Ticari otolarda KDV oranı alış ve satışta %18'dir. Faturadaki KDV tutarı; Katma Değer Vergisinden indirim konusu yapılabilir.
– Kiralama faaliyetin dışında şirket adına kayıt ve tescil ettirerek işletmede kullanılan binek otomobillerinin alımında ödenen ve KDV'si indirim konusu yapılamayan araçların nihai tüketicilere veya ticari işletmelere teslimi ya da işin terk edilmesi durumunda, %1 oranında KDV hesaplanacaktır.
Resmî Gazete'de son yayınlanan düzenlemeyle otomobillere uygulanan Katma Değer Vergisi (KDV) oranı yüzde 18'den yüzde 20'ye yükseltildi. Yeni KDV oranları, 10 Temmuz 2023 tarihi itibariyle uygulanmaya başlandı.
Ticari sınıfına giren aracın faturasında yer alan KDV ve ÖTV değeri gider olarak gösterilemez. Ancak şirketin yıl sonu KDV oranında indirim yapılabilir. Sıfır ve ikinci el binek araç alımlarında ise amortisman yani taşınmaz malın eskimesine göre uygulanan pay yöntemi ile gider göstermek mümkündür.
Araç KDV ücreti, aracın ÖTV'si hesaplandıktan sonra ÖTV'li tutar üzerinden yapılır. Araçlarda KDV oranı %18'di. Ancak 7 Temmuz 2023 tarihinde Resmî Gazete'de açıklanan Cumhurbaşkanı Kararı'na göre %18 olan KDV %20 olarak güncellendi.
İlgili 29 soru bulundu
01.04.2022 tarihinden itibaren yürürlüğe giren uygulamaya göre ; – %18 KDV oranı uygulanarak satın araçlar satılırken %18 KDV'ye tabi tutularak satışa konu edilecektir. – Özel matrah uygulanmak suretiyle satılan araçların tesliminde ise özel matraha yani brüt kâra; KDV %1 yerine %18 uygulanacaktır.
Buna göre, ticari faaliyet kapsamındaki sıfır otomobiller ve ikinci el olup olmadığına bakılmaksızın otobüs, midibüs, minibüs, kamyon, kamyonet, tır gibi araçlar için % 18 oranında KDV hesaplanacaktır.
Ticari araç yük ve insan taşımak için kullanılmaktadır. Otobüs, minibüs, midibüs, pick up, panel van gibi araçlar buna örnektir.
Avrupa Birliği standartlarına göre brüt ağırlığı 3.5 ton yani 3500 kilogramı geçmeyen ticari araçlara hafif ticari araç denir. Maksimum 5 kişiye kadar yolcu taşıma kapasitesine sahip olabilen ticari araçlar hem orta büyüklükteki yük taşımacılığında hem de yolcu taşımacılığında kullanılabilir.
Üzerinde çalışılan yasal düzenleme ile ticari faaliyetlerde kullandıkları araçları aynı cins bir araç alarak yenilemek isteyenler, yeni araçlar için ÖTV ödemeyecek.
KDV hesaplama açısından konuya bakıldığında taşıt araçlarında ÖTV oranları motor hacmine ve satış bedeline bağlı olarak değişkenlik gösterse de KDV sabit olarak %20'lik bir oran üzerinden tahakkuk ettirilir.
Kararın (b) bendindeki yüzde 1 KDV oranında bir değişiklik yapılmamıştır. Buna göre 10 Temmuz 2023 tarihinden itibaren sıfır (kullanılmamış) binek otomobil satışlarında KDV oranı %20 dir. Binek otomobilin “kullanılmış” sayılabilmesi için özel tüketim vergisine tabi olmaması gereklidir.
g) 2023 yılında satın alınan binek oto için amortisman olarak indirim konusu yapılabilecek tutar; ÖTV ve KDV hariç 500.000 TL, vergilerin maliyet bedeline eklendiği veya binek otomobilin ikinci el olarak iktisap edildiği hallerde 950.000 TL (GVK Md. 40/7, 68/4).
Pratikte binek otomobillerin ve panelvan tipi hafif ticari araçların (Caddy, Combo, Connect, Doblo, Fıorino, Expres, Kango, Partner, Starex, Transporter) KDV yönünden vergilendirilmesinde tereddüde düşülmektedir.
Satıcının mükellef olması ve binek otomobilin alımında ödenen KDV'yi indirme hakkının bulunmaması halinde, satışta % 1 KDV uygulanacak ve satıcı tarafından beyan edilecektir.
Bu çerçevede, taksi işletmecisi, sürücü kursu ve otomobil kiralama şirketi gibi işletmelerin faaliyetleri ile ilgili satın aldıkları binek otomobilleri nedeniyle ödenen KDV indirim konusu yapılabilecektir.
Ticari araçlarda ise %1-15 arasında ÖTV ve %18 KDV alınmaktadır. anayasada belirtilen vergilendirmede adalet ve çevrenin korunması ilkelerine uygun olmadığını göstermektedir (Erdoğan, 2016:i). otomobillerinin satın alındığı yıldaki CO2 emisyonları dikkate alınmaktadır.
Satın alınan araç şirketin aktif hesabına yazılır. Sonrasında da amortisman yazılarak gider olarak gösterilir. Bu kapsamda amortisman süresi 5 yıl olmakta ve toplam tutarın da %20'si her yıl gider olarak kaydedilmektedir.
Fiat ticari araçlar: İtalyan üretici Fiat'ın hafif ticari araçları Fiat Fiorino ve Fiat Doblo da ülkemizde sıklıkla tercih ediliyor.
Hafif ticari araçların binek araç olarak değerlendirilebilmesi için şoför mahallinin arkasında koltuk veya cam bulunup bulunmadığına bakılmalıdır. Bu durumda, şoför mahallinin arkasında koltuk veya cam bulunup hem yolcu hem de yük taşıyabilen araçlar binek araç olarak sayılmaktadır.
Yeni Volkswagen Caddy, Şubat ayında Türkiye yollarında gözükecek. 2021 modeli ile satışa sunulacak beşinci nesil Volkswagen Caddy; Yeni binek araç modellerinin üretildiği MQB platformunda üretilen ilk hafif ticari araç olarak satılacak.
Bilindiği üzere, KDV oranları, 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki (I) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için %1, (II) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için %8, bu listelerde yer almayan vergiye tabi işlemler içinse %18 olarak uygulanmaktadır.
Unlu mamuller haricinde kalan lüks tüketim malı olmayan süt, yumurta, peynir gibi temel tüketim mallarından yüzde 8 oranında vergi alınır. Mobilya, beyaz eşya, telekomünikasyon, zorunlu ihtiyaç duyulmayan bazı gıdalar gibi temel tüketim ürünleri olmayan mallara yüzde 18 oranında KDV uygulanır.
Örnek olarak; net satış fiyatı 475.000 TL olan bir araç için 150.000 TL ÖTV ve 72.000 TL KDV ödemek gerekir. 2023 binek araç gider kısıtlaması düzenlemesine göre araç için ödenen verginin yaklaşık 329.000 TL'lik kısmı gider olarak gösterilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri