Teletıp, hasta ile doktorun uzak mesafeye rağmen elektronik bilgi ve telekomünikasyon teknoloji aracılığıyla iletişime geçmesi ve böylelikle teşhis, tedavi, izlem, müdahale, bakım, tavsiye ve hatırlatmalar ile birey ve toplum sağlığına katkı sağlamasıdır.
TELE-TIP VE TELE-SAĞLIK NEDİR? Günümüzde koronavirus pandemisi (Covid-19) ile tekrar gündeme gelen Tele-tıp, uzak merkezler arasında bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanarak tanı, tedavi, takip, değerlendirme amaçlarıyla fizyolojik işaretlerin gönderilmesi, depolanması ve sağlık hizmetlerinin sunumu anlamına gelir.
Tele-tıp uygulamaları tele-radyoloji, tele-dermatoloji, tele-patoloji, tele-konsültasyon, tele-psikiyatri, tele-evde bakım ve tele-cerrahi gibi alanlarda kullanılmaktadır.
İlk Teletıp Uygulaması
Teletıp olarak adlandırılabilecek ilk uygulama 1950'li yıllarda ABD'deki bazı hastanelerin telefon hatları üzerinden bilgi ve görüntü paylaşmaya başlamasıyla ortaya çıktı.
Telesağlık, uzaktan sağlık bilgileri, sağlık eğitimi ve sağlık hizmetinin sunumunda kullanılan teknolojilerdir. Teletıp ise nerede olursa olsun uzmanlaşmış merkezlere uzakta yaşayan hastalara sağlık hizmeti sağlamayı amaçlar.
İlgili 41 soru bulundu
Teletıp hasta verileri Kişisel Verileri Koruma Kanunu M.7 gereğince yalnızca belirli sebepler dahilinde hasta rızasına gerek duymadan alınabilir. Ancak kural olarak hasta tıbbi verilerinin ne amaçla, ne kadar süre ile alınacağının hastanın bilgisinde olması gerekir.
Telepatoloji, patoloji bulgularının uzaktan tanısına yönelik teknoloji desteği ile kullanımıdır. Teleyoğunbakım, yoğun bakım hastalarının uzaktan izlem ve takibine yönelik olarak teknolojileri kullanımıdır.Tele hemşirelik, hemşirelik hizmetleri sağlamak için iletişim teknolojisinin kullanımıdır.
Tele hemşirelik, hemşirelik bakımında telekomünikasyon hizmetlerinin kullanılması olarak tanımlanmaktadır. Psikiyatride tele hemşirelik uygulamalarında sıklıkla taburculuk sonrası telefonla izlem olduğu görülmektedir.
Tele sağlık, “sağlık personeli ile hasta, öğren- ci ve diğer sağlık personeli arasında telefon, bilgisayar, interaktif televizyon ya da bunların kombinasyonu kulla- nılarak, sağlık verilerinin, bakım bilgisinin, eğitimin, tele- komünikasyon aracılığı ile paylaşılmasıdır'' (3).
Bir diğer kavram ise Telesağlık (Telehealth) kavramıdır. Dünya Sağlık Örgütüne göre; Telesağlık (Telehealth), sağlığı koruyucu ve teşvik edici uygulamalar için telekomünikasyon araçlarının kullanılması” olarak tanımlanmıştır. Kısaca Telesağlık, sağlık bakım hizmeti sağlamada iletişim teknolojilerinin kullanılmasıdır.
Teletıp, uzaktan sağlık hizmeti almaya yardımcı olarak COVID-19 gibi salgın hastalıkların bulaşma riskini düşürmeye ve sizi, ailenizi sağlıklı tutmak için sağlık tesisleri, diğer hastalar ve sağlık personeli ile temasınızı azaltmaya katkı sağlar.
Tele-tıp, uzakta bulunan tıbbi deneyim ve bilgilere telekomünikasyon ve bilgi teknolojilerini kullanılarak hızlı bir şekilde ulaşılmasıdır. Tele-tıp, tıbbın ses, görüntü ve veri iletişimi kullanılarak uygulanması demektir. Bu inceleme, teşhis, konsültasyon ve tedaviyi içermektedir.
TELERADYOLOJİ NEDİR? Teleradyoloji hastaların radyolojik görüntülerini yorumlama ve ikinci görüş amacıyla bir yerden diğer bir başka yere internet yoluyla transferidir. Ülkemizde radyoloji uzmanı bulunmayan ya da sayısı eksik olan sağlık kurumları bu hizmete başvurmaktadır.
Endokrinolojide en yaygın kullanım alanı diyabet tedavi- sindeki teknolojik yeniliklerin kolay adaptasyonu ve mali- yette sağladığı faydalar nedeniyle diyabet konusunda ol- muştur.
Teletıp terimi, sağlık sektöründe mekansal ve bazen de zamansal bir mesafeden ve örneğin telefon, uygulamalar veya internet aracılığıyla sağlanan tüm hizmetleri ifade eder.
Tele-sağlık, “sağlık personeli ile hasta, öğrenci ve diğer sağlık personeli arasında telefon, bilgisayar, interaktif televizyon ya da bunların kombinasyonu kullanılarak, sağlık verilerinin, bakım bilgisinin, eğitimin, telekomünikasyon aracılığı ile paylaşılmasıdır'' (Koch, 2006; Pazar, Taştan ve İyigün, 2015).
Tele Sağlık Merkezi ayrıca “Türk Arama Kurtarma Yönetmeliği” çerçevesinde Türk Arama Kurtarma Bölgesi içerisinde icra edilen arama kurtarma faaliyetlerinde, Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi koordinasyonunda, sağlık organizasyonunda görev almaktadır.
Sağlık hizmetleri; koruyucu sağlık hizmetleri, iyileştirici/tedavi edici sağlık hizmetleri ve rehabilitasyon ve sağlığı geliştirici hizmetler olarak sınıflandırılmaktadır.
Teşhis ve tedavi uygulamalarında; HBYS, elektronik sağlık kaydı, PACS, Laboratuar ve Radyoloji bilgi sistemleri,elektronik sevk,elektronik reçete, elektronik randevu sistemleri, cihaz takibi vb uygulamalar yer almaktadır.
Yüksek Hemşire Nedir? Yüksek hemşire, hemşirelik alanında yüksek lisansını tamamlayarak uzmanlık alan kişiye denir. Yüksek hemşireler hastaların tedavisinde doktorlarla iş birliği içinde hareket etmektedir. Yüksek hemşireler hastanelerde saha hemşireliğinin yanında yönetici konumunda da görev yapabilirler.
Teletıp, hasta ile doktorun uzak mesafeye rağmen elektronik bilgi ve telekomünikasyon teknoloji aracılığıyla iletişime geçmesi ve böylelikle teşhis, tedavi, izlem, müdahale, bakım, tavsiye ve hatırlatmalar ile birey ve toplum sağlığına katkı sağlamasıdır.
Tele. İki veya daha çok kişi arasında yaşanan karşılıklı birbirini hissedebilme durumudur. Örneğin, iki kişinin aynı anda birbirini düşünüyor olması teledir.
Tele dermatoloji, geleneksel yüz yüze hasta muaye- nesi olmadan, özellikle uzak mesafedeki hastaların klinik bilgilerinin, sayısal (dijital) fotoğraf ya da videolarının transferiyle değerlendirilmesi, bu yolla tanı konulması ve mümkünse tedavi kararı verilmesine olanak sağlayan yeni bir teknolojidir (1, 3).
Başlıca e-sağlık uygulamaları içerisinde; elektronik sağlık kayıtları, teletıp, tüketicilere ya da vatandaşlara yönelik bilgi verici uygulamalar, sağlık bilgi yönetimi sistemleri, sanal sağlık ekipleri ve geniş veri tabanlarını kullanarak yapılan araştırmalar yer almaktadır2.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri