Sağda ve solda, iki kemer arasında tonsilla palatina (bademcik) adı verilen lenfoid doku yer alır. Yumuşak damak ile dil kökü arasında bulunan, kemerlerin bulunduğu bu bölgeye boğaz (fauces) adı verilir.
Tonsillit (Bademcik İltihabı)
Bademcikler (palatin tonsiller), ağız boşluğunun en gerisinde, dilin arka kısmında, boğazın her iki yanında yer alan bağışıklık sisteminin bir parçası olan organlardır. Vücuda giren bazı mikroorganizmalar, bademciklerin koruyucu etkisine rağmen yok edilemez ve bademcik içinde çoğalırlar.
Tonsilla palatina, timus ve diğer sekonder lenfoid organ olan dalak ve lenf düğümlerinden daha sonra gelişmeye başlar (Gaudecker ve Miiller-Hermelink 1982). Tonsilla Palatina'nın gelişimi fetal hayatın üçüncü ayın başlarında ikinci faringeal poşun ventral bölümünden başlar.
Tonsilla palatina'nın gelişimi intrauterin üçüncü ayda başlar. İkinci ve üçüncü farengeal arkuslar arasında yer alan ikinci faringeal cebin endoderminden köken alır.
Boğazımızın her iki yanında bulunan lenfoid dokudan oluşan organlardır. Lenfatik sistemdeki diğer organlar gibi, bademcikler de bağışıklık sisteminin bir bölümünü oluştururlar ve enfeksiyona karşı vücudu koruma görevinde rol alırlar.
İlgili 31 soru bulundu
Monokriptik olan tonsilla palatina, içerisinde çok sayıda lenfoid hücre bulunan ve lenf foliküllerinin kriptle temasını sağlayan retiküler epitel ile bunların arasında kalan alanlarda çok katlı yassı keratinize olmayan epitelle çevrelenmişti.
BADEMCİK ( TONSİL )
Bunlardan burun gerisinde (genizde) olana tonsilla pharyngea (adenoid, geniz eti), boğazda her iki yan tarafta olana tonsilla palatina (bademcik), dil kökünde olana tonsilla lingualis, östaki borusu çevresinde olana tonsilla tubarius denir.
Ayrıca T lenfositlerde antijen tanıma ve ön işlemesi sistemine katılırlar. 1-Bademcikler (tonsilla palatina) : 2 tanedir , boğazda iki yandadır.
Bademcik, dil kökünün iki tarafında da bulunan bir organdır. Tonsil olarak da adlandırılan bademcik, vücuda gelen mikropları toplar ve bu mikroplara karşı vücutta savunma maddelerinin oluşumunu tetikler. Bademcikler, vücuttaki işlevleri bakımından, özellikle de erken çocukluk döneminde önem taşır.
Bademcikler tıp dilinde tonsil olarak adlandırılır.
Timusun temel hücre populasyonu lenfositlerdir. Balıklarda timus ve diğer organlar arasında bağ- lantı kuran yegane sistem kan damarlarıdır ve gök- kuşağı alabalıklarında değişken permeabilitede bir kan timus bariyeri bulunmaktadır.
Endodermal hücreler sindirim kanalına açılan salgı bezleri epitelini döşer. Karaciğer ve pankreas da endodermden gelişir. Tiroid bezi, paratiroid bezi, timus, farenks, trakea, alveol, mesane, prostat ve üretra da endodermden oluşur.
B-lenfositler yapım yerleri olan kemik iliğinde olgunlaşma süreçlerini tamamlayarak işlev gören savunma hücresi halini alırken, T-lenfositlerin olgunlaşma süreci timüs bezinde gerçekleşir. Olgunlaşmış T- ve B-lenfositler dalak, lenf bezleri veya bademcik gibi lenfatik organlara yerleşirler.
Çift olan kafatası kemiklerinden olan damak kemiği os palatinum, üst çene kemiğinin arkasında ve temel kemiğin os sphenoidale nin altında yer alır.
Waldeyer halkası nedir? Faringeal bölge civarındaki lenfoid doku “Waldeyer halkası” olarak bilinir. Bu halka dört anatomik birimden oluşur: palatin tonsiller, adenoid, tubal tonsil, lingual tonsil.
Geniz eti (adenoid, faringeal tonsil), Genizde östaki kanalı ağzında bulunan lenf dokusu (tubal tonsiller, Gerlah tonsili), Boğazın arka duvarında yer alan lenfoid folliküllerdir.
Serebellumun altında iki taraflı sarkan tonsil adı verilen iki küçük çıkıntı bulunmaktadır. 4 ventrikül denilen içi beyin omurilik sıvısı (BOS) ile dolu olan odacık serebellumun önünde ve beyin sapının arkasında yer almaktadır.
Ağız, boğaz, yutak ve gırtlak bölgelerinde olduğu gibi tonsil (bademcik) ve dil kökü kanserinde de teşhis, tedavi planlaması ve cerrahi tedavi temel olarak kulak burun boğaz, baş-boyun cerrahları tarafından üstlenilir.
Buna neden olan başlıca bakteri A grubu streptokok bakterileridir. Bulaşıcı bir hastalık olan tonsilit, yakın temas sonucu damlacıkların kişiden kişiye geçmesi sonucunda oluşur.
Bademcik ve geniz eti nedir? Adenoidler burnun gerisindeki nasofarenkse (geniz) yerleşen lenfoid dokudur. Tonsiller (bademcikler) ise boğazın her iki yanında yerleşen iki adet lenfoid dokudur.
Östaki tüpünden dil köküne kadarki olan alanlarda subepitelyal ve submukozal lenfatik dokular mevcuttur. Bu lenfatik yapılar Waldeyer halkası olarak bilinir.
Farenjit yutak dokularının iltihabı olup; ateş, ağrı, kızarıklık ve yutma güçlüğü ile karakterizedir. Tonsillit: Bademciklerin iltahaplanmasıdır; bademcikler ağızın arka bölümünün yan taraflarında yer alan lenf bezi niteliğinde organlardır.
Bademcik taşları, bademcikte beyaz leke ya da sarı çakıl taşı gibi bir görünüme sahiptir. Bademcik taşları bir ya da birden fazla olabilir. Bu taşlar genelde küçük olurlar fakat bazen büyük bademcik taşı da oluşur.
Geniz eti (adenoid) ise, aynı sistemin görünmeyen parçasıdır. Bademciklerin arkasında, küçük dilin üstünde yer alan bir bağışıklık sistemi dokusudur. Bademcik ve geniz eti stratejik olarak dışardan gelen enfeksiyon ajanlarını yakalamak üzere solunum yolunun girişine yakın yerleşmişlerdir.
Tonsillit tedavisi genellikle antibiyotik ilaçların kullanımı şeklinde gerçekleştirilir. Öksürük, yutma güçlüğü, şişlik, ağrı gibi olumsuzluklara yol açması halinde bademcik taşının çıkarılması gerekebilir. Aynı şekilde çok büyük boyuttaki bademcik taşları da cerrahi uygulamalarla çıkarılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri