Mercekli teleskoplar (refraktör teleskoplar), adını da aldığı üzere optik sisteminde mercek kullanan teleskoplardır. Bu size tuhaf gelebilir, fakat mercek kullanmayan, aynalı teleskoplar da bulunur. Hatta gözlemevlerinde devasa teleskopların hepsi aynalı teleskoplardır.
Bir göz merceği veya oküler mercek , teleskoplar ve mikroskoplar gibi çeşitli optik cihazlara takılan bir mercek türüdür. Objektif mercek veya aynadan farklı olarak bir kimse cihaza baktığında genellikle göze en yakın olan mercek olduğu için bu şekilde adlandırılmıştır.
Sadece ayna kullanarak ışığın toplanması ve odaklanması sağlanan teleskoplara yansıtıcı/aynalı/reflektör teleskop, sadece mercek kullanılanlara kırılmalı/mercekli/refraktör teleskop veya dürbün, son olarak hem ayna hem mercek kullanılarak tasarlanan teleskoplara da katadioptrik teleskop denir.
Teleskop, mikroskop, dürbün ve büyüteç gibi aletlerde ince kenarlı mercekler kullanılır.
Kalın kenarlı mercekler ise, ışık ışınlarını dağıtma özelliğinden dolayı görüntü alanını küçültmektedir. Bu nedenden dolayı miyop göz hastalığında, dürbün yapım malzemesinde, fotoğraf makinesi objektiflerinde, teleskop ve mikroskop üretiminde ve kapı dürbünü yapımında kullanılmaktadır.
İlgili 39 soru bulundu
teleskop için bir ince kenarlı ve bir de kalın kenarlı mercek kullanılacaktır. İnce kenarlı mercek “birincil mercek”, kalın kenarlı mercek ise odaklayıcı “göz merceği” olacaktır.
Kırıcı teleskoplarda cam mercekler, yansıtıcı teleskoplarda ayna-lens sistemi kullanılmaktadır .
Büyüteç dışında mikroskoplarda da ince kenarlı mercek kullanılır. Genelde teknolojik aletlerde tercih edilen ince kenarlı mercek slayt ve projektör türlerinde de kullanılır. Teleskop, fotoğraf makinesi, slayt, projektör, büyüteç ve mikroskopta kullanılan ince kenarlı mercekler önemli kullanım alanlarına sahiplerdir.
Teleskop yapı olarak objektif, oküler ve bu mercekleri muhafaza eden bir tüpten meydana gelmiştir. Objektif cinsine göre iki tür teleskop vardır. Uzaydan gelen ışıklar teleskop içinde bir aynaya çarpıp, prizmadan geçtikten sonra göze geliyorsa bu türe yansıtıcı teleskop denir.
Mikroskop (Yunanca: μικρός mikrós, "küçük"; σκοπεῖν skopeîn, "görüntü"), çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük cisimlerin birkaç çeşit mercek yardımıyla büyütülerek görüntüsünün incelenmesini sağlayan bir alettir.
Teleskoplardaki dürbünlerin görüntüyü ters gösterme nedeni, ışığın optik merceklerin odak noktalarından nasıl geçtiğine bağlıdır. Teleskoplarda, görüntü ters çevrilir çünkü ışık, merceklerin farklı şekillerde kırılmasına neden olan optik özelliklerle karşılaşır.
Farın içerisinde bulunan mercek olarak adlandırdığımız projektörler xenon ampül tipine göre üretilmektedir. Genellikle kısa farlarda xenon kullanılır. Xenon ampülünün ısınma süresi uzun olduğu için uzun farlarda mercek kullanılmaz. Halojen ampül ve halojen far reflektörü kullanılır.
Kırılmalı teleskop veya refraktör, bir görüntüyü görüntülemek için lens (mercek) kullanan bir optik teleskop türüdür.Işığı kırmak yoluyla görüntüyü elde eder.Bunun için tüp sonunda odak dediğimız en büyük merceğin olduğu kısim vardir.
Bir nesnenin net bir görüntüsünün oluşturulabilmesi için nesneden gelen ışığın, ışığı algılayan bir yüzey üzerine odaklanması gerekir. İnsan gözünde bu işlevi kornea ve göz merceği yerine getirir. Fotoğraf makinelerinde ise mercek (lens olarak da isimlendirilir) aynı işlevi görür.
Temizlik için, ÇOK YUMUŞAK ve DÜZ uçlu, 5cm eninde bir fırça edinin. Bulabileceğiniz en yumuşak fırça olmalıdır. Uçlara deydiğinizde inanılmaz yumuşaksa, ve yanağınıza bastırdığınızda canınızı acıtmaz ise, fırça uygundur.
Teleskoplar görüntüyü iki mercek kullanarak; Ana Objektif: Mercek ya da Ayna Gözmerceği: Mercek gözünüzle görebileceğiniz şekilde odaklarlar.
Teleskop son derece etkileyici bir alettir. Teleskop sayesinde gözle görülmeyecek kadar uzak olan cisimleri görme şansı yakalarız. Ayrıca teleskop ile gökyüzünde bulunan pek çok gezegeni görme şansı yakalamak mümkün olmaktadır. Teleskopların farklı çeşitleri olsa bile hepsinin kullanım alanı ve amacı aynıdır.
Teleskop çıplak gözle görülemeyecek kadar uzakta olan cisimleri gözlemlemek için kullanılan aygıttır. En yaygın teleskop türü olan optik teleskoplar, uzaktaki cisimlerden gelen görünür ışık ışınlarını toplar ve bu ışınları odaklayarak cisimlerin büyültülmüş görüntülerinin elde edilmesini sağlar.
Fresnel lens yoğun bir mercek (lens) tipidir. İlk olarak Fransız fizikçi Augustin-Jean Fresnel tarafından deniz fenerleri için geliştirilmiştir.
Kalın kenarlı mercekler ışığı dağıtma özelliğine sahiptir. Merceklerde görüntü özellikleri, aynalardaki görüntü özelliklerine benzer. Tek farkı aynalarda ışınlar yansıyarak, merceklerde ise ışınlar kırılarak görüntü oluşturur.
Aynalı teleskoplarda ışığı toplayan birincil ayna bir çukur aynadır.
Cevap. Açıklama: Dürbün, uzaktaki cisimleri büyüterek daha yakından görebilmeyi sağlayan optik alet. İnce kenarlı mercekten yapılır.Uzaktaki cisimleri çok rahat görürüz.
Karelerde Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter ve Satürn çıplak gözle görülebilirken, Uranüs ve Neptün dürbün veya teleskopla görülebiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri