Göğün ve yer altının "yedi" katı olduğuna, her katta çeşitli tinlerin var olduğuna inanılırdı. Türkler doğaya ve tinlere saygılı davranıp belli kurallara uyarak, dünyalarını dengede tutmaları ile kişisel güçlerinin doruğuna ulaşıp dışarıya yansıdığına inanırlardı.
Tengricilik inancında Animizm'deki gibi doğadaki tüm nesneler birer tine sahiptir. Tengri bunların en yücesi, en büyükleridir. İklim doğrudan Tengri'nin isteğine göre değişir. Tengri, acunda (dünyada) dengenin yaratıcısı ve koruyucusudur ve iklimlerin doğal süreçleri, iklimlerin devinimleri onun tarafından sağlanır.
Türkiye'de Tengricilik küçük azınlık dinlerinden biridir. İlahiyatçı yazar Cemil Kılıç'a göre eski Türk dini olan Tengriciliğe son yıllarda ilgi artmakta ve kendini Tengrici sayan kişilerin sayısı çoğalmaktadır.
Geçmişte Tengricilik, Manihaizm ve Budizm dinlerine inanan eski Türklerde “tenasüh” yani “ruh göçü” inancını görmekteyiz. Türklerde ölümden sonra ruhun kuş olup uçtuğuna, geldiği yere yani göğe gittiğine inanılırdı.
tengrizm, eski yunan ve roma'da olduğu gibi "baş tanrı" esasına dayalı "çok tanrılı" bir inanç sistemidir ... Çok tanrılı bir inanç sistemidir. Çok tanrılı olabilir , tek de olabilir. Umay , Erlik gibi tanrı kabul edilenleri Tengrinin ruhları olarak kabul edersek tek tanrılı bir inanç diyebiliriz.
İlgili 39 soru bulundu
⊗ Tengri Dini'nin yarattığı insan hür, eşit ve muktedirdir. Tanrı'nın yarattığı insan, Gök Baba'nın ve Toprak Ana'nın oğlu ve kızı olarak onların göz bebeğidir. Tüm diğer varlıklar gibi kendisini Tengri'nin yarattığına inanır, her varlık ile kendini eşit görür, onları sever, sayar. Hiçbir dini ve ulusu aşağı görmez.
Tengricilik ve ya Tengrizm, Avrasya stepleri'nde ortaya çıkan, şamanizm ve animizme dayanan dini bir inançtır. Türk ve Moğol toplumlarının inandığı dinlerden biridir. Tengri'ye tapınmanın yanında Animizm ve Totemlik bu inancın ana kısımlarını oluşturmaktadır. Bu inanca göre Gök'ün ulu Tini Tengri'ydi.
Ahiret : T : Ahiret (cennet cehennem) inancı yoktur.
Tengricilik'teki “şaman” kavramı “Şamanizm” kavramı ile karıştırılmaktadır. * Bazı araştırmacılara göre Tengricilik dindir, Şamanizm din değildir. Tengricilik'teki din adamlarına “şaman” adı verildiği için bu din zamanla “Şamanizm” olarak adlandırılmaya başlamıştır.
Türklerin bilinen en eski dini, geleneksel Türk dini olarak isimlendirilmektedir. Geleneksel Türk dininin temelini Gök Tanrı inancı oluşturmaktadır. Gök Tanrı, Türkler tarafından kudretli, aşkın bir yaratıcı olarak kabul edilmektedir. Gök Tanrı, hiçbir zaman antropomorfizm özellikler taşımamıştır.
Tengri (Eski Türkçe): Gök (tanrısı). Eski Türkçe kaynaklarda Gök anlamına geliyor. Aynı cümle bilinmeyen bir zamandan beri bugünkü anlamı ile Tanrı biçiminde kullanılıyor. Tenger Etseg (Moğolca): Gök Baba.
Tengrizmin belirtilerine, hem bu dinin etkili olduğu Sibirya halklarında hem de asırlar boyunca dünyada İslamiyet'in merkezi olan Anadolu topraklarında da rastlamak mümkündür. Gök Tanrı dini Orta Asya devletleri arasında ise en çok Kırgızistan'da tartışmaya sebep olmuştur.
"Üze tengri basmasar asra yir telinmeser" (Üstte gök çökmese, altta yer batmasa). Tanrı batmaz, ebedidir...
Tengricilik, Göktengri inancı veya Göktanrı inancı, Türk ve Moğol halklarının, şimdiki inanç sistemlerine katılmadan önceki yaygın inancıdır. Tengri'ye ibâdet etmenin yanında Animizm, Totemlik bu inancın ana hatlarını oluşturmaktadır.
göğün ve yerin toplam yedi kat olduğuna inanılan köktengri dini. (bir yerden tanıdık geldi mi?) tek tanrılı bir dindir ki zaten bu unsurun türklerin, islam'ı kabul ediş döneminde etkisi olduğu okulda öğretilen kalıplardandır.
Hunlar tek ve eşsiz olan Gök Tanrı‟ya inanmışlar; O‟nu hem gök hem Tanrı anlamlarına gelen bir yücelik sıfatı olan “Tengri” kelimesiyle ifade etmişlerdir. Devletin başında bulunan hükümdar, Tanrı‟dan kut aldığı için “Chanyu” unvanıyla adlandırılmıştır.
Dolayısıyla Şamanizm gibi, Şaman terimi de Türklere ait değildir. Hakikaten tarihi belgelerde eski Türk topluluklarında Şamanlığa benzer bir inancın varlığına ihtimal verdirecek hiçbir kayıt mevcut değildir.
Göktürkler de tek Tanrı inancına dayalı olan Gök Tanrı Dini'ni benimsemişlerdir.
Balıkesir'in Kaz Dağlarının eteğinde bulunan Tahtakuşlar köyü, Dünyanın en eski inanç sistemlerinden olan Şamanizm kültürüne ev sahipliği yapıyor. Köyde kurulan Türkiye'nin ilk özel etnografya galerisinde, Orta Asya'dan Ege kıyılarına kadar ulaşan Şaman kültürünün birçok örneği sergileniyor.
Radloff`un lügatinde bu kelime üç tür gösterilmiştir: tanrı, tengri ve tanri (türk alfabesiyle). Birinci iki kelime aynı manalı “Allah” (Goft) gibi tercüme edilmiştir. Eski türk kelimesi olan tanri ise “gök” gibi (Der hammel) ve Allah (Goft) gibi tercüme edilmiştir.
Gök tanrı inancı, Orta Asya'da yaşamlarını sürdürmekte olan eski Türklerin inancı olarak ifade edilebilir. Gök tanrı inancı aynı zamanda Kök Tengri inancı olarak da ifade edilebilmektedir. Gök Tanrı teriminin aynı zamanda Ulu Tanrı manasına gelecek şekilde kullanıldığını söylemek mümkündür.
Tamag, eski Türklerin inancı Tengricilik'te bugünkü cehennem kelimesinin eş anlamlısıdır. Sözün tamağ, tamuk, tamug ve tamu varyantları da vardır. Moğollar tam derler. Öldükten sonra suçluların cezalandırılmak üzere gittiği yerdir.
Birçok toplumda “Tanrı” ve “gök” (üstte bulunan varlık) birbiriyle eşanlamlı olarak kullanılır ve birbirlerinin yerine geçerler. Türklerin bilinen en eski sözcüklerinden biri de “tengri”dir. Bu sözcük, eski dönemlerde hem “gök” hem de “Tanrı” anlamlarında kullanılmıştır.
Türkler; en eski dönemlerden günümüze değin atalar kültü, Tengricilik, Şamanizm, Budizm, Maniheizm, Ani mizm, Totemizm, Hristiyanlık, İslamiyet gibi dinleri ve inançları benimsemişlerdir.
Bu konuda Kur'an'daki “.. Şüphesiz Allah katında din İslâm'dır”(Âl-i İmran, 3/19), “.. İşte bu dosdoğru dindir”(Rum, 30/30) bu âyetlerde yegâne dinin İslâm olduğu vurgusu yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri