Vitamin ve Mineral Takviyeler Alın Bazı çalışmalar A, C ve E vitaminlerinin testosteron seviyelerinde rol oynayabileceğini göstermiştir. Sonuç olarak; D vitamini ve çinko testosteron düzeyini artırıcı özelliğe sahiptir.
Avokado; B6 vitamini aracılığı ile testosteron düzeyini artırır. Ayrıca folik asit içeriği sayesinde enerji kaynağı olarak da rol oynar.
Testosteron eksikliğine karşı yeterli ve kaliteli uyuyarak, düzenli bir şekilde spor ve egzersiz yaparak, sağlıklı beslenerek testosteron düzeyleri artırılabilir. Özellikle diyabet hastalığı, obezite ve metabolik sendromlu hastalarda yaşam tarzı değişikliği ve kilo kaybı testosteron düzeylerini artırır.
Sonuç: Sonuç olarak omega-3 yağ asitlerinin sıçan tes- tis dokusunda gerek oksidatif hasarı önleyerek, gerekse testosteron düzeyini artırarak olumlu etki gösterdiği tespit edildi.
İlgili 17 soru bulundu
Özellikle çinko, magnezyum ve B vitamini içeren gıdalar testosteron üretimini destekleyebilir. Düzenli egzersiz yapmak: Aerobik egzersizler ve ağırlık kaldırma gibi direnç antrenmanları, testosteron seviyelerini artırabilir.
Selçuk Üniversitesi'nde yapılan bir dizi araştırmaya göre kalsiyum, çinko ve magnezyum mikro besinleri ayrı ayrı olarak dengeli bir diyetle birlikte alındıkları zaman testosteron seviyesini arttırmaktadırlar.
Bir çalışmada, günde yaklaşık 3.000 IU D3 vitamini takviyesinin testosteron seviyelerini yaklaşık %25 artırdığı bulunmuştur. Testosteronu arttırmak amacıyla ve D vitamininin diğer faydaları için, güneş ışığına düzenli olarak maruz kalmaya çalışılmalıdır.
Testosteron, cilde uygulanan bir jel veya yama, kasa enjeksiyon , yanağa yerleştirilen tablet veya ağızdan alınan tablet olarak kullanılabilir. Testosteronun yaygın yan etkileri arasında akne, ödem ve erkeklerde meme büyümesi yer alır.
Testosteron fazlalığı akne oluşumu, sinirlilik hali, ergenliğe erken girme, vücut kıllarında artış, yüksek tansiyon, cinsel dürtülerde artış ve yine erkek kaynaklı infertilite gibi semptomlara yol açabilir. Testosteron azlığı gibi fazlalığı nedenleri de çeşitlidir.
Yapılan bilimsel çalışmalarda, temel olarak erkeklerde sperm üretimini, kas kütlesi ve gücünü, kemik yoğunluğunu arttıran testosteron oluşumunu maydanoz, ısırgan ve matcha'nın desteklediği gösterilmiştir.
Akdeniz ikliminin geçerli olduğu her coğrafyada yetişebilen Harnup ülkemizde çoğunlukla Mersin ve Antalya'da üretiliyor. Doğada ağırlığı değişmeyen bir tohum olarak Keçiboynuzu kolestrol dostlu olmasının yanı sıra testosteron hormonunu arttırmasıyla da epey popüler.
Hormonların çalışması vitamin ve minerallere bağlıdır. B5 vitamininin, böbreküstü bezi veya diğer adıyla adrenal bezinden kortizol hormonu salgılanmasında ve beyindeki asetil kolin isimli çok önemli bir maddenin yapımında rolü vardır. Östrojen, progesteron üretimi yeterli B5 vitamini olduğunda üretilebilir.
ZMA magnezyum, çinko ve B6 açısından oldukça zengin olan bir besin takviyesidir. Zengin mineral ve vitamin içeriği sayesinde bağışıklığın güçlenmesine katkı sağlarken atletik performansa da destek verebilir. Bu sebeple de sporcular arasında oldukça popülerdir.
Devit 3 Nedir? Vücutta doğru seviyede D vitamini, yeterli kalsiyum ve fosfora sahip olmak, güçlü kemikler oluşturmak ve korumak açısından önem taşır. D vitamini, raşitizm gibi kemik bozukluklarını tedavi etmek ve önlemek için kullanılır. Cilt, güneş ışığı aldığında bu vitamin vücut tarafından üretilir.
Testosteronun topikal uygulanması sonucunda hastalarda %65 ila 93 arasında değişen bir iyileşme sağlanmıştır. Testosteron epidermisin büyümesini ve metabolizmasını uyarır, vazodilasyonu sağlar, yağ bezlerinin salgılanmasını uyarır ve dermal fibroblastların aktivitesini arttırır.
Erkeklerde, normal total testosteron düzeyleri genellikle 300-1,000 ng/dL veya 10.4-34.7 nmol/L arasında olmalıdır. Düşük testosteron seviyeleri (hipogonadizm), erkeklerde cinsel işlev bozukluğu, düşük libido, yorgunluk ve kas gücünde azalmaya neden olabilir.
19-40 yaş arası erkekler için hesaplanmış free testosteron alt sınırı olarak 70 pg/ml (242.7 pmol/L) önerilmiştir. Total testosteron ölçümü olarak da 300-1000 ng/dl (10-35 nmol/L) arası normal kabul edilmiş ve < 230 ng/ml (8 nmol/L) ise testosteron düşüklüğü vardır veya hipogonadizm vardır olarak kabul edilmiştir.
Alkol ve Sigara Kullanımını Azaltma: Aşırı alkol tüketimi ve sigara kullanımı, testosteron seviyelerini olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle, bu alışkanlıkları azaltmak veya bırakmak faydalı olabilir.
Tayvan'da erkekler üzerinde yapılan bir araştırmaya göre ekmek, hamur işleri ve tatlılar testosteron düzeylerini azaltmaktadır. Aynı çalışmada testosteron düzeylerini azaltan diğer faktörler şu şekilde sıralanmıştır; dışarıda yemek, süt ürünleri tüketmek ve çok az koyu yeşil yapraklı sebzelerden yemek.
Beyin gelişimi, sinir sistemi, hormonal yapı, bağışıklık sistemi ve ruh halini iyileştirme gibi önemli görevler üstlenen B6 vitamini, serotonin ve dopamin gibi nörotransmitterlerin üretimini sağlamakla birlikte, kırmızı kan hücrelerinin oluşumunda rol alıp, kansızlığı önlemede kilit role sahiptir.
Ginseng cinsel gücü arttırır. Ginseng'in uzun bir süreden beri, özellikle erkeklerin üretkenliğini, erkeklik hormonu (testesteron) ve sperm miktarını, cinsel gücünü ve dolaşım sistemlerini (özellikle prostat büyümesine karşı) olumlu bir şekilde etkilediği de bilinmektedir.
ZMA aslında ''Zinc Magnesium Aspartate'' kısaltmasıdır. Çinko monometiyonin aspartat, magnezyum aspartat ve vitamin B6 içeriğinden oluşan patentli bir formülasyondur. Özetle çinko, magnezyum ve vitamin B6 içeren bir gıda takviyesi yani supplementtir. ZMA özellikle testosteron seviyesini artırdığı iddiasıyla bilinir.
Ayrıca testosteron seviyesini düşürebilen zerdeçal, sperm hareketlerini azaltabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri