TON 618, her ne kadar en büyük karadelik olsa da yaklaşık 100 bin ışık yılı çapa sahip olan
TON 618, Dünya'dan yaklaşık 10,4 milyar ışık yılı uzaklıkta, Canes Venatici ve Coma Berenices takımyıldızlarının sınırına yakın bir yerde bulunan hiper parlak, geniş absorpsiyon çizgili, radyo-yüksek sesli bir kuasardır.
Tam adı 'J114447.77-430859.3' olan ancak kısaca 'J1144' diye adlandırılan gök isminin Samanyolu Galaksisi'ndeki tüm ışık kaynaklarından 7 bin kat daha fazla parlak olduğu bilgisi verildi.
phoenix cluster galaksi kümesinde bulunan ve önceki veliaht ton 618'den %34 daha büyük karadeliktir kendisi.
Gökada merkezi, Samanyolu Gökadası'nın dönüş merkezidir. Dünya'dan uzaklığı, Samanyolu'nun parlak noktası; Yay, Yılancı ve Akrep takımyıldızları yönünde, 25,000 ışık yılı (7.6 kpc)dir. Samanyolu'nun gökada merkezinde, Sagittarius A* süper büyük kütleli kara delik olduğu şüphesi vardır.
İlgili 22 soru bulundu
Dünya'ya en yakın kara delik "Unicorn" adıyla anılıyor ve yaklaşık 1500 ışık yılı uzaklıkta. Çok düşük kütleli olan kara deliğin, 3 Güneş'e eşdeğer olduğu belirtiliyor.
Kara deliklerin çekim gücünden üretilen bu dalgalar uzay-zamanı değiştirir. Kara delikler birbirlerine ne kadar yaklaşırsa yer çekimi dalgalarının gücü o kadar artar. En sonunda birbirine çok yaklaşan iki kara delik “birleşir”. İki kara deliğin birleşmesiyle ikisinden de daha büyük tek bir kara delik oluşur.
Evrenin en büyük kara deliği, 1011 Güneş kütlesindeki Phoenix A kara deliğidir (Phoenix A, TON-618'den 1.5 kat daha büyüktür).
bilinen en büyük karadelik. 66 milyar güneş kütlesine sahip ve olay ufku 198 milyar kilometre. samanyolu galaksisinin merkezine 10.4 milyar ışık yili uzaklıkta yer aliyor. ışık yılı ve milyar sonsuzluğun dahi sonu yok uzayda akıl almiyor.
Bilim insanları şimdiye kadar gözlemlenen en büyük galaksinin keşfedildiğini duyurdu. Radyo galaksisi türündeki gök adanın gezegenimiz Dünya'nın bulunduğu Samanyolu Galaksisi'nden 100 kat daha büyük olduğu belirtildi. Alcyoneus adı verilen galaksinin bir ucundan diğerine gitmek 16 milyon ışık yılı sürüyor.
Dünya'ya 1.500 ışık yılı uzaklıkta bir kara delik keşfedildi. Gaia BH1 adı verilen gök cismi, bilinen kara deliklerin Dünya'ya en yakını unvanını ele geçirdi. Bilinen kara deliklerin çoğuna uzaydaki hareketleri sırasında eşlik eden bir yıldız vardır.
Güneş'ten çok daha büyük kütleli bir yıldızın bir süpernova ile patlaması ve dış katmanlarını uzaya püskürten yıldızın bir yandan da kendi üzerine çökmesi sonucu bu tip kara delikler oluşur.
Şu anlık bu soruya verilebilecek cevap "Herkül-Kuzeytacı Büyük Duvarı"dır. Bildiğimiz en büyük ve kütleye sahip cisim bu. Yaklaşık 10 milyar ışık yılını aşan bir uzunluğa sahiptir. Karşılaştırma yapmak isterseniz bizim galaksimiz - Samanyolu Galaksisi - yaklaşık 105.700 ışık yılı uzunluğundadır.
TON 618, her ne kadar en büyük karadelik olsa da yaklaşık 100 bin ışık yılı çapa sahip olan Samanyolu'nun yanında minicik kalmaktadır.
Bu devasa kara deliğin varlığı, TON 618'in ana galaksisindeki gaz ve tozun, bir kara deliğin çevresindeki dönen disk şeklindeki bir yapı olan bir akresyon diskinde yoğunlaşması sonucu yayılan ışıma miktarından çıkarılmıştır. Bu ışımalar ise kara deliğin kütle çekiminden dolayısıyla da büyüklüğünden ipuçları verir.
Bu nedenle kara deliğin çevresinde güneşten yaklaşık. 14 trilyon kat daha fazla parlak bir kuars bulunmaktadır. Dünyadan bakıldığında TON-618 Kara Deliği'ni görebilmek mümkün değildir.
Işık yılı, astronomide uzaklıkları ifade etmek için kullanılan ve yaklaşık 9,46 trilyon kilometreye (9,46×1012 km) karşılık gelen uzunluk birimi. Uluslararası Astronomi Birliğinin (IAU) tanımına göre bir ışık yılı, ışığın bir Jülyen yılında (365,25 gün) boşlukta kat ettiği mesafedir.
Mikro kara delikler veya kuantum kara delikleri de denilen "ilksel kara delikler" çok küçük boyutlarda olan kara deliklerdir.
10.4 milyar yaşında olduğu tahmin edilen TON 618'in, bir galaksinin merkezinde bulunan dev bir kara deliğin etrafında dönen, yoğun derecede sıcak gazdan oluşan bir kuasar olduğuna inanılıyor. olan TON 618'i çevreleyen galaksi, Evrendeki en parlak oluşumlardan birisi.
Gözlemlenebilir evrende bulunan kara delik sayısı tahmini olarak hesaplandı. Yeni bir araştırmaya göre evrende "40 milyar milyar" kara delik (rakamla 40,000,000,000,000,000,000) bulunuyor.
Yani eğer Güneşimiz 3 kilometrelik bir yarıçapa sıkışırsa bir Kara delik olacak, fakat bu imkansız. Kara delik aksine, Güneş bir Beyaz Cüceye dönüşecek.
Çünkü kara deliğin etrafında büktüğü uzayzaman dokusu zamanla enerji kaybeder. Uzayzamanı büken şey de kara deliğin kendisi olduğu için o da enerji yani kütle kaybeder. Bunun sonucu olarak kara deliğin olay ufku giderek küçülür. Ve yeterince uzun, 10 üzeri 100 yıl mertebesinde bir süre beklerseniz kara delik yok olur.
Solucan delikleri teorik gök olaylarıdır. Ve amaçları uzay zamanın bir noktasından rastgele olduğu düşünülen bir başka noktasına bir kapı açmaktır. Yani bir solucan deliğine girdiğinde evrenin rastgele (veya belirli) bir yerinden çıkarsın. Ortada zaman yolculuğu veya paralel evrenlere geçiş gibi bir olayı yok.
''V4641-Sgr'' adı verilen karadelik ise dünyaya 1600 ışıkyılı mesafede bulunuyor. Bu karadelik, ışık hızıyla bize doğru gelecek olsa, 1600 yıl sonra gezegenimiz hiçbir iz bırakmadan yok olacak.
Bilim insanlarına göre kara deliğin diğer tarafında ak delik olduğu var sayılmaktadır. Ancak bu teoriyi net bir şekilde kanıtlayan herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Her şeyi yutan cisimler kara delik olarak adlandırılırken, her şeyi kusan cisimler ise ak delik olarak adlandırılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri