Topkapı Sarayı, Osmanlı Sultanlarının ikametgâhı, devletin yönetim ve eğitim merkezidir. İstanbul fatihi Sultan II. Mehmed tarafından 1460-1478 tarihleri arasında yaptırılmış olan ve zaman içerisinde bazı ilavelerin yapıldığı sarayda, Osmanlı padişahları ve Saray halkı 19'uncu yüzyıl ortalarına kadar ikamet etmiştir.
Topkapı Sarayı'nın ilk defa, adeta bir müze gibi ziyarete açılması Abdülmecid dönemine rastlamıştır.
Topkapı Sarayı'nın Mimarı Kimdir? Topkapı Sarayı'nın tek mimari yoktur. Fatih Sultan Mehmet tarafından tasarlanan bu kompleks yapı, dönemin en ünlü mimarları olan Alaüddin'in baş mimarlığında inşa edilmiş ve zaman içerisinde Davud Ağa, Mimar Sinan, Sarkis Balyan, Acem Ali gibi isimlerin çalışmalarıyla geliştirilmiştir.
Tarihsel süreç içerisindeki onarımlara ve tümüyle yeni yapılmış binalara rağmen dört yüz yıl boyunca temel yapısını 19. yüzyıl sonuna kadar korumuş olan Saray, 1853'te terk edildi ve Boğaz kıyısındaki Dolmabahçe Sarayı yeni yönetim merkezi oldu.
Osmanlı Devleti'nin idare devlet merkezi olarak kullanılması amacı ile inşa ettirilmiştir. Topkapı Sarayı Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmış bir saraydır. Topkapı Sarayı Osmanlı padişahı Abdülmecit tarafından ilk kez müze olarak açılmış ve kullanılmıştır.
İlgili 38 soru bulundu
Topkapı Sarayı'nın altında, Osmanlı döneminde Dolap Ocağı olarak adlandırılan antik iki kuyu bir galeriyle birbirine bağlanıyor. Araştırma ekibi bu iki kuyuyu birbirine bağlayan kanaldan Marmara Denizi'ne inen bir galeri keşfetti.
Topkapı Sarayı Müzesi Giriş Ücreti 2023
Topkapı Sarayı için alacağınız 150 Lira değerindeki bilet, 4 avludan oluşan saray ve Aya İrini Müzesi için geçerlidir. Ancak Harem Dairesinin de dahil olduğu kombine bilet almak isterseniz 200 TL ödemeniz gerekir.
Bu amaçla 1460 yılında inşasına başlanan Topkapı Sarayı, Fatih Sultan Mehmet'ten itibaren otuz birinci padişah Sultan Abdülmecid'e kadar yaklaşık dört yüz yıl süreyle imparatorluğun idare, eğitim ve sanat merkezi olarak kullanılmış, aynı zamanda padişahların evi olmuştur.
Dini bayramların ilk günü, müzeler öğleye kadar ziyarete kapalı tutulur. Pazartesi günleri, genel temizlik için teşhir salonları ziyarete kapatılır (Topkapı Sarayı Müzesi Salı günü).
Harem, bizim için Topkapı Sarayı'nın en gizemli, mimari detayları ile en büyüleyici olan bölümü. İç içe geçmiş yaklaşık 400 odası bulunan Harem Bölümü'nde gezinmek her zaman başımızı döndürüyor. Topkapı Sarayı'nın inşasına Fatih Sultan Mehmet'in emri ile İstanbul'un fethinden (1453) 12 yıl sonra, 1465 başlanmış.
Fatih Sultan Mehmed, fetihten sonra Beyazıt'ta bugünkü İstanbul Üniversitesi'nin bulunduğu yerde, daha sonra “Eski Saray” olarak anılacak olan bir saray yaptırmıştır. Fatih, bu ilk saraydan sonra, önce Çinili Köşk'ü, ardından da yapımı tamamlandığında yerleşecek olduğu Topkapı Sarayı'nı inşa ettirmiştir.
Saraya uzun yıllar Beyazıt'taki eski saraydan dolayı Sarây-ı Cedîd-i Âmire denilmiş, ardından Toplu Kapı denilen köşkün isminden dolayı Top Kapısı Sarayı adı kullanılmaya başlanmıştır.
Topkapı Sarayı dört avlu, üç ana kapı, hasbahçe, harem ve bahçeden oluşmaktadır. Toplamda 700.000 metrekare alana sahiptir. Topkapı Sarayı'nın inşasında Mimar Sinan'ın yanı sıra birçok mimarın imzası vardır. Topkapı Sarayı'nın müze haline dönüştürülmesi için ise Mustafa Kemal Atatürk büyük bir rol oynamıştır.
Topkapı Sarayı giriş ücreti 2023 yılı Eylül ayı fiyat tarifesini sizler için şu şekilde sıralayabiliriz; Topkapı Sarayı giriş ücreti yetişkin = 150 TL. Harem bölümü giriş ücreti yetişkin = 80 TL.
Paşa mangalı Osmanlı dönemine ait saraylarda ısınma aracıdır. İçerisinde kömür ve benzeri yakacaklar kullanılarak ısınma sağlanır.
Topkapı Sarayı'na giriş ücreti için 110 TL ödemeniz gerekiyor. Bu biletle sarayın 4 avlusunu gezebiliyorsunuz. Harem bölümü için 60 TL'lik bir ek ödeme daha yapmanız gerekiyor.
Gitmediyseniz kesinlikle gidin, gittiyseniz bir daha gidin. Tüm sarayı gezmek istiyorsanız biraz erken gidin ve acele etmeyin, geziniz 3_4 saati bulabilir.
Sarayın ilk alafranga tuvaleti Kayzer'in şerefine yapılmıştı
Osmanlı saraylarındaki bütün helâlar, evlerde olduğu gibi alaturka idi, sarayda bile alafranga tuvalet yoktu ve saraylarımız Avrupaî tuvaletler ile 1889'da, Alman İmparatoru Wilhelm'in sayesinde tanıştılar...
yine özellikle padişahlara, şehzadelere ve sultanlara ait odalarda mangallar bulunmaktadır. ortalama bir sandık büyüklüğündeki bu mangallarda sürekli olarak közler yenilenmektedir. topkapı sarayı'nda ise iç taraflarda yalıtkan malzemeden yapılmış taşlar kullanılmış, bu sayede sıcaklık içeride tutulmaya çalışılmıştır.
Building. Nöbet Yeri'nden Mabeyn'e (Harem-Selamlık arası) uzayan ve Has Oda Taşlığı'nda son bulan dar koridora Altınyol denilir.
Satın aldığınız ilk günden itibaren bir yıl boyunca geçerli olan MüzeKart'ın fiyatı Türk vatandaşları için 60 TL'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri