İlkbahar mevsimi toprağın uyandığı bir dönemdir, bu nedenle tohum ekimi bu mevsimde yapılır. Yaz mevsimi bitkinin meyve verdiği dönem olduğu için hasat dönemidir. Sonbahar ve kış mevsimi ise havaların soğumasıyla beraber toprak dinlenmeye geçer.
Kirizme, belleme, çapa, fidan çukuru açılması gibi toprak işleme faaliyetleri için en uygun ay ekim ayıdır. Toprak işlerken organik gübre verilmelidir. Kaplı-tüplü her türlü fidan dikilebilir. Yağışlar yeterli değilse sulamaya devam edilir.
Bahar dönemlerinde tüm bitki altlarının çapalanması önemlidir. Toprak daki faydalı organizmaların açığa çıkmasını sağlarız. Aynı zamanda toprak zararlı etmenler üste çıktılabilecek ilaçlamalar ile doldurulabilecek bazı hastalık etmenlerini de minimuma indirgeriz.
Toprağı verimli bir hale getirmek amacıyla yapılması gereken iş, mevcut bahçe toprağının yapısında kil bulunuyorsa kum ya da mil, kumlu bir yapıya sahip ise killi toprak eklenerek karıştırılmasıdır. Bu uygulama sayesinde toprak ıslak edilir ve besin açısından zengin bir hale gelir.
Geçirgen (kumlu-milli), besin ve organik madde bakımından zengin, kili az olalmalı, çamurlaşmamalı, yıl boyunca, her mevsim üzerinde çalışılabilmeli. Zümrüt Bahçe toprağı, kumlu-milli, üst tabaka bahçe toprağı ve yanmış hayvan gübresi takviyesi yapılmış karışım topraktır.
İlgili 41 soru bulundu
Organik ve organomineral gübre kullanıldığı zaman bile, eğer içerdiği organik maddeyi parçalanıp, bitkiye verecek mikroorganizmalar toprakta yok ise, yine istediğimiz verimi almamız mümkün değil. Toprağa canlı yararlı bakterileri içeren BMusa Mikrobiyal gübre verdiğimizde, toprağı canlandırıp verimi arttırıyoruz.
toprağa kum, çakıl, kireç taşı karıştırılarak, iklim şartlarına göre toprak işlenerek ve havalandırılarak toprağın drenajı geliştirilebilir. Havalandırma, toprak drenajını iyileştirir, bitki köklerinin ve diğer toprakaltı organizmaların nefes almasını sağlar.
Toprağı malçlamak ve toprağa kompost ve hayvan gübresi eklemek toprağı besin ve organik madde açısından zenginleştirir; toprak solucanları ile diğer toprak yaşamını destekler. Kireç atmak ise asit seviyesini düşürür.
İyi toprakta kil ve kum (mil) oranı denge içinde olması gerekir. Yapılcak iş, mevcut bahçe toprağınız killi ise kum veya mil, kumlu ise killi toprak ilave ederek karıştırmak. Bu şekilde toprak ıslah edildiği gibi besin bakımından da zenginleşir.
Topraktaki organik madde içeriğini ve verimliliğini artıran temel elemen Azot (N)'tur. Bu nedenle azot miktarını artıran baklagil ve yem bitkilerinin ekilmesi önemlidir. Topraktan kaldırılan ürün sonrası anız materyali topraktan uzaklaştırılmamalıdır. Mümkünse ekim nöbeti (münavebe) sistemiyle üretim yapılmalıdır.
Meyve ağaçlarının gübreleme zamanı, bölgenin iklimine göre değişmekle birlikte ılıman bölgelerde Şubat- Mart aylarında, kışı şiddetli geçen bölgelerde ise Mart- Nisan aylarında yapılmalıdır. Yılın ilk gübrelemesinde önerilen fosforlu ve potasyumlu gübrenin tamamı ve azotlu gübrenin yarısı verilmelidir.
Sebze ve meyve veren bitkilerin toprağa ekim aşamasında ve ekimden sonra gübreleme işlemiyle desteklenmesi gerekmektedir. Meyve bahçelerinin gübrelenme işlemi; ılıman iklime sahip topraklar için şubat-mart ayları, kışı sert geçen iklimlerde ise mart-nisan ayların yapılmaktadır.
Ahır gübresi ile gübreleme az yağış alan ve ağır bünyeli topraklarda sonbahar, çok yağış alan bölgelerde ve kumlu topraklarda ise ilkbaharda yapılır.
Çapa işlemi yapılırken bitki köklerinin zarar görmemesine dikkat edilmelidir. Ağaç ve ağaççıklarda çapalama işlemi fidan dikiminden sonra yapılarak ilk dönemlerde fazla, alan toprağına fidan köklerini saldıktan sonra daha az ihtiyaç duyarlar. Ağaçlarda çapalama Mart ve Aralık aylarında yapılmalıdır.
TARLA BİTKİLERİ: Hububat ta erken ekim bu ayda başlar ,endüstri bitkilerinde sulama çapalama diğer bakım işleri devam eder, her türlü hastalık ve zararlılarla mücadele devam eder . Ayçiçeği hasadı yapılır. EV EKONOMİSİ: Ağustos ayında yapılan işlemlere bu ayda da devam edilir.
Toprak yorgunluğuna karşı önlem olarak önerilen çeşit değiştirme yolu yani ekim nöbeti(rotasyon ) uygulaması önerilmektedir.Ekim nöbeti her yıl farklı bitki yetiştirilerek toprak hacminde farklı derinliklerde kök sistemi oluşması yoluyla toprağın çalışmasının sağlanması amaçlanmaktadır.
Bitki besinini Şubat ve Kasım ayları hariç dönem içerisinde 10 günde bir kullanabilirsiniz. Şubat ve Kasım aylarında ayda sadece bir kez bitki besini kullanılabilirsiniz. Bu ayların haricinde 10 günde bir uygulanacak olan bitki besini takviyesi toprağa az miktarda damlatma teknikleri kullanılarak gerçekleştirilmelidir.
Yapılan farklı araştırmalar, 10 cm2'lik toprak alana kompost, çiftlik gübresi ve bulamaç ilavesinin, topraktaki organik madde içeriğini sırasıyla %3, %23 ve %21 oranlarında arttırdığını göstermiştir. Ekim nöbeti uygulaması da topraktaki organik madde içeriğine 1,41 skorunda katkı sağlamıştır.
Enerjilerini organik karbon kaynaklarından sağlarlar, ayrışmış organik maddelerin küçük bölümleri, bakteriler ve diğer küçük canlılar ile beslenirler. Toprak ekosistemi içinde en fazla bakteri tüketen canlılardır.
Çernezyom (İngilizce: Chernozem, Ukraynaca: Чорнозем, Rusça: Чернозём) Yeryüzünün en verimli yerli toprağıdır.Dünyada bulunan Çernezyomun üçte biri ve yüz ölçümü en fazla olan ülke Ukrayna'dır. coğrafi olarak yarı nemli step bölgelerinde yağışın artış gösterdiği yüksek platolarda görülen topraklardır.
Toprağın su tutma kapasitesini artırmak için öncelikle toprağa yeterli yanmış ahır gübresi gibi organik katkı maddeleri verilmelidir. Kumsal topraklarda su tutma kapasitesi artığında bitki kökleri kurak koşullarda da yeterli suyu alacağından verimde önemli artışlar sağlanabilir.
1-Toprak gözenekleri içindeki havanın yerini suyun doldurması sonucu kökler yeterli havayı alamayacağından boğulur. 2-Havasız kalan kökler yeterince çalışamayacağı için gerekli besin maddelerini alamazlar. 3-Kök bölgesi sürekli nemli olduğu için, kökte değişik kök hastalıkları başlar ve ağaçların kurumasına sebep olur.
Toprağın üzerini örtmekte kullanılan tüm malzemelere ”malç” adı verilir. Bunun birçok faydası vardır ve doğanın doğrudan taklit edilmesidir, çünkü doğal ekosistemlerde çıplak toprağa nadiren rastlanır.
Toprağın üst kesimi, yağmur damlalarının ve güneş ışınlarının her türlü etkisine doğrudan açık durumdadır. Bu bakımdan, yüzeydeki agregatlar daha fazla parçalanır, toprak yüzeyi daha çabuk kurur ve topraktaki su buharlaşırken yüzeyde sertleşmeye neden olan bir takım bileşikler birikir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri