Kiracı da kiracı olarak evde oturduğu sürece aidat ödemekten ev sahibi ile birlikte müştereken ve müteselsilen sorumludur.
Apartman ya da site yönetimi tarafından ortak kullanım giderlerini karşılamak maksadıyla toplanan ücretlere aidat denilmektedir. Bu aidat kiracı ya da ev sahiplerinden tahsil edilen bedeldir.
Site sakinleri 2020 yılında 110 TL ile 160 TL, 2021 yılında 179 TL ile 250 TL ve 2023 yılında ise, 333 TL ile 400 TL arasında aidat ödediklerini söyledi.
İki taksit ve üzerinde ödeme yapmayan konut alıcılarına iki adet ihtarname gönderilir, 30 günlük süre dolduktan sonra Banka aracılığıyla İdaremize tüm dosyaların gönderilmesiyle beraber yasal işlem süreci başlatılır. Dava sonuçlanınca tahliye işlemi gerçekleştirilir.
Kat Mülkiyeti Kanununa göre , kiracılar ana taşınmazda oturduğu süre boyunca aidatı ödemekle mükelleftir. Yine ilgili kanuna göre ev sahipleri de kiracılar ile müteselsil sorumludurlar. Dolayısı ile ödenmeyen aidat borcu olduğunda ev sahibi vekiracı hakkındaicra takibi başlatılabilmesi mümkündür.
İlgili 32 soru bulundu
Kiracı da kiracı olarak evde oturduğu sürece aidat ödemekten ev sahibi ile birlikte müştereken ve müteselsilen sorumludur. Ev sahibinden alınamayan aidat borcu kiracıdan istenir. Bu sorumluluk kira sözleşmesi gereği değil Kat Mülkiyeti Kanununun 22nci maddesi gereğidir.
Aidat, kirayı geçerse aradaki farkı ev sahibi öder
Sadece kiracı ödediği kira bedelinin üstündeki aidatı ödemekle yükümlü değildir. Örneğin 3 bin TL kira ödeyen kiracı, o sitede aidat 4 bin TL ise 1.000 TL farkı mal sahibine ödettirecektir." diye konuştu.
Borcu bitmeden konutları devredemez, satamazlar. Kiraya vermesinde bir engel söz konusu değil. Sosyal konut projelerinde devir hakkı yok.
Buna göre, TOKİ'den gayrimenkul alıp borcunu peşin ödemiş veya bitirmiş, kat mülkiyeti tesis edilmiş gayrimenkul alıcıları, banka ve tapu müdürlüklerine gitmelerine gerek kalmadan tapularını e-Devlet üzerinden alabilecek.
TOKİ Başkanı Ömer Bulut, CNN TÜRK'te TOKİ evlerinin satılıp satılamayacağı ve kiraya verilip verilemeyeceğine ilişkin olarak şunları kaydetti: "Borcu bitmeden satamazsın. Borcunu kapatma imkanı vermediğimiz sürece borcunu kapatıp da satamaz aslında.
Hak sahiplerinin konutlarına ait kalan borç bakiyesi ve aylık taksitler her yılın Ocak ve Temmuz aylarında olmak üzere yılda iki kez, bir önceki 6 aylık dönemdeki Memur Maaş Artış Oranı dikkate alınarak İdarece tespit edilen oranda artırılacaktır.
2022 yılında 80 lira olarak ödediğim aidat 2023 yılında yapılan zamla 240 lira oldu. Bununla birlikte apartmanda herhangi bir sorun olduğunda kapıcıya da ulaşamıyorum.
TOKİ'den yapılan açıklama göre; toplam borç ve buna bağlı olarak aylık taksitlere her yılın ocak ve temmuz aylarında Memur Maaş Artış Oranı dikkate alınarak zam yapılacak.
Bu sorunun yanıtı Kat Mülkiyeti Kanunu'nda yer almaktadır. Kişi maliki olduğu evde otursa da oturmasa da giderlere katılmakla yükümlüdür. Yani tüm malikler (oturmasalar dahi) aidat ödemek zorundadır.
Buna göre; Bağımsız bölümde kiracı olarak bulunan kişi kat maliki tarafından ödenmeyen aidatlardan sorumludur.
Kat malikleri ortak alan veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya ihtiyaç ve lüzum bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu aidat payını ödemekten kaçınamaz.
Satış bedeli ve teslim tarihine kadar gerçekleşen dönem artışları toplamı üzerinden hesaplanan tutar esas alınarak anahtar teslimi öncesinde konut bedelinin yüzde 1'i oranında (150 metrekareye kadar olanlarda) KDV peşin olarak tahsil edilir.
TOKİ kuralarına katılarak konut sahibi olmaya hak kazanan vatandaşların ilk olarak peşinat ödemesi yapması gerekiyor. Bu peşinat için bankalar TOKİ kredisi sunuyor. TOKİ kredisi veren bankaların arasında Ziraat Bankası ve Halkbank yer alıyor.
Aylık taksitler ise 240 ay vade ile 2 bin 280 TL olarak belirlendi. 3+1 dairelerin fiyatının ise 851 bin TL olduğu projede, bu dairelere de aylık taksit 3 bin 187 TL olarak belirlenmişti. Peşinat oranını fazla ödeme imkanı bulunmakta olup, tamamen de kapatılabilir. Vadede kısaltma imkânı bulunmuyor.
Alt gelir grubu projelerinde hak sahibi olup sözleşme imzalayanlar konutlarını borçlarını bitirip malik olunana kadar devredemezler. Borcu devam ederken konutunu devreden hak sahiplerinin sözleşmeleri feshedilir.
Kuralı satış projeleri TOKİ'nin Silivri, Çatalca, Başakşehir ilçelerinde gerçekleşecek olan çekilişler sonrasında gündem oldu. Peki ama asil hak sahibi oldunuz ne demek? Asil hak sahibi oldunuz ne demek? Kura çekilişinde ev ya da arsa almaya hak sahibi olduğunuz anlamına gelmektedir.
TOKİ KURA ÇEKİLİŞİNDE ADI ÇIKANLAR NE YAPACAK? TOKİ kura çekilişinde adı çıkan kişiler, e-devlet üzerinden veya SMS ile bilgilendirme alabilecek. TOKİ çekilişinde adı çıkan vatandaşlar, ilk olarak sözleşme imzalayacak. Daha sonra belirlenen tarihlerde TOKİ konut peşinatı olan % 10'luk kısmı bankaya yatırılacak.
Bu durumda boş daire aidat öder mi sorusunun cevabı net bir şekilde evet oluyor. Ayrıca apartman aidatı; apartmanın kapıcı masrafı, kaloriferci masrafı, bahçıvan veya bekçi ve benzeri giderleri kapsıyor. Tüm bu masraflar için tüm kat sahiplerinden eşit bir şekilde para toplanıyor.
"YETKİ ALMADAN ZAM YAPAMAZLAR"
"Burada dikkat edilmesi gereken ilk konu yönetici veya yönetimi kurullarının aidat artışlarını mutlaka olağan veya olağanüstü genel kurulda yapacakları bütçe veya ek bütçe ile kararlaştırmalarıdır. Yöneticiler genel kuruldan yetki almadan aidat artışı yapamazlar.
Kat maliklerinin, gider borcunu ödemeyen kat maliki veya diğer sorumlulardan olan alacakları önceliklidir. Ana gayrimenkulün ve kiracının ikamet ettiği bağımsız bölümün kendine ait masraflar kat malikine aittir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri