Üretim. Araç, 2020'de Gemlik, Bursa'da bulunan Türk Silahlı Kuvvetlerine ait bir arazide inşasına başlanması ve 2021'de tamamlanması planlanan bir fabrikada üretilecektir. İlk aracın 2022'de banttan çıkması ve satışa başlanması planlanmaktadır.
İlk yerli otomobil olan TOGG'un tamamen yerli malı olduğunu söylemek doğru olmaz. Çünkü otomobil parçalarının bir kısmı yerli üretim iken bir kısmı da yurt dışından gelmektedir. Özellikle,otomobilin ana parçalarından biri olan motorun Almanya'da üretildiği bilinmektedir.
Togg iskelet sistemi yani şase olarak bilinen şasisi bizim üretimimizdir. Yani üretimi Türkiye de yapılmaktadır.
TOGG'un motoru Bosch Alman, bataryası Çinli Siro oradan gelecek. Araç entegrasyonunu Alman Edag tarafından yapılacak.
- Araçta bir şanzıman olmadığı için şaft tüneli de bulunmuyor. Araç C segmenti SUV olmasına rağmen boyutlarıyla ve elektrikli altyapısına göre inşa edilen şasi sistemiyle benzinli, dizel ve hatta elektrikli rakiplerine göre iç mekanda büyük bir hacim sunuyor.
İlgili 24 soru bulundu
Ayrıca her iki versiyonda da otomatik şanzıman seçeneğinin bulunacağını belirtelim. Otomatik vites ve elektrikli motor ile üretilen bu araç kullanıcılarına sürüş kolaylığı ve güvenliği açısından geniş imkanlar sunacağı da aşikar. 2022 model TOGG SUV aracı D segmentinde karşımıza çıkacak.
Geleneksel otomatik şanzımana kıyasla gücü daha verimli kullanıyor olması, aynı zamanda yakıt tasarrufu sağlaması sebebiyle günümüzde sıklıkla tercih ediliyor. Daha çok Honda, Nissan, Subaru, Toyota gibi Japon otomobil üreticilerinin tercih ettiği bir sistem olması sebebiyle Japon şanzımanı diye de biliniyor.
İlk yerli otomobilimiz TOGG'un motoru Almanya'dan, Bataryası Çin'den, şasi sistemleri İngiltere'den alınacak. Aracın tasarımını ise İtalyan mühendisler yapacak.
TOGG, Türkiye'nin ilk tamamen yerli ve milli otomotiv projesi olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle, proje kapsamında üretilen aracın yazılımının da yerli olması hedeflenmektedir. Ancak, yazılım alanında dünya çapında öncü firmaların ürünleri kullanılmaktadır.
Motoru Alman Bosch firmasından tedarik ediliyor. Elektrikli araçlar için motor kadar önemli olan bir diğer parça olan batarya ise yine yabancı bir firma olan Çinli Farasis ile üretiliyor. Sanayi Bakanı Mustafa Varank'ın TOGG'un yerlilik oranının yüzde 51 olduğunu açık açık söylemişti.
TOGG ÜRETİM YERİ VE FABRİKASI
Togg'un elektrikli otomobil üretimi için Gemlik, Bursa'da 22 milyar TL maliyetle fabrika kuracağı açıklandı. 2022 Yılı Ekim ayının ortasında fabrika inşaatı tamamlandı ve 29 Ekim 2022 tarihinde ilk TOGG üretim bandından "Anadolu Kırmızısı" rengiyle indi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, milli ve yerlik elektrikli otomobil TOGG'un üretim sürecine ilişkin bilgi verdi. Bugüne kadar 800'ün üzerinde TOGG üretildiğini belirten Bakan Kacır, yıl sonuna kadar 20 bin, 2032'ye kadar ise 1 milyon araç üretileceğini söyledi.
SANAYİ Bakanlığının yayınladığı raporda ticari vasıta ve traktör üreticileri de yer alıyor. Örneğin Alman Mercedes'in Aksaray'da ürettiği Actros markalı kamyonun yerlilik oranı yüzde 19 seviyesindeyken, Hoşdere'de ürettiği otobüslerin yerlilik oranları ise yüzde 50'ler civarında.
Türkiye'de yaygın olan servislerle anlaşmaları var.” dedi. Varank ayrıca yedek parça ile ilgili bir sıkıntının olmadığını araçların teslimat süreçleriyle birlikte anlaşmalı olan servislere Togg'un a'dan z'ye tüm yedek parçalarının gönderileceğini belirtti.
Aracın elektrik motoru da dünyadaki tüm elektrikli otomobil üreticilerinde olduğu gibi Bosch'dan temin ediliyor. Togg CEO'su Karakaş bu haliyle aracın yüzde 51'inin yerli olduğunu söylüyor.
Şimdiye kadar yapılan resmi açıklamalara göre yerli aracın motorunun Alman Bosch, şasi sistemlerinin İngiliz Myra, araç entegrasyonu için Alman mühendislik firması EDAG ve bataryasının da Çin- Türkiye ortaklığında kurulan Siro firması tarafından üretildiği bilgileri kaydedildi.
Togg'un yazılımı da çok merak ediliyordu. Togg C-SUV modelinde açık kaynak kodlu Android Automotive üzerine, özelleştirilmiş arabirimle beraber geliyor.
Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu (Togg) ile bir Çin şirketi olan Farasis'in ortaklığında kurulan SIRO, Gemlik'te batarya hücresi ve modül üretimi tesisi kuracak.
Ancak Mercedes hangi ülkelerde üretiliyor derseniz Almanya'nın yanı sıra onlarca ülke sayılabilir. Amerika Birleşik Devletleri, Brezilya, Cezayir, Çin, Endonezya, Finlandiya, Güney Afrika, İngiltere, Kanada, Malezya, Meksika, Tayland, Vietnam bu ülkelerden bazıları.
Tasarımı İtalyan, bataryası Çin, motoru Alman olan #TOGG yerli ve mill... TikTok.
TOGG otomobillerin banttan inecek ilk araçlardaki elektrikli motorları yerli olmayacak. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, banttan inecek ilk araçlardaki elektrikli motorun yurt dışından geleceğini belirterek, "Otomotiv endüstrisi asla hata kabul etmeyen bir alan.
Rus şirketiyle ve Katar ordusuyla “yerli milli” otomobil
Bunun da cevabı hayır. TOGG'u oluşturan sermaye gruplarından Turkcell üzerinden IMTIS isimli Rus şirketi, BMC üzerinden de Katar Silahlı Kuvvetleri (yanlış okumadınız Katar ordusundan bahsediyoruz!) TOGG'un yabancı ortakları içinde bulunuyor.
Bir CVT şanzıman arızası yapılamadığında, genellikle 10-15 bin lira civarında yenisi alınmak zorunda kalınabilir. CVT ünitesi, tipik otomatik şanzıman kadar uzun dayanmayacaktır. Aslında, bu birimlerin çoğunluğunun 150 -200 bin km veya daha az dayandığını görüyoruz.
“CVT şanzıman nedir?” sorusunun cevabını zaman zaman Japon şanzıman olarak da görebilirsiniz. CVT şanzıman, içerisinde bulunan ve çapı sürekli değişen iki kasnağın hareketine dayanan bir çalışma prensibine sahiptir. CVT şanzıman yaklaşık olarak 1950'li yıllardan beri kullanılmaktadır.
Continuously Variable Transmission ya da Türkçe ismi ile Sürekli Değişken Şanzıman (CVT), Honda'nın çevre dostu teknolojilerinden sadece biridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri