Testis kanserinde sırasıyla 3 evre kullanılmaktadır. Evre 0'da, kanserli anormal hücreler sadece sperm hücrelerinin geliştiği ve bulunduğu ince kanalcıkların içinde yer alır. Bu hücreler normal dokulara sirayet etmemiştir. Bazen bu duruma “prekanseröz durum” da denilebilmektedir.
Prof. Dr. Horuz, testis kanserinin tedavi edilmediğinde ölüme kadar götürebildiğini belirterek “Testis kanseri testiste, erkeklerde sperm ve hormon üreten üreme organında, kötü huylu tümör yani kanser oluşması durumudur. Tüm kanser türlerinde olduğu gibi tedavi edilemezse testis kanseri de ölümcül olabilir.
İleri evredekilerde dahil olmak üzere tüm testis kanserleri kemoterapi ile tedavi edilebilir. Testis kanseri tedavisinde kemoterapi uygulaması yüksek oranlarda başarı sağlar. Erken evredeki kanser vakalarının tamamına yakını ve ileri evredeki vakaların büyük bir kısmı tamamen iyileşir.
Bu bir kanser türü değildir, ancak tedavi edilmezse kanser gelişmesine neden olabilir. Testis kanserine sahip olan erkekler ayrıca diğer testislerinde kanser oluşumu açısından da yüksek risk altındadırlar. Fertilite(Üreme) sorunları yaşayan erkekler için küçük bir risk vardır.
Testis kanseri nadir görülen kanser türlerinden biri olsa da 20-35 yaş arasındaki erkeklerde en sık ortaya çıkan kanser türüdür. Gelişen tedavi yöntemleri sayesinde, vakaların büyük çoğunluğunda hastalık tamamen tedavi edilebilir.
İlgili 43 soru bulundu
Nonseminoma. Seminoma dışı olarak adlandırılan nonseminoma, genel olarak 15-30 yaş aralığındaki genç erkeklerde görülen bir testis kanseri türüdür. Çok hızlı şekilde gelişen ve yayılan kanserli hücreler farklı alt türlere ayrılır.
Akciğer kanseri en fazla ölüme yol açan kanser türü. Ancak aynı zamanda en fazla önlenebilir kanser türlerinin de başında gelir. Sigara kullanılmamasıyla akciğer kanserlerinin yüzde 90'ı önlenebilir. Hastalık kendisini uzamış öksürük, kanlı balgam, göğüs ağrısı, ses kısıklığı, nefes darlığı ve kilo kaybı ile gösterir.
Testis kanseri saldırgan ve yayılmış ise, tedavi yönteminde 3 seçenek ortaya çıkar. Testis çıkarılmasından sonra ilave olarak kanserin yayılımına ve tipine göre 1 kür, 2 kür ve veya 3 kür kemoterapi yapılır.
Kanser bulaşıcı değildir. Boşalma durumu hiçbir şekilde kötüleştirmez. Testis kanseri ameliyatı sonrası cinsellik nasıl etkilenir: Çoğu insan testis kanseri geçirdikten sonra normal bir cinsel yaşama sahip olabilir. Ameliyatı veya başka bir tedaviyi atlatmak için biraz zamana ihtiyacınız olacak.
Testis kanseri yayıldığında köprücük kemiği çevresi ya da boyun gibi vücudun diğer bölümlerinde de kitleler meydana getirebilir. Bu kitleler kanser hücreleri içeren lenf düğümleridir. Testis kanseri ayrıca vücuttaki diğer organlara da yayılabilmekle beraber pek sık görülmez.
Testisteki tümör boyutu 5 cm. ve daha ufaksa, cerrahi olarak testis alındıktan sonra, karıniçi seviyesindeki ana damarlar etrafındaki ve ayrıca kemik pelvis seviyesindeki lenf bezlerine radyoterapi uygulanır. Ömür boyu hasta yakın takip altında kalır.
Hastanın koluna ya da eline yerleştirilen bir tüp yardımıyla kemoterapi ilacı verilir. Bleomycin, etoposide ve cisplatin gibi ilaçlar tüpten vücuda iletilir. Bleomycin bazen kasa enjekte edilebilir. Testis kanseri tedavisinde kemoterapi, yaklaşık 21 günlük periyotlarla verilir.
Testis kanserinin yayılma hızı kanserin türüne, evresine ve tedavi edilme zamanlamasına bağlı olarak değişebilir. Genel olarak testis kanseri, erken teşhis edildiğinde ve tedaviye hızlıca başlandığında daha düşük yayılma eğilimine sahiptir. Ancak her hasta farklı olduğundan kesin bir yayılma hızı söylenemez.
Testis tümörü genellikle diğer testiste tekrarlama ihtimali olan bir hastalık olmakla beraber bu çok sık karşımıza çıkan bir problem değildir.
Erkeklerde kısırlığa yol açan sağlık sorunlarından biri de kanserdir. Özellikle testislerde oluşan tümörler, erkeklerin sperm üretimini tamamen durdurabilir ya da doğurganlığı etkileyecek ölçüde azaltabilir.
Bu ameliyat 15-20 dk. süren bir ameliyat olup Genel Anestezi ya da Bölgesel Anestezi (belden iğne yapılarak) ile uygulanabilir. Genellikle aynı gün hastalarımızı evlerine gönderip patoloji sonucunu bekliyoruz.
“Sıcak Kemoterapi” ile birlikte, tedavi sonrası yaşam süresinin uzadığını belirten Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı şöyle devam etti: “4'üncü evre kanserlerde eskiden 6-12 aylık bir yaşam süresi öngörülürken, sıcak kemoterapi ile kalın bağırsak kanserlerinde 5 yıllık yaşam ...
Testis kanseri en sık akciğerlere yayılır. Bu durumda; göğüs ağrısı, nefes darlığı ve öksürük görülebilir. Vücudun farklı yerlerinde yumrular oluşmasına yol açabilir. Testiste şişlik yapan kanser dışında iyi huylu durumlarda vardır.
Testis kanseri nedenleri arasında ırk, yaş, etnik yapı, genetik, kalıtsal faktörler, inmemiş testis, anormal testis, HIV enfeksiyonu ve zararlı madde kullanımı gibi riskler bulunmaktadır. Kalıtsal Faktörler: Kalıtsal ve genetik faktörler testis kanseri olma riskini artırır.
“Kanser saç kaybına yol açar”
Kanserin kendisi saç kaybına yol açmamaktadır. İleri evre durumlarda bile bu durum görülmez ancak tedavide kullanılan bazı ilaçlar saç dökülmesine sebep olmaktadır. Ayrıca beyin ışınlaması gereken durumlarda radyoterapi nedeniyle görülebilmektedir.
Kemoterapi vermekle tümör küçülür, böylece hem cerrahi kolaylaşır, hem de memenin tamamının alınması önlenebilir; yalnızca tümör ve etrafındaki meme dokusunun çıkartılması ile meme estetiğinin daha uygun olması sağlanmış olur.
Kemoterapi Yan Etkileri
Ya kanser hücrelerini yok ederler ya da çoğalmalarını önlerler. Ancak bu süre zarfında vücuttaki sağlıklı hücrelerin bile öldürülme şansı vardır.
“Pankreas kanseri en sinsi kanser türü”
En yaygın ve ölüm oranı yüksek kanser çeşidi akciğer kanseri olarak kabul edilir.
Kilo kaybı, bulantı, kusma, idrar problemleri, dolaşım problemleri, solunum sıkıntıları, ateş, terleme, ve bilinçte yaşanan gerilemeler ve tüm bunlara ilave olarak kaslarda zayıflıklar terminal dönemdeki kanser hastasını oldukça sıkıntıya sokmaktadır.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri