Töre, 1988 tarihli bir Cem Karaca albümüdür.
Eski Türkler'de “töre” daha çok devletin kuruluş düzeni ve işleyişi ile ilgili kuralları ifade etmekte ise de, Türkler aile yaşantısı açısından da bu kavramı kullanmışlardır. Bu manada töre “görenek” demektir.
Töre, hem doğmak ve türemek, hem de kanun, gelenek, düzen anlamlarıyla Türkçede olduğu gibi Moğolcada da kullanılagelmiştir. Eski Türk topluluklarında zamanla kendiliğinden gelişen gelenek, görenek, adet ve normlar, “yusun/yosun” hukukunu oluşturur, kağan'ın iradesiyle “yusun” töreye dönüşürdü.
Töre; bir toplumda yazılı olmayan, gelenekleşmiş kanun ve kurallar. Özellikle halk ağzında hukuk veya mahkeme anlamlarında da kullanılır. Töre sözcüğü Eski Türkçede türetilmek, yaratılmak ve düzenlenmek anlamlarına gelen törü- fiilinden gelir.
Türk töresinde bazı suçların cezası direk olarak ölümdür ve bu suçlar devlete isyan, askerden kaçma, adam öldürme, hırsızlık, tecavüz gibi suçlardır. Türk töresini ilk kez yazılı hale getiren uygarlık ise Uygurlardır.
İlgili 32 soru bulundu
Töre ilk defa Uygurlar döneminde yazılı hale gelmiştir.
Toy'un bizzat kendisi töre koyardı, yani yasama yetkisi vardı. Hakan'ın töre koyması ise, tek başına değil yine Toy yoluyla olmaktaydı. Yeni töreyi meclis yani Toy kabul ederse yürürlüğe koyabilmekteydi36.
Hem beşeri hem de ilahi kaynaklı toplumsal kurallar manzumesi olan töre, Türklerin "devlet hukukunu, ahlaki değerlerini, dini inançlarını, atalarından miras kalan, sosyal hayatı düzenleyen, hukuki sosyal değer kazanmış davranış kalıplarını ihtiva eden mecburi kuralların bir bütünü"dür.
Türklerde siyasi ve sosyal hayatı düzenleyen yazılı olmayan hukuk kurallarına “töre” denir.
Töre (1959) şiiri, Behçet Necatigil'in Dar Çağ (1960) adlı yapıtında yer alır. Dörder dizeden oluşan altı birimlik şiirde, benliğin arzularının bireysel ve toplumsal nedenlerle engellenmesi durumu işlenmiştir.
Törenin kaynakları; Örf, adet, gelenek, kurultay kararlarıdır.
Toy ya da kengeş, İslamiyet öncesinde Türk devletlerinde devlet işlerinin görüşülüp ve tartışıldığı aynı zamanda yasama, yürütme ve yargı yetkisini kullanan meclistir.
Töre: Bir toplulukta benimsenmiş, yerleşmiş davranış ve yaşama biçimleri- nin, kuralların, görenek ve geleneklerin, ortaklaşa alışkanlıkların, tutulan yolların bütünü, âdet. Örf: Yasalarla belirlenmeyen, halkın kendiliğinden uyduğu gelenek.
Töre bir toplulukta benimsenmiş, yazılı olmayan, teamül ve adet- lerin temelini oluşturduğu, yerleşmiş davranış ve yaşama biçimlerinin, kuralların, gelenek ve göreneklerin, ortaklaşa alışkanlıkların, tutulan yolların bütünüdür. Ya da bir toplumdaki ahlaki davranış biçimleri- dir.
Doğrulanmış Cevap. Bu kaynakları etkileyen unsurlar ahlak, kültür, yaşam biçimi, dönemsel değişiklikler (savaşlar, iklim, salgın hastalık vb.) ve din olarak sayılabilirler.
Ötügen (Ötüken) Türklerin yeryüzünde ilk var olduğu ve oradan Dünya'ya dağıldığı yerin adı olarak da kabul edilmektedir. Orhun Nehri kaynaklarını bu bölgeden alır ve Göktürk Devleti'nin de başkenti yine bu yörede kurulmuştur. İnanca göre bütün büyük devletlerin başkenti burada kurulmalı idi.
Büyük Hun Devleti (Asya Hun Devleti): Orta Asya'da kurulmuş olan ilk Türk devletidir. İlk defa tüm Türk boyları bir bayrak altında toplanması sağlanarak siyasi birlik sağlanmıştır. Bilinmekte olan en önemli hükümdarları ise Teoman ve Mete'dir.
Bence hayır değiştirmez çünkü töreler geleneklerdir yani Yazılı olmayan hukuk kurallarına Türkiye'de Töre adı verilir.
Tanım: Adalet, doğruluk.
Merhaba, Töre: bir toplumun yazılı olmayan, gelenekselleşmiş ve halk dilinde mahkeme ya da hukuk olarak adlandırılan kanunlardır. ⇒ Türk toplumunun temeli töreye dayanmaktadır. Töreler zaten yazısız hukuk kuralları olduğu için neredeyse bütün Türk devletlerinde törenin varlığı görülür.
Kağan veya hakan, Moğol ve Türk devletlerinde hükümdarlar tarafından kullanılan unvanlardan birisi ve göreceli olarak en eskilerindendir. Avarlar döneminden beri Türk devlet kültürü "kağan" sözcüğünü barındırmaktadır.
Günümüzde bağımsız olan 7 Türk ülkesi, yarı bağımsız olan 15 adet Türk devleti var. (Azerbaycan, Kazakistan, KKTC, Kırgızistan, Özbekistan, Türkiye, Türkmenistan, Çin'e bağlı Sincan Uygur Özerk Bölgesi, Şunhua Salar, Rusya'ya bağlı Altay Cumhuriyeti, Balkar, Başkurtistan, Çuvaşistan,...
Ön-Türk ya da Proto-Türk, MÖ. 30.-MS. 6. yüzyıl Urheimat ve Sprachbund ayrışmasına kadar Türkçe konuşan toplulukların ortak atasını kapsayan tanımdır.
Asya Hun Devleti, tarihte bilinen ilk Türk devletidir ve Orta Asya'da yaşayan Türk boylarını bir araya getirerek, siyasî birliği sağlamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri