Topluluk önünde konuşma yaparken elbette samimiyetsiz resmi bir dil kullanın demiyoruz. Dilinize ölçülü bir resmiyet yerleştirmeli, abartıdan kaçınmalısınız. Bir de günlük hayatta kullandığınız yinelemeleri, akıcılığı bozan ses tekrarlarını bırakmalısınız. Dinleyicilerinizi sıkmadan, doğru bir diksiyon kullanmalısınız.
Gündelik yaşamdaki ilişkilerimizde ve iş hayatımızda önemli bir yere sahip olan etkili ve güzel konuşmaların, aynı amaç için bir arada bulunanlara yönelik olarak yapılan, etkileyici, iz bırakan ve yönlendirebilme özelliğine sahip konuşmalara dönüşebilmesine hitabet denir.
İlgili 20 soru bulundu
Konuşma metni üzerinde pratik yapmak ya da konuşma konularını önceden planlamak. Konuşmacının ağzından çıkan sözcüklere inanması, dinleyicinin konuşmayı inandırıcı bulmasını sağlar. Konuşmacının kendi ifadelerine öncelikle kendisinin inanması. Özgüvenli konuşmacılar daha ikna edici ve etkili olurlar.
Konuşurken bir ritim yakalamaya çalışın. Konuşma metninizi oluştururken çok uzun olan cümleler kurmaktan kaçının. Kısa ve net cümleler kurun, etkileyici bir konuşma için de kilit noktaları arada tekrarlayın. Bir sonraki konu başlığına geçmeden önce es verin ve konuşmanıza devam edin.
Topluluk önünde, kendisini adeta çıplak ve savunmasız hisseder. Bütün eksiklerinin, bütün kusurlarının ortaya çıkacağı hissine kapılır. Bu gerginlik yüzünden çoğu insan konuşma yapmamak için, türlü bahaneler uydurur. Bu psikolojinin etkisiyle, insanların çoğu, topluluk karşısında “mükemmel” olmaya gayret ederler.
İlk konuşmaya başlamak, genellikle insanlar için zorlayıcı bir süreç olabilir. İlk adım, giriş sözlerini kullanarak sohbete başlamak olmalıdır; örneğin selamlaşma ve karşıdaki kişiyi tanımak için kişisel bir soru sormak. Bu durum, konuşmanın başlangıcında rahatlatıcı bir hava yaratır.
Bu durum, bireyin sosyal durumlarda değerlendirilme veya olumsuz bir şekilde algılanma endişesiyle ilişkilidir. Glossofobi, genellikle bireyin kendine güven eksikliği, olumsuz değerlendirilme korkusu, sosyal baskıya duyarlılık veya geçmişteki olumsuz konuşma deneyimleri gibi faktörlere dayanabilir.
Sorulara ve itirazlara yanıt verebilecek yetkinlikte, konusuna hakim; ciddi, saygılı, nazik ve soğukkanlı, hazırlıklı ve planlı, gözlemci, konuşma ortamını kontrolü altında tutabilen, iletişim halinde olan, dinleyicisinin yorulduğu anları konuşmasına çekebilen, giyimi özenli.
* Kişi madde etkisinde olmadığı zaman konuşulmalıdır. * Bireyin kişiliğine saygı gösterilmelidir. * Kişi dinlenmeli ve kişi ile empati kurmaya çalışılmalıdır. * İletişim kurarken emir cümleleri kurmak yerine, öneri ifadeleri kullanılmalıdır.
Endişe verici bir durum yaşamanıza neden olan topluluk önünde konuşma korkusu glossofobi olarak adlandırılır. Topluluk önünde konuşma kaygısı yaşayan biriyseniz, bu kaygının fobiye dönüşmemesi için önlem almanız gerekir. Aksi takdirde başa çıkması zor bir durumla karşı karşıya kalabilirsiniz.
Kelimeleri ve cümleyi doğru telaffuz etmeli, pot kırmamalı ve insanlara düzgün, çekici bir üslupla hitap etmelidir. Konuşmalar akıcı, haz verici, dinleyenleri sıkmayacak, bilgi ve görgü verici olmalıdır. Konuşmacı konuşurken dinleyicilerin rahatsız olduklarını hissettirmemeleri gerekir.
Vücut dilini iyi kullanmak, sesin etkili kullanımı, göz teması, konuyu hikayeleştirmek, mizahı yerinde kullanmak, ne çok hızlı ne de çok yavaş konuşmak… Tüm bu maddeleri dengeli kullandığınızda iyi bir konuşmacı olma yolundasınız demektir.
Nezaket ile ilgili tavsiyeler
Yapıcı yorumlar sağlayarak eleştirileri dengelemek. Mümkünse, yanıt vermeden önce rahatsız edici yorumları unutun ve kullanıcıyı affedin. Çatışmayı tırmandırmayın. Alternatif olarak, kaba bir tavırla verilen yanıtlara daha fazla nazik bir tavır ve saygı çerçevesinde yanıt verin.
Günlük olarak kitap okuyarak ve okuduğunuz metinleri sesli bir şekilde yorumlayarak pratik yapın. Konuşma becerilerinin geliştirilmesinde en etkili yöntemdir. Yorumlamalar yapın, sesli bir şekilde durumları değerlendirin ve sohbet edin. Sesleri doğru çıkartabilmeyi sağlar ve dudak kaslarının gelişimine yardımcı olur.
Pek çok insan topluluk önüne çıktığında konuşmakta zorlanır, söyleyeceklerini karıştırabilir veya unutabilir. Topluluk önünde konuşma korkusu olan bireyler, konuştukları sırada hata yapmaktan, yanlış anlaşılmaktan, bildiklerini unutmaktan, dil sürçmesi yaşanmasından kaygı duyarlar.
Birey, bir topluluğun önünde belirip bir şeyler anlatmaya başlayacağı zaman kalp çarpıntısı, terleme, dil sürçmesi ya da söyleyeceğini unutma gibi kendince olumsuz durumlarla baş başa kalıyor olabilir. Bu süreç birden fazla kez yaşandığında ise durum topluluk önünde konuşma korkusuna dönüşür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri