Topkapı Sarayı'nda kesintisiz Kuran okuma geleneği, Yavuz Sultan Selim'in Mısır seferinden dönüşüne dayanıyor. Peygamber Efendimiz (SAV) başta olmak üzere bazı peygamberlere ait kutsal emanetleri İstanbul'a getiren Sultan Selim, Topkapı Sarayı'nın bölümlerinden biri olan Hasoda'da Kuran okutmaya başlar.
Peygamberlerin özel eşyalarının yanında Mekke ve Medine'ye ait parçalardan oluşan eserlerin de teşhir edildiği Kutsal Emanetler Dairesi, 24 saat okunan Kur'an-ı Kerim eşliğinde ziyaretçileri ağırlıyor. Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Prof.
Pandemi nedeniyle ziyarete kapalı olan Topkapı Sarayı Müzesi'nde Yavuz Sultan Selim döneminden bu yana devam eden 24 saat Kur'an-ı Kerim okuma geleneği sürdürülüyor.
Yavuz Sultan Selim (1470-1520); bazı geceler sabahlara kadar kitap okurdu. Gündüzleri ise genellikle 7-8 saatini okumaya ayırırdı.
Bu hadiseyi idrak ettikten sonra, İstanbul'dan niçin çıkarılamıyoruz, bu şüpheyi halleder gibi oldum. (Not: Hırka-i Saâdet Dairesinde Kur'ân-ı Kerim okunması 3 Mart 1924 tarihinden itibaren yasaklanmış, 67 sene sonra 15 Mart 1991'den itibaren tekrar başlatılmıştır.)
İlgili 30 soru bulundu
1922 ve 1923'te yaptığı iki konuşmada "Allah birdir, büyüktür." demiştir. 1923 yılında kendisine armağan olarak Kur'an gönderilmesine "Bence kıymetini takdire imkân olmayan bu hediyeyi, en derin ve hürmetkâr din duygularımla muhafaza edeceğim." sözüyle teşekkür etmiştir.
Çok sayıda gazetecinin takip etitiği Fahreddin Paşa Medine Müdafaası ve Kutsal Emanetler' konulu panelde, Topkapı Sarayı'nda bulunan kutsal emanetler gösterilmedi. Sadece kayıtlarının tutulduğu defterlerin görüntüsüyle, emanetlerin bir kısmının fotoğrafları ekrana yansıtıldı.
Okumaya meraklı olan Yavuz Sultan Selim, zamanını uykuya ayırmaz geceleri sadece 3/4 saat uyurmuş.
Geceleri yalnızca 3-4 saat uyuyan Yavuz Sultan Selim, diğer zamanında ise bol bol okuyup yazardı.
Fatih Sultan Mehmet 8, Yavuz Sultan Selim 6, Abdülhamid Han 5 dil biliyordu.
Topkapı Sarayı'nın “Kutsal Emanetler” bölümünde yer alan Hz. Musa'nın (a.s.) asası, kendisine kayınpederi Şuayb (a.s.) tarafından hediye edildi. 122 cm uzunluğunda, ağaçtan, baş kısmında bir budak yeri var. Hz. Musa'ya (a.s.) verilen ilk mucizedir.
Kutsal emanetler Topkapı Sarayı içerisinde bulunan Has Oda'nın Mukaddes Emanetler Dairesi'nde korunmakta ve sergilenmektedir.
Ebubekir ve Hz. Ömer'in kılıcı, Hz. Yusuf'un cübbesi, Hz. Fatma'ya ait gömlek, hırka, seccade ve sandık gibi Peygamber asrının kokusunu ve bereketini bugüne taşıyan yüzlerce emanet, Topkapı Sarayı Kutsal Emanetler Dairesi'nde sergileniyor.
Topkapı Sarayı'nda yer alan Kutsal Emanetler, Hz. Muhammed'e, dostlarına ve İslam'daki bazı peygamberlere ait olduğuna inanılan eşyalardır. Kutsal Emanetler arasında Hz. Muhammed'in ayak izi, sakalı, kılıçları vs. yer almaktadır.
Osman Ünlü yazdı: Yatarak Kur'ân-ı kerim okumak. “Yan yatarak ayakları birbirine bitiştirip, Kur'ân-ı kerimi, içinden ezbere okumak caizdir."
Topkapı Sarayı ismi I. Mahmud döneminde Sarayburnu'nda inşa edilen ve 1862'te yanan Top Kapısı Sahilsarayı'ndan esinlenerek, XIX. yüzyılda bütün sarayın adı olmuştur. II. Mehmed (Fatih), İstanbul'a girdiğinde ilk olarak Ayasofya Kilisesi'ni camiye çevirmiştir.
Sinir küpü olan 4 padişah 1-Yıldırım Bayezid, barut fıçısı, ayrıca Neşri'nin tabiri ile "tiz canlı" 2-Fatih, sinirli ve kindar 3-Yavuz Sultan Selim, sinirli fakat kin gütmekle vakit kaybetmez ban ban ban 4- IV.Murad, sinirli, kindar ve adeta alacağı intikam için yaşayan biri.
Aynı zamanda II. Bayezid Osmanlı Devleti'ndeki en dindar padişah olarak da biliniyor.
Yıldırım Bayezid: Cesur ve atılgan bir yapıya sahiptir. Yıldırım lakabının da bu hasletinden geldiği söylenir. Hafif kibirli, alıngan, aceleci, adil, gerektiğinde acımasızdır. Molla Fenari ve Emir Sultan'a karşı gösterdiği teveccüh ve yaptırdığı dini kurumlar ulemaya karşı gösterdiği saygının örnekleridir.
Kanûnî Sultan Süleyman, tahta çıktığı sırada Osmanlı Devleti dünyanın en zengin ve en güçlü devleti konumundaydı. Babasının ölümü ve kendisinin padişah olması, “Arslan öldü, yerine kuzu geçti” diye düşünen Avrupalıları sevindiriyordu.
Yavuz Selîm'in ismi Osmanlı belgelerinde Selîm Şâh olarak geçmektedir. Ancak daha kendi döneminde sert mizacı, cesareti ve ataklığı sebebiyle “Yavuz” lakabıyla tanınmıştır (Emecen 2009: 407).
Mucit Nikola Tesla, asla günde iki saatten fazla uyumazmış.
Peygamberler içerisinde sesi en güzel olan da Hz. Dâvud idi. Bu yüzden sesi güzel olanlara “Dâvûdî sesli” tâbirini kullanırız. Şu an Destîmâl Odası'nda bulunan bu kılıç, 101 cm uzunluğunda, deri kabzalı, gümüş başlıklı ve 3 kilo ağırlığında.
Has Oda olarak isimlendirilen Topkapı Sarayı'ndaki hırka, Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed'in günümüze ulaşan iki hırkasından biri olarak biliniyor.
Topkapı Sarayı giriş ücreti yetişkin = 150 TL. Harem bölümü giriş ücreti yetişkin = 80 TL. Aya İrini Müzesi giriş ücreti yetişkin = 60 TL. Aya İrini Müzesi giriş ücreti öğrenci = 25 TL.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri