ÇARPIŞMA. "Asla batmayacağı" iddia edilen lüks yolcu gemisi Titanik, 10 Nisan 1912'de 2 bin 224 yolcu ve mürettebatla New York'a gitmek üzere İngiltere'nin Southampton kentinden yola çıktı. Gemi, 15 Nisan 1912'de bir buz dağına çarptıktan sonra Kuzey Atlantik'in sularına gömüldü.
Titanic White Star Line'a ait bir transatlantik gemisiydi, Harland and Wolff tersanelerinde (Belfast, Kuzey İrlanda) üretilmiş ve rakip firma Cunard Line'ın RMS Lusitania ve RMS Mauretania gemileriyle rekabet etmesi için tasarlanmıştır. Titanicin yanı sıra Olympic Sınıfı kardeşleri de üretilmiştir.
İlk seferine 1912 yılında İngiltere'nin Southampton kentinden ABD'nin New York kentine yaparken beşinci gün buz dağına çarpması sonucu batan Titanik hakkında Titanik enkazı nerede, Titanik neden battı, ne kadar derinlikte aramaları yapılıyor.
Gemi üç saatten kısa bir süre içinde batmış ve 1.500'den fazla yolcu ve mürettebatıyla birlikte sulara gömülmüştü. Enkaz şu anda Newfoundland sahilinin yaklaşık 400 mil (640 km) güneydoğusundaki bir bölgede yaklaşık 3,8 km derinlikte yatıyor.
14 Nisan 1912'de gece saat 23:40 civarında, gemi Kuzey Atlantik'te Newfoundland Bankları civarında bir buz dağına çarptı. Bu çarpışma sonucunda geminin yan kısmı büyük hasar gördü ve su hızla gemiye sızmaya başladı. Titanic, 15 Nisan 1912 saat 02:20'de tamamen suya gömüldü.
İlgili 45 soru bulundu
Kıyafetlerinden, görünümlerinden ve hislerden yola çıkarak birinci sınıf yolcu olduğu varsayılan cesetler mumyalanmış ve tabutlara yerleştirilmişti. İkinci sınıf yolcular mumyalandı, ancak sadece kefene sarıldı. Üçüncü sınıf yolcular mumyalanmadı ve denize gömülmek üzere kefende saklandı.
Sahil Güvenlik tarafından yapılan açıklamada, kalıntıların denizaltının "enkazı içinde" bulunduğu belirtildi. Titanik'in enkazını gitmek yola çıkan turistik denizaltı 19 Haziran'da Atlas Okyanusu'nda kaybolmuştu.
Ancak doktor Fransa'dan başladığı yolculuğunu kötü hava koşulları nedeniyle Southampton limanına kadar sürdüremedi ve gemiyi kaçırdı... Bileti olduğu halde gemiye binemeyen tek yolcu, Türk doktor Besim Ömer Akalın'dı. Kazadan 705 kişi sağ kurtuldu. 1.517 kişi öldü.
Fakat hiçbir teknoloji aracı Titanic'i olduğu gibi su yüzüne çıkartmayı mümkün kılmıyor. Zira gemi çapasına kadar çamura gömülmüş ve baş kısım tek başına 44.000 ton çekiyor. Aynı zamanda geminin en iç kısımlarına işleyen su bu ağırlığın artmasına sebep olmuştur.
Hikayesiyle filmlere konu olan Titanik, 108 yıl önce Kuzey Atlantik Okyanusu'nda, geminin Southampton'dan New York'a gerçekleşen ilk seferinin dördüncü gününde battı.
OceanGate CEO'su Stockton Rush tarafından tasarlanan Titan denizaltısı, beş kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan trajik bir kazanın ardından tüm dünyanın gündemine oturdu.
Bruce Ismay 74 yaşında öldü.
Titan'da, uluslararası bilimsel keşifler düzenleyen Explorers Club üyesi Paul-Henry Nargeolet ve Hamish Harding de bulunuyor. Denizaltıda ayrıca iş insanı Şehzade Davud ve oğlu Süleyman da vardı. Denizaltıyı işleten OceanGate şirketinin sahibi ve CEO'su Stockton Rush da araçtaydı.
James Cameron, Titanik'le Titan arasındaki benzerliğe dikkat çekti: "Çok şaşırtıcı" | Independent Türkçe.
suya düşen buz kütlesi, yeni adıyla buz dağı, akıntılarla birlikte güneye doğru yol almaya başlar. grönland kıyılarında yolculuğuna başlayan bu buz dağı, akıntılarla birlikte önce baffin körfezi'ne oradan labrador denizi'ne ve tarih 1912'yi gösterirken nihayet atlas okyanusu'na ulaşır. buraya kadar tam 8000 km yol kat ...
Şurada Paylaş! TİTAN DENİZALTI BULUNDU! 1514 kişinin hayatını kaybettiği Titanik gemisine turistik amaçlı düzenlenen seferde kaybolan Titan denizaltının enkazına ulaşıldı. Ciddi bir patlama yaşandığı düşünülen denizaltıdaki 5 kişinin ise yaşamını yitirdiğinin tahmin edildiği açıklandı!
Gemi üç saatten kısa bir süre içinde batmış ve 1.500'den fazla yolcu ve mürettebatıyla birlikte sulara gömülmüştü. Enkaz şu anda Newfoundland sahilinin yaklaşık 400 mil (640 km) güneydoğusundaki bir bölgede yaklaşık 3,8 km derinlikte yatıyor. Buzdağları gemicilik için hala tehlike oluşturuyor.
Gemide sadece bin 178 kişiye yetecek kadar filika bulunuyordu. Birkaç saat sonra kaza yerine ulaşan Carpathia gemisi 710 kişiyi kurtarmıştı. Çok sayıda romana ve filme konu Titanik'in enkazı, 1985'te Newfoundland bölgesinin 645 kilometre açığında deniz bilimci Robert Ballard tarafından bulunmuştu.
Gemideki Bingöllünün hikayesi
Titanik'te sağ kurtulanlardan biri de Bingöllü bir Ermeni olan Neshan Krekorian'dı. Krekorian Titanik'te yolculuk yaptığı zaman henüz 20 yaşındaydı. Hayatta kalmayı başarın genç, daha sonra Kanada'ya yerleşerek yeni bir hayata başladı.
Gemide hiç Türk yolcu yoktu. Aslında Besim Ömer Bey adlı Türk doktor bilet almış ancak geç kaldığı için gemiyi kaçırmış ve böylece hayatı kurtulmuştu. Titanik'e dair dikkat çeken bir detay da Osmanlı sarayında üst düzey görev yapan Lütfi Simavi Bey'in hatıralarından çıktı.
Kaçırdığı gemi olan Titanic buz dağına çarparak batmış ve 1514 kişi hayatını kaybetmişti. Bu felaketten kıl payı kurtulan Besim Ömer, başka bir gemiyle Washington'a ulaştı ve konferansta Osmanlı İmparatorluğu'nu temsil etti. Besim Ömer, bu olayın ardından "Yeryüzünün en talihli insanı benim" demişti.
ABD Sahil Güvenlik Teşkilatı, Titan denizaltısının enkazında insanlara ait olduğu düşünülen kalıntılar bulunduğunu açıkladı.
TİTANİK DENİZALTISINDA KİMLER VAR? Titan, amatör denizaltıyı işleten OceanGate şirketinin CEO'su Stockton Rush (61), İngiliz milyarder Hamish Harding (58), Pakistanlı zengin Şahzade Davud (48) ile 19 yaşındaki oğlu Süleyman, Fransız kâşif Paul-Henri Nargeolet ile Kanada'nın St.
Denizaltındaki beş kişinin tamamı, 18 Haziran'da Kuzey Atlantik Okyanusu'nda 3 bin 800 metre derinlikte bulunan ünlü geminin enkazını görmek için dalışa geçtikten yaklaşık 90 dakika sonra patlaması sonucu öldü. Denizaltında iki titanyum uç kapağı ve bunların arasında bir karbon fiber silindir bulunuyordu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri