Titanik, 10 Nisan 1912 tarihinde İngiltere'nin Southampton limanından Amerika Birleşik Devletleri'nin New York şehrine yolculuk yapmak üzere yola çıkan bir yolcu gemisiydi.
"Asla batmayacağı" iddia edilen lüks yolcu gemisi Titanik, 10 Nisan 1912'de 2 bin 224 yolcu ve mürettebatla New York'a gitmek üzere İngiltere'nin Southampton kentinden yola çıktı. Gemi, 15 Nisan 1912'de bir buz dağına çarptıktan sonra Kuzey Atlantik'in sularına gömüldü.
Gemide mürettebat dahil toplam 2 bin 224 kişi vardı. Gemi New York'a doğru giderken 15 Nisan gecesi büyük bir buzdağına çarptı. Birkaç saat içinde de battı. 1514 kişi hayatını kaybetti. Gemide hiç Türk yolcu yoktu.
Titanik'in enkazına dalış yaparken kaybolan denizaltının sahibi OceanGate firması, denizaltıda bulunan 5 kişinin tamamının öldüğünü duyurdu.
Batış yeri olarak bilinen koordinatlar, Kuzey Atlantik Okyanusu'ndaki Newfoundland ve Labrador, Kanada'nın yaklaşık 370 mil (595 km) güneydoğusunda yer alır. Batış noktasının tam koordinatları 41° 44′ 0″ N, 49° 57′ 0″ W olarak belirlenmiştir.
İlgili 20 soru bulundu
Denizaltıdakilerin havacılık sektöründe hizmet veren Action Aviation'ın sahibi İngiliz milyarder Hamish Harding, Pakistanlı iş adamı Şahzada Davud ve oğlu Süleyman Davud, denizaltının sahibi olan OceanGate şirketinin kurucusu ve CEO'su Stockton Rush ve Fransız denizaltı pilotu Paul Henry Nargeolet olduğu biliniyordu.
Yetkililer, bulunan denizaltı parçalarının, "feci bir patlama" sonucu ortaya çıktığını belirtti ve kazanın Titanik enkazının uç tarafından 478 metre uzakta gerçekleştiği vurgulandı.
Gerçek bir hikaye olan Titanik filmindeki Jac ve Rose karakterlerinin gerçek bir aşk yaşayıp yaşamadığı tam olarak bilinmemektedir. Titanik gemisi içerisinde bir aşk yaşlandığı fakat film ile birebir aynı şeyi yansıtmadığı da bilinmektedir.
Kazada 1514 kişi yaşamını yitirdi, bunlardan bazıları buz gibi soğuk sularda donarak can verdi. Birkaç saat sonra kaza yerine ulaşan Carpathia gemisi 710 kişiyi kurtardı. Titanik'te sağ kurtulanlardan biri de Bingöllü bir Ermeni olan Neshan Krekorian'dı.
14 Nisan'ı 15 Nisan'a bağlayan gece yarısı Titanic, Kuzey Atlantik sularında bir buzdağına çarptığında 3. sınıf yolcuların kurtarma botlarına ulaşabilmek için statüleri gereği çok küçük bir şansları vardı. Neshan Krekorian, 10 numaralı kurtarma botuna indirilişi esnasında atlayarak yaşamını kurtarmayı başardı.
Ancak ana gemiden Titanik batığının olduğu 3 bin 800 metre derinliğe dalış hemen hemen 2 saat sürüyor. Denizaltıyla irtibatın dalış başladıktan 1 saat 45 dakika sonra kesildiği biliniyor.
İçinde 5 kişinin bulunduğu denizaltının 4 günlük bir oksijen kapasitesinin açıklandığı söylendi ve kaybolmasından 4 gün sonra enkazı parçalanmış halde bulundu. Olayda 5 kişinin tamamı hayatını kaybetti. Enkazı bulunan denizaltısının 5 büyük parçası, Titanic'in yaklaşık 500 metre ötesinde bulundu.
RMS Titanic, 15 Nisan 1912 tarihinde Southampton'dan New York'a yaptığı ilk seferinde bir buzdağına çarptıktan sonra sulara gömülen White Star Line şirketine ait bir transatlantik yolcu gemisidir. 1,500'ü aşkın erkek, kadın ve çocuk hayatını kaybetmiştir. 705 kişi hayatta kalmıştır.
RMS Titanic, 15 Nisan 1912 sabahının erken saatlerinde Kuzey Atlantik Okyanusu'nda, geminin Southampton'dan New York'a gerçekleşen ilk seferinin dördüncü günü battı.
Titan'ın enkazı ABD Donanması'nın denizaltının kaybolduğu pazar günü kaydedilen ve bir patlamayla eşleşen bir ses tespit etmesiyle bulundu. Kayıp denizaltıya ait parçaların bulunmasından sonra, ölümler de doğrulanmış oldu.
ABD Sahil Güvenlik Teşkilatı, Titan denizaltısının enkazında insanlara ait olduğu düşünülen kalıntılar bulunduğunu açıkladı.
Araştırmacılar, genel olarak, çekme yöntemi, tasarım seçimleri, kullanılan malzemeler ve harici test eksikliği gibi faktörlerin bir araya gelmesi, Titan'ın Titanic enkaz alanına dalışı sırasında patlamasına katkıda bulunan faktörler olduğunu ortaya koydu.
Gemide sadece bin 178 kişiye yetecek kadar filika bulunuyordu. Birkaç saat sonra kaza yerine ulaşan Carpathia gemisi 710 kişiyi kurtarmıştı. Çok sayıda romana ve filme konu Titanik'in enkazı, 1985'te Newfoundland bölgesinin 645 kilometre açığında deniz bilimci Robert Ballard tarafından bulunmuştu.
TİTAN DENİZALTISI OKYANUSTA KAYBOLMUŞTU
Buz dağına çarparak batan ve 1514 kişinin ölümüne neden olan Titanic'in enkazını göstermek için turistik amaçla kullanılan OceanGate firmasına ait denizaltı araçlarından biri 18 Haziran'da Atlas Okyanusu'nda kaybolmuştu.
Titan'da, uluslararası bilimsel keşifler düzenleyen Explorers Club üyesi Paul-Henry Nargeolet ve Hamish Harding de bulunuyor. Denizaltıda ayrıca iş insanı Şehzade Davud ve oğlu Süleyman da vardı. Denizaltıyı işleten OceanGate şirketinin sahibi ve CEO'su Stockton Rush da araçtaydı.
Gemi üç saatten kısa bir süre içinde batmış ve 1.500'den fazla yolcu ve mürettebatıyla birlikte sulara gömülmüştü. Enkaz şu anda Newfoundland sahilinin yaklaşık 400 mil (640 km) güneydoğusundaki bir bölgede yaklaşık 3,8 km derinlikte yatıyor.
İngiliz Sheffield Üniversitesi'nden bilim adamları, Titanik'in sulara gömülmesine neden olan buzdağının boyutlarını ve yaşını hesaplamayı başardı. İngiltere'de yayımlanan Times Gazetesi'nin pazar ekinde yer alan habere göre 'Katil Buzdağı' en az 100 bin yaşındaydı.
Titanik batığına dalış yaparken patlayan ve beş kişinin ölümüne yol açan turistik denizaltının parçaları, olaydan bu yana ilk kez görüldü. Titan denizaltısının enkazı Çarşamba günü Kanada'nın St John's kentindeki Horizon Arctic gemisinden indirildi.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri