Tesbih namazı mendub bir namazdır. Süreklilik gerektirmeyen, her Cuma veya kandillerde kılınabilir. Hz. Muhammed'in (SAV) günahlardan kurtulmak için önerdiği tesbih namazını kandil gecelerinde kılınarak günün feyiz ve bereketi artırılabilir.
Resûl-i Ekrem (sas), amcası Abbas'a tesbih namazı vesilesiyle bütün günahlarının affedileceğini söyleyip bu namazın kılınış biçimini anlatmış, tesbih namazının mümkünse her gün, değilse her cuma yahut ayda, yılda bir veya hiç değilse hayatta bir defa kılınmasını tavsiye etmiştir (Ebû Dâvûd, “Teṭavvuʿ”, 14; İbn Mâce, “ ...
Tesbih namazının müstehap ve sevabının çok olduğu kanaatini taşıyan fakihlere göre bunun belirli bir vakti yoktur, kerahet vakitleri dışında her zaman kılınabilir; her gün, haftada, ayda, yılda bir veya hiç olmazsa hayatta bir defa kılınmalıdır.
Tesbih namazı kerâhet vakitlerinde kılınmaz (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, II, 30-31). Tesbih namazında sehiv secdesini gerektiren bir şey olursa, sehiv secdesi normal olarak yapılır, o secdelerde tesbih namazına özgü tesbihat yapılmaz (Tahtâvî, Hâşiye, s. 361).
Dinimiz İslam'da yer alan bilgiye göre, Tesbih namazı, mekruh vakitlerin haricinde her zaman kılınabilir.
İlgili 37 soru bulundu
Tesbih namazı dört rekât olup şöyle kılınır: “Allah rızası için tesbih namazı kılmaya” diye niyet edilerek namaza başlanır.
20-25 dk. 4 rekat kılınan bir namazdır...
İmam Ahmed -Allah ona rahmet etsin- şöyle demiştir: "Tesbih namazı sahih değildir." Şeyhulislâm İbn-i Teymiyye -Allah ona rahmet etsin- şöyle demiştir: "Tesbih namazı yalandır ve imamlardan hiç birisi bu namazı müstehap görmemiştir."
Tesbih namazı, mekruh vakitlerin haricinde her zaman kılınabilir. Eğer gündüz kılınırsa dört rekatta bir, gece kılınırsa iki rekatta bir selam vermek daha iyi olur.
Ömürde bir kez olsun kılınması tavsiye edilen mendup bir namazlardan biri olan Tesbih namazı dört rekat olmasına rağmen en uzun kılınan namazdır. İşte Diyanet ile Tesbih namazı kılınışı ile ilgili detaylar…
Üçüncü ve dördüncü rekatlar, aynen birinci ve ikinci rekatlar gibi kılınır. Böylece dört rekatte üç yüz defa tesbih duası okunmuş olur. FAZİLETLERİ NELERDİR? Peygamber Efendimiz (SAV) büyük ve küçük günahların bağışlandığını ifade ettiği bu namaz oldukça faziletlidir.
Peygamberden (s.a.s.) de bir uygulama nakledilmediğinden, tesbih namazının cemaatle değil tek başına kılınması uygun olur. Kaynaklarımızda nafile namazlardan sadece teravih, küsûf (güneş tutulması) ve bir görüşe göre istiskâ (yağmur duası) namazının cemaatle kılınması meşru görülmüştür.
Dördüncü rekata kalkılır. 10 kere tesbih okunur. Dördüncü rekatta oturulduğunda, Et-tehiyyâtü, Allâhümme salli, Allâhümme bârik, Rabbena Atina ve Rabbenağfirli duaları okunur. 10 kere tesbih okunur.
Selamünaleyküm. Tesbih namazı cemaatle kılınmaz. Tesbihattaki unutma veya yanlış okuma da bir iki defasında ise o namazı ifsat etmez. Tamamen yanlış okunan bir tesbih için ise bunu söyleyemeyiz.
Tesbih namazı, tesbih edilerek kılınan nafile namazlardan biri. Tesbih namazı, mendup (sevabı çok) olan namazlardan biridir.
TESBİH NASIL ÇEKİLİR? Namazlardan sonra otuz üçer kere “Sübhanallah”, “Elhamdülillah”, “Allahu ekber” diyerek Allah'ı anmak da sahih hadislerle tavsiye edilmiştir. Ve huvel aliyyul aziymizul celali subhanellah." 33 defa Subhanallah: Allah noksanlardan uzaktır, kemal sıfatlarla muttasıf (sıfatlanmış) tır.
Hiçbir namaz televizyon, youtube vb. cihazlarda imama uyarak kılınamaz. Kaynaklarımız, tesbih namazını cemaatle kılınan nafile namazlar arasında saymamışlardır.
Bu namazın kılınışı sırasında Kadir Suresi de okunabilir. Çeşitli hacet duaları olduğu için herhangi bir tanesi tercih edilebilir.
Sevabı çok olan tesbih namazı, ömürde bir kez olsun kılınması tavsiye buyurulan namazlar arasındadır. Bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi'nde tesbih namazı kılacaklar 'Tesbih namazı evde kılınır mı, nasıl niyet edilir, kaç rekat?' sorularını yöneltiyor.
Tesbîhat, münferit olarak yapılabileceği gibi, cemaat hâlinde de yapılabilir. Namazdan bağımsız ve müstehap bir ibadet olduğu için tesbîhatın terk edilmesi namaz için bir eksiklik sayılmaz.
Namazdan sonra tesbih, salavat, dua etmek gibi şeyleri yapmak şart değildir. Yani namazın geçerli olması için gerekli şartlar değildir. Bunları yapmak sünnettir.
Her rekatta 75 Tesbih okunmuş olur ki, toplamı 300 eder. Secde-i sehv gerekirse, secdede bu Tesbih okunmaz. Nafile bir namaz olduğundan kaza borcu olanın Tesbih namazı kabul olmaz.
Tesbih namazı, ömürde bir kez olsun kılınması tavsiye edilen mendub bir namazdır. Kandil günleri ve diğer önemli günlerde kılınan tesbih namazı en uzun kılınan namazdır.
Tesbih namazı herkesin ferden kılabilmesi zor olduğu için, imamın önce kendi başına tekbir alıp, sağa sola selam verip, sonra tekrar tekbir alıp cemaatle birlikte namaza durup tesbih namazı kıldırdığı görülmektedir. Tesbih Namazı, pek çok kandil gecesinde olduğu gibi, Kadir Gecesi kılınabilecek namazlardan biridir.
- Namazın ikinci rekatının sonrasındaki oturuşta Ettahiyyâtü, Allahümme Salli ve Allahümme Barik okunur ve ardından 3. rekata kalkılır. - Geriye kalan iki rekat da aynı şekilde tekrarlanarak kılınır. - Namazın son oturuşunda ise, Ettahiyyâtü, Allahümme Salli, Allahümme Barik, Rabbena Atina ve Rabbena Firli okunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri