1 Mayıs 2008'den sonra sigortalı olanlar primini 1 Ocak 2036'ya kadar 5400 güne tamamlaması şartıyla, kadın ise 61, erkek ise 63 yaşını dolduracağı tarihte emekli olabilir.
30 Eylül 2023 - 2000 ve 2008 arasında sigortalı olan kişilere yönelik büyük bir müjde geldi! Torba yasa kapsamında yapılan yeni düzenleme.
Yeni Emeklilik Sistemi
Ayrıca, “BES” ve “TES” gibi bireysel emeklilik sistemlerine de katılabilecekler. Yeni sistemde, emeklilik yaşı, kademeli olarak 65'e yükseltilecek. Çalışanlar, 35 yıl çalışma süresi ve 65 yaş şartını yerine getirdikten sonra emekli olabilecekler.
Torba yasa teklifi kabul edildi! İşte emekli ve memur zam oranları En düşük memur maaşını 22 bin TL'ye çıkaran, memura 8 bin 77 TL seyyanen ilave zam öngören, SSK ve Bağ-kur emekli sandığı emeklilerine enflasyon ve refah payı ile birlikte 6 aylık zammı da içeren yasa teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.
Emeklilik yaşı ülkeden ülkeye değişiklik gösterir. 55-70 aralığında değişebilen emeklilik yaşı, cinsiyete göre de değişebilir. Çoğunlukla tehlikeli ya da yıpratıcı olarak adlandırılan meslek dallarında çalışanlara erken emeklilik hakkı tanınır.
İlgili 37 soru bulundu
SSK'da 7200 prim günüyle kadınlar 58, erkekler 60 yaşını doldurduğunda emekli olurken, Bağ-Kur'da ise kadınlar 58, erkekler 60 yaş ve 9000 prim günü koşullarını birlikte sağlamaları durumunda emekli olabiliyor. Bağ- Kur'da emeklilik tarihi prim ödenen güne göre belirleniyor.
Kanun yürürlüğe girdiğinde kadınlarda 58, erkeklerde 60 olan emeklilik yaşı kademeli olarak yükselmekte ve 2048 yılında kadın ve erkek sigortalı ayrımı yapılmadan 65 yaşa yükselecek.
Fakat yeni torba yasa maddeleri arasında; emekliye 5 bin TL Cumhuriyet ikramiyesi, memur ve emekli maaş zammı, evlilik kredisi, taşerona kadro, konutların turizm amaçlı kiralanması, ev hanımlarına emeklilik ve Aile ve Gençlik Bankası gibi konuların yer alması bekleniyor.
Torba yasa Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.
Torba kanun da temel kanun da, genel yasama sisteminin yavaş işleyen ve hantal dişli ve çarklarının bir bölümünü devre dışı bırakıp hızlandırılmış şekilde yasalaştırmayı amaç- lamaktadır. Dolayısıyla, parlamento zamanının daha etkili ve verimli kullanımı sonucu ortaya çıkmaktadır.
İlk defa sosyal güvenlik reformunun yürürlük tarihinden itibaren sigortalı olacaklar için emeklilik yaşı 2036 yılından itibaren kademeli olarak artarak, 2044 yılında erkek sigortalılar için 65`e ve 2048 yılında da kadın sigortalılar için 65`e ulaşacaktır.
Esnafın prim yükünün düşmesiyle birlikte bu kural da ortadan kalkmış olacak. Hangi sigorta kolundan olursa olsun 7 bin 200 günü tamamlayan emekli olabilecek.
Son dakika: Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasasını kaçıranlar dikkat! Emeklilik hayatında yeni bir adım atılıyor. 3600 prim günü ile SGK'lı kadınlar 50, erkekler 55 yaşında emekli olabilecek. Yeni düzenlemede kısmi emeklilik formülü ile emekli olanlar da en düşük maaş olan 7.500 TL alabilecek.
1 Ekim 2008 ve öncesinde sigorta başlangıcı olan çalışanların emeklilik hakkını elde ettikten sonra çalışma hayatına devam etmesi mümkündür. Emekli aylıklarını alan sigortalılar Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) ödeyerek çalışabilirler.
1999 öncesinde sigortalı olduktan sonra erkekler için 25, kadınlar için 20 yılı doldurmuş olmak gerekirken, sonradan sigortalı olanlar için yıl şartı aranmıyor. Yani 9 Eylül 1999'dan sonra ilk kez sigortalı olanlar için emeklilik şartları ikiye düşüyor. Yaş ve prim geçerli oluyor yıla bakılmıyor.
Bu değişiklik öncesinde sigorta kaydı yapılmış ve prim gününü tamamlayan çalışanlar, yaş şartı aranmaksızın emekli olabiliyorken 1999 yılında mülga Sosyal Sigortalar Kanununda yapılan değişiklik ile bu iki kriterin yanına bir de yaş şartı eklenerek ve emekli olma yaşı da değişmiştir.
Kanunlar kural olarak Resmi Gazetede yayımlandıkları gün yürürlüğe girerler. Ama yürürlük maddesinde daha ileri bir tarih gösterilmişse o tarihte yürürlüğe girerler. Kanunun hangi tarihte yürürlüğe gireceği belirtilmemiş ise, Resmi Gazetede yayınlandığı günü takip eden günden itibaren 45 gün sonra yürürlüğe girer.
“Verilecek krediler, Kurumun finansal imkânları ölçüsünde alınacak Yönetim Kurulu kararı ile karşılanır.” MADDE 2- Bu Yönetmelik 1/3/2023 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Anayasanın 89. Maddesindeki "Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilen kanunları on beş gün içinde yayımlar." Biçimindeki düzenleme ile, anayasa koyucu tarafından, bir tasarı veya teklifin, kanun sıfatını TBMM tarafından kabul edildiği anda1 kazandığı saptanmaktadır.
Memur ve memur emeklilerini yakından ilgilendiren 3600 ek gösterge yasasıyla ilgili ayrıntılar milyonlarca kişinin gündeminde yer alıyor. 3600 ek gösterge son dakika haberine göre; Yeni torba yasayla birlikte birinci derece memurlara 3600 ek gösterge geliyor.
Torba yasayla hayata geçirilmesi planlanan düzenlemeyle, kadro verilmediği gibi taşerona yaptırılacak işlerin sayısı ve çeşidi daha da artırılacak.
Cevap: Selvi Hanım, Torba Kanun'la düzenlenen doğum borçlanması hakkından siz de yararlanabilirsiniz. 1988 yılındaki doğumunuz sigorta başlangıcınızdan önce olduğu için bunu borçlanamazsınız fakat diğer iki doğumunuzu borçlanabilirsiniz. Böylece toplam dört yıl borçlanma yaparak hizmet kazanmış olursunuz.
2023 yılında yapılan EYT düzenlemesiyle, BAĞ-KUR' lu EYT' lilerin emekli olabilmesi için gerekli prim gün sayısı 7200'e düşürülmesi bakanlığın gündemindedir. Bu değişiklikle, BAĞ-KUR' lu EYT' lilerin emeklilik yaşı; kadınlar için 58, erkekler için 60 haline gelecektir.
– 05.2014 ve sonrası için emekli olabilmek için 60 yaşını doldurmak gerekmektedir. Kadınlarda 4500 günden 4/A (SSK ) emeklilik şartı; 4500 prim gününün doldurulmasının yanı sıra 58 yaşını doldurmuş olması gerekmektedir. Kadın çalışanlarda da erkeklerde olduğu gibi 25 senelik sigorta hizmeti aranmaktadır.
08.09.1999 öncesi ilk defa sigortalı olan (ilk defa uzun vadeli sigorta kolları primi ödenen tarih) kişiler için 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 gün ile yaş dışındaki diğer şartlar sağlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri