Hayvansal yağlar: Bu yağlar; tereyağı, krema, kaymak, salam, sosis, sucuk, döner, kebap, kuzu, koyun eti ve peynir gibi gıdalarda bol miktarda bulunur. Hayvansal yağlar doymuş yağ sitlerinden oluştuklarından dolayı katı yağlardır ve sindirimleri çok zordur.
Süt ürünleri olarak bilinen bu besinlere, ham maddesi süt olan yoğurt, ayran, farklı peynir çeşitleri, kaymak ve tereyağı gibi besinler örnek olarak verilebilir.
Tereyağı, ana maddesi süt yağı olan bir mandıra ürünüdür. Tereyağının bileşiminde yaklaşık %80 oranında süt yağı, su, süt şekeri, mineraller, kolesterin, suda çözülmüş vitaminler, protein, asitler ve aroma veren maddeler yer alır.
Teknik olarak keçi, koyun gibi evcil hayvanların sütü de tereyağ yapımına elverişli olmakla beraber, tereyağı hemen takiben inek sütünden elde edilir. Anadolu'da tereyağı genelde kendi ihtiyacı için yayık ayrandan üretilen tereyağıdır.
Hayvansal yağlar, hayvanlardan türetilen lipid malzemelerdir. Fiziksel olarak, yağlar oda sıcaklığında sıvıdır ve katı yağlardır. Kimyasal olarak, hem yağlar hem de yağlar trigliseritlerden oluşur.
İlgili 43 soru bulundu
Margarin; çeşitli yağların, su ve yağsız süt gibi malzemelerin karışımından oluşan ince kristalli bir besin maddesidir. Tamamen bitkisel kökenli yağlardan yapılır. Kase margarinlerin doymuş yağ içeriği zeytinyağı, ayçiçek yağı vb. sıvı yağlarla neredeyse aynıdır. Kolesterol içermez.
Doymuş yağ asitleri genelde hayvansal kaynaklı olup oda sıcaklığında katı formdadırlar. Doymamış yağ asitleri ise bitkisel kaynaklı yağlar olup oda sıcaklığında sıvı formda bulunurlar.
Tereyağı da hayvansal bir yiyecek olması sebebiyle doymuş yağlar arasında yer alır. Doymuş yağ, oda sıcaklığında katı bir hal alan yiyeceklerdir.
Kırsal kökenli bir gıda olan tereyağı, sahip olduğu tüm bileşenlerin yanı sıra, tarih boyunca özü korunan doğal gıdaların başında gelmektedir. Tereyağı inek, koyun veya keçi sütünden elde edilmektedir.
Aldığınız tereyağı hakkında kuşkularınız varsa, tereyağından küçük bir parça alıp sıcak suya atın. Gerçek tereyağı tek parçada ufalarak erir, eğer parçalara ayrılarak eriyorsa o tereyağı değil margarindir. Gerçek tereyağını, mutfağınızda oda sıcaklığında bıraktığınızda asla tamamen erimez sadece yumuşar.
ZEYTİNYAĞI. Sağlıklı yağ dediğimizde akla gelen ilk yağlardan olan zeytinyağı, doymamış yağ asitleriyle margarin, palm yağı gibi zararlı ve doymuş yağ asitlerine kıyasla çok daha sağlıklı. Doymuş yağ asiteri yerine doymamış yağ asitleri tüketmeniz kanınızdaki kolestrol seviyesini de düşürecektir.
Özetle ikisi de sağlıklı ve güvenilir yağlar, tereyağı -miktarı abartılmaması koşuluyla– zeytinyağından daha kötü bir yağ filan da değil. Özellikle köy tereyağını güvenle tüketebilirsiniz. Mühim olan oran ve tüketimin miktarı. Oranı, zeytinyağı 2/3, tereyağı 1/3 şeklinde tutun.
Tereyağ ve margarin yemeklerin yapısına herhangi bir katkı sağlamadığı için bunların yerine sıvı yağ ile pişirmek çok daha sağlıklıdır. Ancak lezzet açısından çorba veya pilavlarda tereyağ+sıvı yağ yarı yarıya kullanılabilir. Kullandığınız yağ cinsinin pilavınızın yapısını değiştireceğini unutmayın.
Tereyağı yemek, yiyeceklerdeki diğer besin öğelerinin emilimini artırıyor. En iyi A vitamini kaynağıdır. Lesitinden zengindir. Yüksek oranda antioksidan (kolesterol, A vit, E vit, selenyum) içerir.
Bunların içinde yağ, su ve süt katıları var. Ayran dışındaki katı tereyağının içindeki yağ içeriği kabaca yüzde 80 civarında. Geri kalan yüzde 20, su (%18) ve süt katısından (%2) oluşuyor. Kızgın tavaya tereyağını attığınızda ortaya çıkan cızırtı işte suyla yağın bu karışımından kaynaklanıyor.
Tereyağı insan sağlığı için faydalı bir besin olsa da fazla tüketilmemelidir. Aşırı tüketilen tereyağı, kilo alımına yol açar ve obeziteye sebep olur. Aynı zamanda damar tıkanıklığına, karaciğer yağlanması da görülür. Günde 1 yemek kaşığından fazla tüketilen tereyağı vücuda oldukça zararlıdır.
Türkiye'nin en iyi tereyağı olarak değerlendirilen Trabzon tereyağı, kendine has lezzeti ve kokusuyla kolay bir şekilde ayırt edilebilmektedir.
Özetle zeytinyağı gibi tekli doymamış yağ asitlerinden zengin yağlara ağırlık vererek, yağlı balık gibi omega-3 zengini ve omega-6 kaynağı ayçiçek, mısırözü gibi çoklu doymamış yağ asitlerinden zengin yağlarla birlikte tereyağı, miktarı abartmamak koşuluyla kombine biçimde tüketilmelidir.
Tereyağı ürünlerinin sağlığa faydalarından tam anlamıyla yararlanabilmek için dikkat edilmesi gereken noktaların en önemlisi satın alacağınız tereyağının doğal olması ve içeriğinde katkı maddesi bulundurmamasıdır.
Veganlar hayvansal hiçbir ürün tüketmez. Vejetaryen beslenmede ise hiçbir hayvan ürünü tüketilmiyor. Örneğin, bir vejetaryen kırmızı et yemeyebilir fakat peynir tüketebilir. Bir vegan ise bunlar dâhil olmak üzere bal, tereyağı, süt vs. hiçbir hayvansal besin tüketmez.
Sadece direkt üretim değil bitkisel besinlerden elde edilen ürünlerde bitkisel besinler arasında sayılmaktadır. Bunlara örnek olarak ekmek, makarna, çörek, kraker gibi ürünler verilebilir.
Hayvansal besinler ya da gıdalar, hayvanlardan el edilmekte olan insanların tüketebileceği tarzda hayvansal ürünlerin tamamına denir. Hayvansal gıdaların başında et, süt, yumurta ve bal gelmektedir.
Ayçiçek yağı ayçiçeği bitkisinin çekirdeklerinden diğer bir deyişle tohumlarından elde edilen açık sarı renkli ve hafif tadı olan bitkisel bir yağdır.
Oda sıcaklığında katı halde bulunan hayvansal yağlara doymuş yağ adı verilir. Tereyağı, gömlek yağı ve kuyruk yağı hayvansal yağların en bilinenleridir. Zeytinyağı, fındık yağı, balık yağı, soya, mısır ve ayçiçek yağı ise doymamış yağlar kategorisine girer.
Hayvansal yağlar, hayvanlardan elde edilen yağlardır ve daha fazla oranda doymuş yağ içerirler. Doymuş yağlar oda ısısında katı halde bulunur. Bu nedenle hayvansal yağlar doymuş yağ asitlerinden zengin oldukları için katı yağlardır ve sindirimleri zordur. Aynı zamanda fazla miktarda kolesterol içerirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri