"Şair-i Azam" ve "tezatlar şairi" olarak anılan Tanzimat devri edebiyatçılarından Abdülhak Hamid Tarhan'ın ölümünün üzerinden 86 yıl geçti.
Abdülhak Hamit Tarhan Divan edebiyatını bitiren ve şiirin kurallarını değiştiren kişi olmaktadır. Hem Doğu'ya hem de Fransız şiirine ait biçimleri ustaca kullanmıştır. Aynı zamanda hiçbir kurala bağlı olmayan şiirleri de bulunmaktadır. İçli Kızın yazarı Abdülhak Hamit Tarhan tezatlar şairi olarak bilinmektedir.
Abdülhak Hamid Tarhan Tiyatroları-5 (Tarık, İbn Musa, Tezer, Nazife, Abdullahü's-Sagir )
Ali Narçın, kaynaksız yazılmış eski metinlerin incelemesinde bazı önemli ipuçlarını bulmuş, araştırmış ve onları kısa da olsa ifadeleri arasına alarak bu eserinde okuruna sunmuştur.
Zıtlıklar şairi olan Özdemir Asaf'ın kırmızıyı hem olumlu hem de olumsuz olarak kullanması onun sanatının gereği olarak da açıklanabilir. Özdemir Asaf, kırmızıyı şiirlerinde ağırlıklı olarak betimleyici unsur olarak kullanır.
İlgili 26 soru bulundu
Ölüm Şairi: Cahit Sıtkı Tarancı
Şiirin, tamamen kişisel bir alan olduğunu vurgulamış ve bu yönde sayısız eser ortaya koymuştur. Aşk, hüzün, karanlık, sonbahar gibi konulara şiirinde sıkça yer vermiş edebiyat dünyasında Akşam Şairi olarak anılmıştır.
İlk kez 1880 yılında yayımlanmıştır. Abdülhak Hâmid'in kahramanlık mücadelesinin anlatıldığı bu piyes ilk olarak başkahraman olan İskender ile Aristo arasındaki diyalog ile başlamaktadır.
Enheduanna (MÖ 2285 - MÖ 2250) Akad Kralı Sargon'un ve yüksek olasılıkla Kraliçe Tashlultum'un kızı. Tarihte bilinen ilk kadın şair ve yazar, hatta bazı kaynaklara göre ilk şair ve yazardır.
Türk edebiyatında en önde gelen şairler listesinde Şinasi yer almaktadır. Şinasi Türk edebiyatında ilklerin şairi olarak da bilinmektedir.
Abdülhak Hamit Tarhan'ın hece ölçüsüyle yazılan ilk tiyatro eseri "Nesteren" dir. Yazar, edebiyatımızda ilk pastoral şiir örneği olan Sahra'yı yazmıştır. Ayrıca Validem şiiriyle Türk edebiyatındaki ilk uyaksız şiiri yazmıştır.
'Hamit' özel isminde 'a' sesi uzun okunur; her ne kadar özel isimlerde uzatmalar terk edildiyse de, en azından yarım vokal uzun söyleyebiliriz. aslı Hamid (A uzun) olan isim hamd eden öven anlamındadır (ism-i fail), bir insan eylemini anlatır.
Bir burs alarak 1981'de Berlin'e gitti. Bu arada Kıral'dan ayrıldı. Kanada'da yaşayan İsviçre asıllı sanatçı Hans Peter Marti ile tanıştı ve 1984'te Marti'yle evlenerek Zürih'e yerleşti. Meme kanseri nedeniyle 18 Şubat 1986'da burada öldü.
BUNLAR ODUR (ABDÜLHAK HAMİT TARHAN) Abdülhak Hâmid Tarhan'ın, eşi Fatma Hanım için yazdığı Makber ve Ölü'den sonra neşrettiği bir başka eseri. Hâmid, eserdeki manzumelerin Fatma Hanım'ın Bombay'daki hayatından ve vefatından doğan hatıraları içerdiğini söyler (Enginün 1991: 21).
Aruz veznini Türkçeye kusursuzca uygulamak için çalışmış bir Tanzimat dönemi şairidir.
Fatih dönemini Mihrî Hatunla birlikte temsil eden Zeynep Hatun, adı bi- linen ilk Türk kadın şairi olup, kaynaklarda Amasyalı ya da Kastamonulu olduğu ifade edilmektedir.
İlk kadın şair Nigâr Hanım. Türk edebiyatının ilk kadın şairi olan Nigâr hanımın (1856-1918) tam adı Nigâr Binti Osman'dır.
Eski Türklerde şaman, kam, baksı, ozan, gibi dini liderler kopuz adını verdikleri çalgılarıyla ilk şiir örneklerini vermişlerdir. Bilinen ilk Türk şairleri: Çuçu, Arpın Çor Tigin, Kül Tarkan, Pratyaya Şiri gibi isimleridir.
Tanzimat Dönemi'nde Batı'dan alınan yeni türlerden olan roman türünün edebiyatımızdaki ilk örnekleri bir geçiş döneminin ürünleri olmuştur. Pişmanlık, aşk, kıskançlık, ayrılık gibi temaların yoğun bir şekilde ele alındığı İntibah romanı, Türk edebiyatında ilk edebi roman olarak bilinmektedir.
İntibah ya da diğer adıyla Sergüzeşt-i Ali Bey, Namık Kemal'in Kıbrıs/Magosa'daki sürgün döneminde kaleme aldığı “ilk edebi roman” olma özelliği taşıyan eseri.
Ahmet Mithat Efendi, Türk edebiyatının ilk örneğini olan Letaif-i Rivayat adlı eserini topluma kazandırmıştır.
Ahmed Haşim (1887, Bağdat - 4 Haziran 1933, Kadıköy, İstanbul), Fecr-i Ati topluluğu üyesi Türk şair ve yazar.
Ahmet Haşim'in şiirleri 2. Meşrutiyetin edebi karmaşasında kendini göstermiştir.1921 yılında basılan ilk şiir kitabı Göl Saatleri Ahmet Haşim'in en önemli eseridir.
Beşir Ayvazoğlu'nun anlattığına göre 1928 yılında Haşim ciddi bir biçimde hastalanır. Kalbinden ve böbreklerinden rahatsızdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri