Örneğin miras bırakanın birinci zümre akrabaları çocukları ve torunlarıdır. Ancak miras bırakan öldüğünde çocukları hayatta ise torunlar mirastan pay alamazlar. Ölüm durumunda miras paylaşımı Her zümre içinde kanuni mirasçı sıfatını kazanan en yakın kan hısımları arasında ,miras eşit olarak paylaşılır.
Birinci Derece (Zümre) Yasal Mirasçılar
Altsoy, miras bırakanın çocukları, torunları ve bunlardan doğanların tamamını kapsar. Murisin çocukları zümre başı olarak kabul edilir.
Ana ve baba, eşit olarak mirasçıdırlar. Miras bırakandan önce ölmüş olan ana ve babanın yerlerini, her derecede halefiyet yoluyla kendi altsoyları alır. Ana ve babadan bir tarafta hiç mirasçı bulunmadığı takdirde, bütün miras diğer taraftaki mirasçılara kalır.
Medeni Kanun kapsamında yer alan esaslara göre, miras bırakanın birinci derece mirasçıları, onun altsoyu olmaktadır. Çocuklar eşit olarak mirasçı oluyor. Dededen toruna doğrudan miras kalmıyor, ancak dedenin kendi altsoyunun kendisinden önce vefat etmesi halinde çocuğunun hakkı torunlara geçiyor.
Eş birinci zümre ile birlikte mirasçı olduğu için miras payı ¼ olacaktır. Bu durumda miras bırakanın torununun miras payı terekenin ¾'ü olarak hesaplanır. Aksine bir ölüme bağlı tasarruf olmadıkça, tereke bu oranlarda intikal edecektir.
İlgili 35 soru bulundu
Torun miras davası açabilir mi? Murisin altsoyu sıfatını haiz bulunan torun miras hakkından kaynaklanan her türlü davayı açmaya yetkilidir. Ancak torunun altsoy sıfatıyla yasal mirasçı olması için üst kolda sağ birinin olmaması şarttır. Dolayısıyla, murisin sağ çocuğu bulunuyorsa torunu miras davası açamaz.
Ölüm durumunda miras paylaşımı Her zümre içinde ,miras bırakana daha yakın olan akraba ,bu akrabanın soyundan daha uzak olanları devre dışı bırakır. Örneğin miras bırakanın birinci zümre akrabaları çocukları ve torunlarıdır. Ancak miras bırakan öldüğünde çocukları hayatta ise torunlar mirastan pay alamazlar.
Örneğin dededen kalan miras tarla tapusu nasıl alınır diye bakıldığında mirasçılar başta veraset ilamı olmak üzere gerekli olan belgeler ile tapu müdürlüğüne müracaat eder.
Dededen Toruna Borç Kalır mı? Dededen toruna borç kalır mı sorusunun cevabı, miras bırakanın ölüm tarihinde ödemeden aciz olup olmamasına bağlıdır. Miras bırakanın ölüm tarihinde ödemeden aciz olması halinde, mirasçılar mirası reddetmiş sayılır. Bu durumda, miras bırakanın borçları mirasçılara geçmez.
Bu bağlamda kişinin kendisine vâris olma ihtimali bulunmayan torunlarına vasiyette bulunmasına engel bir durum yoktur.
Mirasbırakan ile arasında kan bağı olan bütün akrabalar mirasçı olamazlar. Mirasçıların belirlenmesinde Türkiye'de zümre sistemi kabul edilmiştir. Bu sistem içerisinde vefat eden şahsın altsoyu 1. zümreyi oluşturur. Bu zümre içerisine vefat edenin altsoy yani çocukları ve torunları dahildir.
Mirasçı olduğunu düşünen herkes mirasçılık belgesi verilmesi için Notere veya Sulh Hukuk Mahkemelerine başvurabilir. Noterler mirasçılık belgesi için yapılan başvuru üzerine sistem üzerinden gerekli incelemeleri yaparak, mirasbırakanı ve mirasçılarını tespit edip, mirasçılık belgesi vermektedir.
Miras bırakanın alt soyundan olan bireylerin tamamı saklı paylı mirasçıdır. Kanunda sayılan kişiler haricinde miras bırakanın kardeşleri, yeğenleri, teyzeleri ya da amcaları gibi akrabalarına saklı pay hakkı tanınmaz. Kardeş, yeğen, kuzen, dede, nine saklı paylı mirasçı değildir.
- Birinci derece akrabalar: Eş, anne, baba, çocuk. - İkinci derece akrabalar: Kardeş, dede, nine, torun. - Üçüncü derece akrabalar: Amca, hala, dayı, teyze, yeğen.
1. derece akraba: Annemiz, babamız ve çocuklarımız birinci derecede kan bağımız olan akrabalarımızdır. 2. derece akraba: Kardeşlerimiz, torunlarımız, dedemiz ve ninemiz (babaanne, anneanne) ikinci derece kan bağı olan akrabalarımızdır.
Medeni Kanun “zümre sistemi” dediğimiz bir sistem yaratıyor. Zümre sistemi dediğimiz bu sistemde diyor ki: “Kişinin altsoyu onun birinci zümresini oluşturur.” Murisin birinci zümredeki mirasçıları onun altsoyudur, çocuklarıdır, torunlarıdır, vd. Birinci zümrede herhangi bir sınırlama yoktur.
Miras intikali işlemi için mirasçılardan birinin ilgili Tapu müdürlüğüne, tapu intikal başvurusu yapması yeterlidir. Zira, intikal işlemlerinin tüm mirasçılardan tarafından yapılması gerekmez. Herhangi bir mirasçı tarafından gerçekleştirilebilir.
Bu durumda mirasçının veraset ilamı için mahkemeye başvurması gerekir. Miras araştırması için ilk adım veraset ilamı yeni mirasçılık belgesinin alınmasıdır. Mirasçılık belgesinin alınmasından sonra tapu, banka, trafik tescil gibi kurumlara gerekli başvurular yapılarak murisin mal varlığı araştırması yapılabilir.
Miras hukukunun temel prensiplerinden biri olan külli halefiyet ilkesine uyarınca, mirasbırakanın ölümüyle birlikte miras, bütün olarak ve kendiliğinden mirasçılara geçer. Mirasın bütün olarak intikaliyle, mirasa konu olabilecek hak ve alacaklarının yanı sıra mirasbırakanın borçları da mirasçılara geçmektedir.
Birinci zümre mirasçılarla birlikte mirasçı olursa: 1/4 yasal miras payı, İkinci zümre mirasçılarla birlikte mirasçı olursa: 2/4 yasal miras payı, Üçüncü zümre mirasçılarla birlikte mirasçı olursa 3/4 yasal miras payı söz konusu olur.
2023 Yılı Veraset İlamı Ücreti
Mirasçılık belgesinin, sulh hukuk mahkemesinden veya noterlerden alınması mümkündür. Veraset ilamı ücreti de belgenin nereden alındığına göre değişiklik göstermektedir. Bu kapsamda veraset ilamının noterden alınması durumunda ücreti yaklaşık olarak 1200-TL'dir.
Davacının kendisinin mirasçı olduğunu ve iyiniyetli davalının terekeyi ve tereke malını elinde bulundurduğunu öğrendiği tarihten başlayarak 1 yıl ve herhalde mirasbırakanın ölümünün veya vasiyetnamenin açılmasının üzerinden 10 yıl geçmekle zamanaşımına uğrar. İyiniyetli olmayanlara karşı zamanaşımı süresi 20 yıldır.
Torunun Reddi Miras Süresi
Miras bırakanın altsoyu yoksa, ölmüşse veya mirası reddetmişse torunu, onun altsoyu olarak mirasçı sıfatına sahiptir. Dolayısıyla torun yasal mirasçılardan biridir. Yasal mirasçıların reddi miras süresi ise miras bırakanın ölüm tarihinden itibaren 3 aydır.
Tapulu Taşınmazın Mirasçılardan Birine Satış Olarak Gösterilmesi. Miras bırakan, tapulu taşınmazını aslında bağışlamış olmasına rağmen göstermelik olarak tapuda satış olarak gösterir. Bu şekilde ki satış sözleşmesi tarafların gerçek iradelerine uymadığı muvazaa nedeniyle geçersizdir.
Evlatlığın kendi ailesindeki mirasçılığı da devam eder. Evlat edinen ve hısımları, evlatlığa mirasçı olmazlar.” Yargıtay 14.Hukuk Dairesi de 2017/2282 Esas, 2021/892 Karar sayılı ve 15.02.2021 tarihli kararında “4721 Sayılı Türk Medeni Kanunun 314/2. maddesine göre evlatlık evlat edinene mirasçı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri