim Bakanlığı, 2023-2024 eğitim öğretim yılı için okullarda telefon kullanımı konusunda yeni bir genelge yayınladı. Genelgede, öğrencilerin dikkatini dağıttığı ve eğitim öğretim sürecini olumsuz etkilediği için telefon kullanımına yasak getirildiği belirtildi.
Her gün; 3-6 yaş arası çocukların 30 dakika, ilköğretim çağına gelmiş çocukların 45 dakika, ortaöğretim öğrencilerinin günde 1 saat, lise çağına gelmiş gençlerin ise 2 saat ekranla, teknolojik araçla vakit geçirmesi en doğru yol. Yetişkinlerin ise 2,2.5 saat geçirmesi sağlıklı. .
Bu noktada çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanları, pedagoglar ve rehber eğitmenler eşliğinde belli yaş grupları için belli ekran süreleri önerilir (2): 2 yaş öncesi için görüntülü görüşme dışında hiç kullanmamak, 2-12 yaş arası günde 1 saat, Ergenler ve yetişkinler için günde 2 saat.
Ebeveynlere tavsiyem, çocukların ekran kullanımını düzenli olarak denetlemeleri ve sınırlama getirmeleri yönünde. Ayrıca Amerikan Pediatri Akademisi (AAP), aile ile görüntülü sohbet dışında, 18 ila 24 aylıktan küçük çocukların ekranlardan uzak durmasını öneriyor.
Bu yüzden aile gözetimi çok önemli. Öğrenmeleri sadece ezberleme ve hatırlama yoluyla olur. Dolayısıyla 18 aydan önce çocukların ekranla tanışmasını istemiyoruz. Amerikan Pediatri Akademisinin önerisi 18-24 ay arası çocuklarda ebeveyn gözetiminde yüksek kaliteli uygulamaların çocuğa tanıtılması yönünde."
Öğrenciler Teknolojik Cihaz desteğinden faydalanmak için ön koşullar nelerdir? Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak. Cihaz satın alma tarihi itibarıyla 26 yaşından gün almamış olmak. Yükseköğretim öğrencisi olmak.
Öğrenciye vergisiz akıllı telefon kampanyası için koşullar şu şekilde; * Başvuran kişinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması. * Başvuran kişinin açık öğretim programları hariç bir yükseköğretim kurumuna kayıtlı öğrenci olması. * Başvuran kişinin, Cihaz Satın alma tarihi itibarıyla 26 yaşından gün almamış olması.
Çoğunlukla okuldan okula değişse de, genelde getirmek serbest ancak öğle araları hariç telefonunun kapalı olması şart. Ayrıca derste çalarsa öğretmen telefonuna el koyar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri