Teokrasi en yalın anlamda "devlet işlerinden yönetim ile görevli din adamları (ör: Osmanlı Devletinde: ulema) sınıfının sorumlu olduğu ve devlet işlerinin dini temellere dayandırıldığı sistem" olarak tanımlanabilir.
Teokrasi yönetim kurallarının dini temellere dayandığı ve yönetimin din adamlarının elinde olduğu yönetim biçimidir. Bu yönetim biçiminde devleti yönetenler ve hukuk kuralları meşruiyetini dinden alır.
Teokrasi; dini referanslar dikkate alınarak yönetilen hükümet sistemidir. Günümüzdeki en önemli teokratik devletler Vatikan, İran ve Suudi Arabistan'dır. Teokrasi; devlet işlerinden bir tür ruhban sınıfının sorumlu tutulduğu ve devlet işlerinin dini temellere dayandırıldığı yönetim biçimine verilen addır.
Osmanlı Devleti ise teokratik bir devlet olarak nitelendirilebil- mektedir. 31 Osmanlı Devleti kurulduğunda halifelik kurumu, 1258 yı- lında, Moğollar tarafından sona erdirilmişti. Bu bağlamda, Osmanlı Devleti'nin ilk zamanlarında devlet yapısının teokratik bir yapıdan uzak bulunduğunu kabul etmek mümkündür.
Teokrasi, theos (tanrı) ve kratein (hükmetmek) sözlerinden oluşan birle şik bir kelimedir'. Hakimiyeti Tanrıya, ya da Tamı iradesine dayandıran yöne timler için kullanılır. Buna göre krala ve hükümetlere itaat Tann'ya itaattir.
İlgili 22 soru bulundu
Teokrasi, en basit tanımlamayla dine dayalı yönetim biçimidir. Yani dini otorite organlarının devleti yönetmesi biçimidir. Din kurallarına göre yönetimin olduğu teokraside, tüm kural ve kanunlar dinin gereklerine uygun olarak belirlenir. Devlet yönetiminde olduğu gibi hukuk sistemi de dini kurallara dayanır.
Teokrasi yönetimlerimde dinî anlayış hâkimdir. Dinî inanıştan dolayı dogmatik ve tartışmaya kapalı kurallar bulunmaktadır. Din adamları, Tanrı'nın yeryüzündeki temsilcileri kabul edilir ve devlet yönetiminde etkindirler. Din adamlarına ciddi derecede saygınlık vardır.
Teokrasi ya da din erki, dine dayalı yönetim biçimini tanımlamak için kullanılan terim. Daha doğru bir anlatımla, dini otorite organlarının siyasi otorite organları yerine devlet idaresini elde tuttuğu devlet biçimidir.
Sünni İslam, Osmanlı İmparatorluğu'nun resmî diniydi. Memlûk Devleti'nin 1517'de uğradığı yenilginin ardından Sultan I. Selim, İslam'ın en yüksek mevkisi olan Hilafet makamını üstlenerek Osmanlı Halifeliği'ni kurdu.
Görüldüğü gibi teokrasi, Orta Çağ papazlarının idaresidir. İslâmiyet'te ise böyle bir idare şekli kesinlikle yoktur.
Teokratik din sadece kitabındaki kurallara göre yasalar oluşturulur. Mesela şunun öldürülmesi yasak deniliyorsa kitabında, onu yasa olarak kabul eder. Yasak denilen şeyleri yapmaz. Monarşi ise tek kişinin yönetmesi demektir.
Vatikan'ın teokratik bir devlet yapısı bulunmakta olup, genel veya yerel seçim yapılmamaktadır.
Osmanlı İmparatorluğu hiçbir zaman teokratik bir devlet olmamıştır. Son döneminde meşrutiyete geçerken de hiç kimse Allah'tan alınan ve Allah adına kullanılan bir egemenlik hakkının meclise devredilemeyeceğini ileri sürmemiştir. Bizim dahil olduğumuz ehl-i sünnet anlayışında iktidarın kaynağı ilahi değil beşeridir.
Osmanlı'da laikliğin ilk belirtileri II. Mahmud zamanında görülmüştür. Tanzimat dönemindeki reformlarla laik Nizamiye mahkemelerinin ve Batılı tarzda eğitim için Maarif Nezareti'nin kurulması, II. Meşrutiyet döneminde Şeyhülislamın kabineden çıkarılması gibi adımlarla Osmanlı'da devlet kurumları kısmen laikleşmiştir.
“Teokratik Devlet”: Din ve dinî teşkilat, devletin üzerinde bir müessesedir. Devlet dine tabidir.
O zamandan beri Uygur Kağanlığı'nın resmi dini Maniheizm oldu.
Osmanlı İmparatorluğu'nda din, çeşitlilik gösteren bir unsurdu. İslam baskın din olmakla birlikte, İslam inancında "semavi dinler" olarak kabul edilen Yahudilik ve Hristiyanlık dinlerinin mensupları, millet sistemi içinde yaşamayı sürdürdüler.
Mısır'dan getirilen Eşari-Sünni din bilginleri Osmanlı memleketine dağıtıldı ve halka Eşari-Sünnilik öğretildi. Sayıları 1000'den çok olduğu söylenen bu bilginlere verilen destek ile Osmanlı'nın resmi mezhebi Sünnilik haline geldi.
Teokratik tarih ibaresindeki tarih deyimi, tanrıların kendilerini açığa vuran eylemleri, tanrılara tapan kişilerce bilinmesini sağlayan ifade biçimi demektir.
Teolojik TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat Tanrı bilimiyle ilgili.
Tarihsel olarak yaygın olan yönetim biçimleri arasında monarşi, aristokrasi, timokrasi, oligarşi, demokrasi, teokrasi ve tiranlık yer alır. Bu şekiller her zaman birbirinden kesin çizgilerle ayrılmaz ve karma yönetimler yaygındır.
Teokrasiye dayanan iktidar sahibi kimse. Fr. Dini, İlahi. Teokrasi taraftarı olan.
Bu güç sadece tek bir ailededir ve Kağan'ın ölmesiyle onun oğluna geçer. Bu durumda kut anlayışının teokratik bir saltanata benzediği düşünülebilir. Kuta sahip hanedana saygı duyulur ve Kağan'a karşı olan bir başkaldırıda bile onlara zarar verilmez.
Monarşi , oligarşi ve Teokrasi yönetim biçimlerinde özgür düşünce ortamı var mıdır? Açıklama: Hayır yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri