Toprak kirliliğinin nedenleri Kentleşme, sanayileşme ve tarımsal faaliyetler toprak kirliliğine neden olan başka faktörlerdir.
Toprak Kirliliğine Sebep Olan Faktörler:
Yerleşim alanlarından çıkan atıklar, egzoz gazları, endüstri atıkları, tarımsal mücadele ilaçları ve kimyasal gübreler toprak kirliliğine sebep olan en önemli etkenlerdir. gelmektedir.
Toprağın, sanayi atıkları, evsel atıklar (deterjan, kanalizasyon gibi), kimyasal gübreler, egzoz gazları gibi etkenlerce kirlenmesine toprak kirliliği denir (Yıldız, Sipahioğlu ve Yılmaz, 2000).
Toprak Kirliliği Nedir? Katı (plastik vb gibi toprakta çözünmeyen maddeler), sıvı (atık yağ gibi çevreyi kirletici maddeler), radyoaktif atık ve diğer kirletici unsurlar tarafından toprağın fiziksel ve kimyasal özelliklerinin bozulmasına toprak kirliliği denilmektedir.
İlgili 32 soru bulundu
Toprak kirliliğinin nedenleri
Kentleşme, sanayileşme ve tarımsal faaliyetler toprak kirliliğine neden olan başka faktörlerdir. Yer seçiminin yanlış yapılması, sanayi atık sularından ve fabrika bacalarından çıkan zehirli gaz ve partiküller toprağın kirlenmesine neden olmaktadır.
Toprakların fiziksel, kimyasal ve biyolojik dengesinin çeşitli kirletici unsurlarla bozulması olayına toprak kirliliği adı verilir. Örneğin çeşitli şekillerde katı ve sıvı atıkların topraklara boşaltılması ve karıştırılması bu toprakların fiziksel, kimyasal ve biyolojik olarak kirlenmesine yol açar.
Düzensiz şehirleşme, ormanların zarar görmesi, erozyon, doğal bitki örtüsünün tahribi, kirlilik oluşturan kara ve deniz araçları, çevreye zarar veren kimyasallar, zirai mücadele ilaçları, artan çevre kirliliğinin en önemli nedenleri arasında yer alıyor.
Bunlara bağlı olarak enerji kıtlığı,beslenme sorunları, canlı çeşitliliğinin azalması, toprakların kaybı, sağlık problemleri de gelişerek canlı yaşamının devamlılğını tehdit eder. Sadece insanlar için değil birçok kara ve deniz canlısı için de yaşam alanlarının daralmasına sebep olabilmekte.
Yerinde uygulanan temizleme teknolojileri; toprak yıkama, toprak buhar ekstraksiyonu, ısıyla arıtım ve biyolojik arıtım, arazi dışında uygulanan arıtım teknolojileri ise; toprak yıkama, kimyasal ekstraksiyon, piroliz, ısıl desorpsiyon ve kompostlaştırma yöntemleridir.
Özellikle son olarak Covid-19 salgını nedeniyle doğada çözünmeyen temizlik maddelerinin kullanımın artması toprağa olumsuz olarak yansıdı. Ağır kimyasallar içeren temizlik ürünleri toprağın kirlenmesine yol açarken kirli topraktan üretilen gıdalar da insan sağlığı açısından tehlikeli.
Bitki örtüsünün yok olması, erozyonun yanı sıra toprak kayması, taşkın ve çığ felaketlerini artırır. Verimsizleşen ve yok olan tarım arazileri üzerinde yaşayanları besleyemez duruma gelir, kırsal kesimden kentlere doğru göçü arttırarak büyük ekonomik ve toplumsal sorunlara yol açar.
Çevrenin canlı ve cansız öğelerini olumsuz yönde etkileyen, üzerinde yapısal zararlar meydana getiren ve niteliklerini bozan yabancı maddelerin hava, su ve toprağa yoğun bir şekilde karışması olayına “çevre kirliliği” adı verilmektedir. Çevrenin doğal olmayan bir şekilde insan eliyle bozulmasıdır.
İklim değişikliği, çölleşme, biyolojik çeşitlilik kaybı, ormansızlaşma, ozon tabakasının tahribatı, hava, su ve toprak kirliliği, tehlikeli ve plastik atıklar, deniz ve okyanus kirliliği gibi çevre sorunları sürdürülebilir kalkınmayı tehlikeye atmakta; insanların güvenliği, sağlığı ve üretkenliği, diğer canlı ...
Türkiye'de çevre sorunlarının listesi bir hayli kabarık: Orman tahribatı, su kaynaklarının yitirilmesi, iklim değişikliğinin insan ve doğa üzerindeki etkisi, denizlerin ve toprağın kirletilmesi, hava kirliliği, fosil yakıtlar, atık ve çöp sorunları...
Çevre Kirliliği Nedir? Çevre kirliliği kısaca, çevrenin insan eliyle bozulması olarak adlandırılır. Canlıların hayatlarını olumsuz yönde etkileyen, cansız ögelere ise zarar veren yabancı maddelerin hava, su ve toprağa yoğun bir şekilde karışması olayına "çevre kirliliği" adı verilmektedir.
Dev barajları, santral inşaatlarını ve sadece metropollerin değil küçük ölçekli kentlerin dahi yanıbaşında giderek büyüyen toplu sanayi-endüstri bölgelerini de toprak kaynağını tükettiğimiz diğer güncel alanlar olarak sıralayabiliriz.
EN BÜYÜK ÇEVRE SORUNU
Akdeniz Bölgesi'ndeki şehirlerden Adana Isparta, Kahramanmaraş ve Osmaniye'de hava kirliliği Mersin'de su kirliliği, Hatay'da toprak kirliliği, Antalya'da atıklar, Burdur'da doğal çevrenin tahribatı birinci öncelikli sorun oldu.
Çevrenin canlı ögelerinin hayat aktivitelerini olumsuz yönde etkileyen, cansız ögelerin üzerinde ise yapısal zararlar meydana getiren ve niteliklerini bozan yabancı maddelerin hava, su ve toprağa yoğun bir şekilde karışması olayına çevre kirliliği denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri