TOFRANIL, depresyon ve duygu-durum bozukluklarının tedavisinde kullanılan trisiklik antidepresanlar olarak bilinen bir ilaç grubuna dahildir. TOFRANIL ile tedavi edilebilen diğer fizyolojik durumlar arasında panik bozukluk, kronik ağrılı durumlar ve 5 yaş üzerindeki çocuklarda yatak ıslatma problemi yer almaktadır.
depresyonlar] veya tetikleyici bir olaya dayalı depresyon (reaktif depresyon) süresince oluşan çeşitli formlardaki depresyon tedavisinde kullanılır. 50 ve 100 kaplı tablet içeren formda kullanıma sunulmaktadır.
Yakın zamanda geçirilmiş miyokard enfarktüsü. gerek ailesi gerekse tedavi edicilerce yakinen izlenmesi gereklidir. Enürezis nokturna'da 5 yaşın üzerindeki hastalarda endikedir. endikasyonlarda TOFRANIL® kullanımı önerilmez.
Bütün ilaçlar gibi Tofranilin de yan etkileri bulumaktadır. Bunlar arasında ağız kuruluğu, kabızlık, iştah değişiklikleri ve baş ağrısı sayılabilir. Tofranil kalp üzerinde bazı bireylerde iletim sorunları yapabilmesi nedeniyle kalp elektrosu (EKG) çekilmesinden sonra başlanması önerilmektedir.
TOFRANIL®, özel olarak bir doktor tarafından reçete edilmediği takdirde çocuklara ya da ergenlik çağındakilere verilmemelidir.
İlgili 25 soru bulundu
Çocuklar ve gençlerde antidepresan kullanımı
Genel olarak antidepresanlar çocuklarda ve gençlerde nadir kullanılır. Bunun nedeni bu ilaçların gençlerde intihar eğilimi yaratmasıdır. Ancak hasta bilişsel ve davranışçı tedavilere cevap vermiyorsa, çocuk psikiyatri hekimi gözetiminde bu tedaviyi kullanabilir.
Serotonin geri alım inhibitörleri, çocukların depresyon ve benzeri ruhsal bozukluklarında tercih edilen ilk antidepresan ilaç grubudur. Fluoksetin, sertralin, fluvoksamin, paroksetin, sitalopram bu grup ilaçlardandır. Trisiklik antidepresanlardan anafranil de çocuklarda kullanılabilmektedir.
Trisiklik antidepresan (Laroxyl, Tofranil, Anafranil)
Bu ilacın olası yan etkilerini şu şekilde sıralamak mümkündür: Terleme. Baş dönmesi ve sersemlik.
TOFRANIL bazı kişilerin kendisini uykulu hissetmesine ya da bulanık görmesine neden olabilir. Bu etkilerinden birini yaşadığınız takdirde, araç ya da makine kullanmayınız ya da dikkat gerektiren diğer aktivitelerde bulunmayınız. Alkol tüketimi uyku halini artırabilir.
Trisiklik antidepresanlar: Kullanıma ilk giren eski grup ilaçlardır (Laroxyl, Anafranil, Tofranil, Anafranil). Bu ilaçların kullanımı geçmiş yıllara göre azalmıştır. Ağız kuruluğu, kilo artışı, uyku hali, manik kayma ve yüksek dozlarda zehirlenme gibi yan etkileri olabilir.
Depresyon ve Panikatak tedavisinde kullanılan ilaçlar Depresyon giderici ilaçlardır(Antidepresanlar). Bağımlılık yapmazlar.Alışkanlık yapmazlar. Asla kalıcı bir yan etkileri yoktur.
Geçtiğimiz günlerde Novartis firması doktorlara birer mektup göndererek Tofranil adlı ilacın Mart 2007'den itibaren Türkiye'de üretilmeyeceğini ve piyasaya verilmeyeceğini bildirmiştir.
Tofranil de diğer ilaçlar gibi bazı yan etkilere neden olmakla birlikte kısırlık yapma gibi bir yan etkisi yoktur.
LUSTRAL tedavisinin aniden kesilmesi halinde sersemlik, titreme, uyku bozukluğu, huzursuzluk, kaygı, baş dönmesi, baş ağrısı, bulantı, kusma ve uyuşma görülebilir. Eğer LUSTRAL almayı kestiğiniz sırada sizde bu yan etkilerden herhangi biri ya da başka yan etkiler gelişirse lütfen doktorunuzla konuşunuz.
LUSTRAL SPECIAL, agorafobi ile beraber seyreden panik bozukluğu dahil olmak üzere, panik bozukluğu tedavisinde endikedir. LUSTRAL SPECIAL, travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) tedavisinde endikedir. fobinin başlangıç epizodunun nüksünün engellenmesinde etkilidir.
Alprazolam (XANAX), lorazepam (ATİVAN), klonazepam (RİVOTRİL) bu amaçla kullanılmaktadır. Klonazepam ayrıca huzursuz bacak sendromu, periyodik kol bacak hareketleri, uyurgezerlik ve uykuda diş gıcırdatma gibi uyku bozukluklarında da etkilidir.
Anksiyete gibi bir takım psikolojik sıkıntıları tedavi etmek için kısa süre de olsa kullanılan alprazolam (Xanax), diazepam ve klonazepam gibi ilaçlar beyinde sakinleştirici ve yatıştırıcı etki oluştururlar bu etkileri sebebiyle uzun süre kullanımlarında kafa karışıklıkları, hafıza kayıpları ve unutkanlık şikâyetleri ...
Antidepresanlar uyku haline neden olur mu? Antidepresanlar içinde uykuya neden olan ilaç grubu bulunmaktadır. Özellikle depresyon söz konusu olduğunda uykusuzluk daha büyük sorunlara neden olacağından kullanıldığında uykuya neden olan antidepresanlar verilmektedir.
Lustral antidepresanının çözüm bulduğu bir çok ruh hali şikâyeti vardır. En yaygın kullanılan ve en zararsız olan antidepresan olarak bilinir.
Sakinleştirici Etki Gösteren İlaç Grubu
Üç temel grup olan benzodiazepinler, barbitüratlar,aldehitler en çok kullanılan ilaç grubundandır. Fakat bunlar arasında faydasına en çok başvurulan ilaç grubu ise benzodiazepinlerdir.
Trisiklik antidepresanlar, MAO inhibitörleri, SSRI'lar , Atipik ve yeni kuşak antidepresanlar. Bu antidepresan türleri oldukça ağır olabilmektedir. Vücutta veya beyinde bazı tahribatlara neden olabilir.
6 yaştan itibaren kullanım onayı almış antidepresanların bulunduğunu belirten Karakoç, intihar düşünceleri, kendine zarar verme gibi durumlarda ilaç tedavisinden faydalanılabildiğini de sözlerine ekledi.
Antidepresanın Uzun Süreli Kullanımı
Uzun kullanımın amacı rahatsızlığın tekrar etmesini önlemektir. Depresyonun kronikleşmesi (yaşam boyu devam etmesi) durumunda hastaların ömür boyu antidepresan kullanması da önerilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri