Vatandaşlar, arsa için ise sadece Ziraat Bankasından başvurabilecek. 350 ila 500 metrekare müstakil parsel şeklindeki arsalarda toplam bedeli 192 bin 500 lira için taksit tutarı 1604 lira ve 10 yıl vade. Hisseli parsel şeklindeki arsalarda toplam 112 bin 500 lira için taksit tutarı 937 lira ve 10 yıl vade.
Kura sonuçlandıktan sonra hak sahipleri başvuru yapıldıktan sonra tapu senedi tarihine bakılarak en geç 1 sene içinde evlerini yapmak zorunda olacak. Bahsi geçen konut yapımına başlandıktan sonra sunulan plan doğrultusunda en fazla 2 sene içinde zemin kat taban döşemesinin bitmesi şart olacak.
TOKİ'DE ASİL OLARAK HAK KAZANANLAR NE YAPMALI? TOKİ kura çekilişinde konut almaya hak kazananlar, duyurularda belirlenen tarihler arasında kendilerinden istenen belgeleri ibraz ederek sözleşme imzalama sürecine girecek. TOKİ'den konut kazanan vatandaşlar konutların peşinatını ödeyerek taksit ödemeye başlayacak.
Tahsis sahibi peşinat tutarı yatırıldıktan 1 yıl sonra başlamak üzere, taksitler aylık yada yıllık eşit taksitler halinde ödenebilir.
Arsa tapuları Aralık ayından itibaren alınabilecek. Arsaların tapularının tamamının dağıtımı 2 yıl içinde bitecek" diye konuştu.
İlgili 39 soru bulundu
Peki, TOKİ arsaya prefabrik ev yapılır mı? İşte, o detaylar. TOKİ tarafından tahsis edilen müstakil arsalar üzerine; arsa tahsis tarihinden itibaren (altyapısı tamamlanmış ise) ilk yıl içerisinde konut inşaatına başlanması, 2. yılda nüve kısmının tamamlanması şarttır.
TOKİ arsaları kaç metrekare
Yüzölçümü planlama durumuna göre yaklaşık 350 m² ile 500 m² arasında değişen, 1 adet en fazla Brüt 150,00 m² konut yapmaya müsait arsa. MÜŞTEREK ARSA: Yüzölçümü değişiklik gösteren, plan yapılaşma koşullarına göre toplu yapı yapmaya müsait, birden fazla hissedarı olan arsa.
Arsa tahsis bedelinin 1/10'u peşin geriye kalanı 9 yılda tercihe göre aylık veya yıllık eşit taksitlerle ve faizsiz olarak ödenir.
Arsa tahsis bedelinin 1/10'u peşin geriye kalanı 9 yılda 9 eşit taksitle ve faizsiz olarak ödenecek. Arsa tahsisi yapıldıktan sonra, 1/10 arsa tahsis bedeli peşinatı ödenecek, noter taahhütnamesi imzalanarak arsa tahsis bedelinin geriye kalan 9 taksitin 9 yılda 9 eşit taksite bölünecek.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), İstanbul, Ankara ve İzmir'in de aralarında bulunduğu 50 ilde 575 arsayı açık artırmayla satışa sundu. Vatandaşlar arsalara yüzde 25 peşinat ve 48 ay vade ile sahip olabilecek.
TOKİ çekilişinde adı çıkan vatandaşlar, ilk olarak sözleşme imzalayacak. Daha sonra belirlenen tarihlerde TOKİ konut peşinatı olan % 10'luk kısmı bankaya yatırılacak. Konut projelerinde hak sahipleri sözleşme imzalandıktan sonra borçları bitene kadar devir işlemi gerçekleştiremeyecek.
Arsası olan vatandaşlar TOKİ ev başvurusu yapabilir. Konut ve arsa başvurusu aynı anda yapılamaz. İmarlı arsası olan vatandaşlar her ikisine de başvuru yapamaz. 100 bin arsa hakkından 40 bini müstakil, 60 bine yakını ise müşterek oluyor. Arsa eğer 350- 500 metrekareyi aşıyor ise müstakil ev yapılabiliyor.
- Türk vatandaşı ve 18 yaşını doldurmuş olmak. - Tahsis edilecek arsalar büyükşehir merkez ilçelerinden herhangi birisinde ise o ilin merkez ilçelerinden birinin sınırlarında, diğer belediyelerde ise arsa tahsisi öngörülen belediye sınırları içerisinde ikamet zorunluluğu bulunuyor.
Arsa çıkması durumunda vatandaş bedelin 1/10'unu peşin, geriye kalanı 9 yılda tercihe göre aylık veya yıllık eşit taksitlerle ve faizsiz olarak ödeyecek. Arsa tahsisi yapılacak kişiden noter onaylı taahhütname alınacak.
Toki Arsasına Prefabrik Ev Yapma Şartları
Her türden yapı inşaatı için olduğu gibi, prefabrik ev yaptırmak istediğiniz zaman da belediyeden izin almanız gerekmektedir. İzin almadan prefabrik yapılamamaktadır.
TOKİ BAŞVURU PARA İADESİ NASIL ALINIR? TOKİ tarafından gerçekleştirilen kuralarda hak sahibi olunmadığı takdirde başvuru için yatırılan 500 lira IBAN'a iade ediliyor. Buna göre; Kurada adı çıkmayanlar, TOKİ başvuru para iadelerini, başvuru yapılan bankanın yetkili şubeleri ve ATM'lerinden geri alabilecekler.
MÜSTAKİL ARSA: Yüzölçümü planlama durumuna göre yaklaşık 350 m2 ile 500 m2 arasında değişen, 1 adet en fazla Brüt 150,00 m2 konut yapmaya müsait arsa. MÜŞTEREK ARSA: Yüzölçümü değişiklik gösteren, plan yapılaşma koşullarına göre toplu yapı yapmaya müsait, birden fazla hissedarı olan arsa.
Müşterek yani hisseli arsada durum farklı. Bu arsaları almaya hak kazananlar isterlerse kat karşılığı bir yapılaşmaya gidebilecek. Vatandaş kendi arasında anlaşırsa konutları TOKİ de yapabilecek.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum yaptığı açıklamada, TOKİ konut arsasında müşterek arsa için başvuru yapacakların, arsa çıktıktan sonra hiçbir para ödemeden arsayı müteahhite kat karşılığı verebileceğini söyledi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, TOKİ arsa taksitlerinde fiyat artışı olmayacağını duyurdu. Yani sosyal konut ödemelerinde her yıl iki defa ödemelere zam gelecekken arsa ödemeleri sabit kalacak.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, TOKİ "İlk Evim İlk İş Yerim Projesi" kapsamında, arsa için 1 milyon 177 bin 56, iş yeri için 73 bin 135 başvuru yapıldığını açıkladı. Bakan Kurum, sosyal medya hesabından “İlk Evim İlk İş Yerim Projesi”ne başvuru sayılarına ilişkin paylaşımda bulundu.
Müşterek parsellerde hak sahipleri çoğunluk sağlar ve inşa konusunda yardım talep ederlerse TOKİ Başkanlığımız buradaki konutları yapma hususunda destek olacak. Bu parsellerde binalar zemin artı 4 katı, 5 katı geçmeyecek. Müstakil parsellerde ise hak sahipleri belirlenen proje doğrultusunda evlerini inşa edebilir.
İsteyen müstakil eve sahip olacak, çoğunluk sağlanırsa 5 katı geçmeyecek binalar yapılabilecek.
TAKS oranı 0,20 ise yine arsa metrekaresi ile çarparak 100 metrekare taban alanı hakkınız olduğu sonucunu çıkarabilirsiniz. Dolayısıyla 500 metrekare arsa üzerine 750 metrekare inşaat alanı izni verildiğinde dilerseniz her biri 50 metrekare olan 15 adet daire yapabilirsiniz.
Bu hesaplamaya göre; 100 metrekare arsaya ev yapılamaz. Fakat; 100 metrekare imarlı ya da imarsız arsa sahibiyseniz prefabrik yapıları yapabilir, kullanıma açabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri