Terci-i Bend, daima Terkîb-i Bend ile birlikte basılmıştır ve bu iki şiir Ziya Paşa'nın en çok yayımlanan eseri olmuştur. İki şiir, şairin kendi şiir kitaplarına alındığı gibi defalarca müstakil olarak da basılmış, Ziya paşa hakkındaki eserlerde ve antolojilerde yer almıştır.
Birinci diJnem Tanzimat Edebiyatımızın gilçlü temsilcisi Ziya Paşa'nın bu eseri, yine edebiyatımızın gilçlü şairlerinden Bagdaı/ı Ruhi'nin Terkib-i Bemline na- zire olarak yazılmıştır.
Terciibent kısaca tanımlaması şöyle verilebilir: uyakları gazel biçiminde düzenlenmiş "kalemdari ali osmaniye" adı verilen 100-200 beyitlik şiir parçalarının (genellikle 2-12 hane) "vasıta" denen beyit ile birbirine bağlanmasından oluşan bir nazım biçimidir.
Terkib-i Bent, farklı uyaklara sahip birkaç bentten meydana gelen ve bentlerinin sonunda uyakları aynı birer beyte sahip olan Divan edebiyatı şiir biçimidir. Yaşamdan, talihten şikâyet; felsefi düşünceler, dinî, tasavvufi konular ve toplumsal yergilerin işlendiği şiirlerdir.
Vasıta denilen beyitler her bendin sonunda tekrar ediliyorsa terci-i bent, eğer vasıta beyitler her bendin değişiyorsa terkib-i bent adını alır.
İlgili 45 soru bulundu
*Felsefi konular; Allah'ın kudreti, kâinatın sırları, tabiattaki zıtlıklar işlenen başlıca konulardır. *Terci-i bent yazan şairler arasında, Nesimi, Şeyhi, Fuzuli, Baki, Nedim, Galip Dede, İzzet Molla gibi isimler yer alır. *Ziya Paşa ve Şeyh Galip bu şekil ile şiir yazan önemli şairlerdendir.
Terkib-i bent, farklı kafiyelere sahip bentlerden oluşan ve bentlerin sonunda, aynı kafiyeye sahip birer beyit olan nazım şeklidir. Bu şiirlerde genellikle hayattan ve talihten şikâyet, toplumsal eleştiri, felsefî düşünceler ile dinî ve tasavvufi konular ele alınmıştır.
Terkib-i Bend, bentler ile kurulmuş olan uzun bir nazım biçimidir. Felsefi düşünceler, dini ve tasavvufi konular, yaşam ve toplumsal yergiler konu edilebilir. En az üç en fazla ise on bentten oluşan Terkib-i Bend genellikle 6-10 arası beyitten oluşmaktadır.
İkiden fazla bütünlük meydana getiren dizelere “bent bir başka deyişle küme, bölüm denilmektedir. Bu konu ile alakalı olarak verilebilecek olan bir başka örnek şu şekildedir: “Kırmızı Karanfil” şiiri üçer dizelik olan iki bentten meydana gelmiştir.
*ilk beytine matla, son beytine makta, en güzel beytine şah beyit ya da beytü'l kasid, şairin mahlasının geçtiği beyte taç beyit denir. *Beyitlerinde iç kafiye bulunan kasidelere musammat kaside adı verilir.
Terkib-i bentlerde her bentten sonra yer alan vasıta beyti değişir. Her bent, 7 ile 10 arasında değişen sayıda beyitten oluşur. Bent sayısı 5 ile 15 arasında değişir.
*Bent sayısı 5 ile 15 arasında değişir. *Her bent gazeldeki gibi kafiyelenir. Vasıta beyitler kendi içinde kafiyelidir. (aa, ba, ca, da…/ hh /…………….)
Türkçe bir kelime olan tuyug, “şarkı söyleme, övme, kapalı ve cinaslı söz söyleme” anlamındadır. Tuyug, Türk halk edebiyatı ürünü olan maninin ruba'i şeklini almış halidir.
Terci-i bend, Ziya Paşa'nın 1859'da kaleme aldığı ünlü şiiridir. Ziya Paşa, bu eseri gençlik döneminde, sarayda mabeyn katibi olarak görev yaptığı sırada yazmıştır. Şiir, şairin ve Tanzimat döneminin diğer bürokrat-aydınlarının felsefi bunalımlarını yansıtır; kuvvetli bir akıl-kalp, akıl-iman çatışmasını ortaya koyar.
Bu terkib-bendinde Bağdatlı Ruhî'nin, Osmanlı Müslüman toplumunda bulunan, değişik unvan ve statülere sahip, sosyal tipleri ve sosyal grupları bazı tutum ve davranışlarıyla eleştirdiği görülmüştür.
Şarkıda her bentin üçüncü dizesine miyan (orta) denmektedir. Miyan bölümü şarkı için en önemli bölümdür çünkü burada en dokunaklı söz söylenir. Şarkılar çoğunlukla aşk, sevgiliye övgü, eğlence ve alemler hakkındadırlar. Şarkı türünü Divan şiirine Türkler kazandırmışlardır.
Bent, bir akarsu yatağında suyun birikmesini sağlamak amacıyla yapılan sağlam, dayanıklı yapı.
MADDE 13- (1) Maddeler sırasıyla fıkralar, bentler ve alt bentlerden oluşur. (2) Fıkralar numarayla, bentler harfle, alt bentler numarayla belirlenir. Bentlerin sıralanmasında Türk alfabesinde yer alan tüm harfler kullanılır. Çerçeve maddelerde fıkralar numaralandırılmaz.
Yağmur suyunu biriktirmek veya temiz su saklamak için kullanılan depo.
Müstezat, bir gazelin her satırına bir kısa dize ekleyerek meydana getirilen şiir biçimidir. Çoğunlukla aruzun "mef'ulü/ mefailü/ mefailü/ feulün kalıbı oluşturulmak suretiyle yazılırlar. Bu türde her bir satırdan sonra bu kalıbın ilk ve son noktası olan mef'ulü/ feûlün kalıbına uygun bir kısa satır söylenir.
Beyit: Aruz vezninin aynı kalıbıyla yazılmış, anlam bütünlüğü olan iki mısradan oluşan bir nazım birimidir.
Genellikle 4 ile 8 dörtlükten oluşur. Her konuda murabba yazılabilir.
Arapça, Farsça, Türkçe ile karışık söylenmiş gazellere mülemma gazel denir. İki şairin birlikte veya beyit beyit söyledikleri gazele müşterek gazel denir.
2 Tahmis: Başka bir şahsın gazelinin, her beytinin üst tarafına üçer mısra eklemek suretiyle meydana getirilen şekildir. En başa eklenen üç mısra, matla ile aynı kafiyede olur. Diğer beyitlere eklenen üçer mısra ise o beyitlerin (ikinci değil) birinci mısraları ile kafiyelenir.
Sözlük anlamı olarak “kapalı, imalı, cinaslı söz söyleme, şarkı söyleme” anlamına gelen tuyuğ dörtlüklerle yazılan divan edebiyatı nazım biçimidir. Divan edebiyatına Türkler tarafından kazandırılmış bir nazım biçimidir. Birçok yönden divan edebiyatındaki rubai nazım biçimine benzer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri