Tıp Mühendisliği Bölümü 2023 taban puanları en düşük 301,71419, en yüksek 473,13599'dur. Tıp Mühendisliği Bölümü 2023 başarı sıralaması en düşük 250219, en yüksek 35194'tür.
Tıp Mühendisliği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır? Tıp Mühendisliği, üniversitelerde Mühendislik Fakültesi kapsamında eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Bu bölüm yalnızca Sayısal puan türüne göre öğrenci kabul etmektedir.
Tıp Mühendisliği, sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi, hastalıkların teşhisi ve tedavisi için yeni teknolojilerin geliştirilmesi ve mevcut teknolojilerin optimize edilmesi amacıyla tıbbi cihazlar, sistemler ve yazılımlar gibi inovatif çözümler üretir.
Özellikle ülkemizde mühendislik fakültesi içerisinde yer alan tıp mühendisliği, fizik, biyoloji, tıp gibi farklı alanlara ayrılmaktadır. Ülkemizde bu bölümü kapsayan üniversiteler ise Karabük Üniversitesi ve acıbadem Üniversitesidir.
Tıp fakültesi (doktorluk) taban puanları, kontenjanları ve başarı sıralamalarını dikkate alan adaylar üniversiteleri ve bölümleri tercih edecek. Tıp bölümü, 4 yıllık bir bölümdür.
İlgili 40 soru bulundu
6 senelik Tıp Fakültesi mezunu öğrenciler hekim olarak zorunlu hizmete atanırlar. Tıpta Uzmanlık Sınavı'na girip istedikleri bölümlere yerleşen öğrenciler, zorunlu hizmeti bırakarak yerleştiği bölümde asistanlık yapmaya başlarlar. Asistanlık süreleri 3-5 yıl arasında değişkenlik gösterir.
Tıp Fakültelerinin 2021 başarı sıralamaları ve taban puanlarına göre ilk 50 ve son 50'yi listeledik. Aşağıdaki tablolarda bu sıralamayı bulacaksınız. Bilindiği gibi Tıp fakültesine girabilmek için Sayısal (SAY) puan türünde en düşük 50 bininci olma şartı bulunuyor.
Tıp mühendisi olmak için üniversite sınavına girip sayısal puan türünde yeterli puan almak gerekir. Bölüme yerleştikten sonra 4 yıllık lisans eğitimini tamamlayıp mezun olan öğrenciler diploma almaya hak kazanır ve tıp mühendisi unvanıyla mezun olurlar. Bu unvanla diledikleri alanda çalışmaya başlayabilirler.
Türkiye'nin ilk Tıp Mühendisliği bölümü Karabük Üniversitesi Mühendislik Fakültesi bünyesinde 2013 yılında kurulmuştur. 2013-2014 akademik yılında eğitime öğretime başlamış ve bugüne kadar %30 İngilizce eğitim diliyle 1. ve 2. öğretim programlarına, %100 İngilizce 1. öğretim programlarına öğrenci kabul etmiştir.
Tıp mühendisliği okumak isteyen adaylar bir yıl İngilizce hazırlık okumak zorundadırlar. Eğitim süresi 4 yıldır. Toplam da 5 yıl eğitim almak zorundadırlar.
Tıp fakültesi mezunları “Tıp Doktoru” ünvanını alırlar. Tıp doktorları sağlık hizmetlerinin çeşitli kademelerinde tanı ve tedavi hizmetleri, sağlık danışmanlığı, sağlık eğitimi, sağlık araştırmaları ve yöneticilik alanlarında çalışabilirler.
Tıbbın gün geçtikçe elektronik ve dijital hale gelmesinden dolayı geleceğin mesleklerinden birisi olarak dikkat çeken tıp mühendisliği yeni bir meslek oluşunun sağladığı yoğun iş imkanlarından dolayı yüksek öğrenim görmek isteyen çok fazla sayıda öğrenci tarafından tercih edilmektedir.
Tıp bölümü, diğer üniversite bölümleri gibi 4 yıllık bir program değildir. 6 yıldır ve ilk üç sene teorik eğitim iken son üç sene teorik ve pratik eğitim beraber verilir. Pratik eğitim verildiği sürece (dördüncü ve beşinci sınıf) hastanede stajyer doktor unvanına sahip olursunuz.
(1) Tıp Fakültesinde eğitim süresi, her biri bir ders yılını kapsayan altı dönemden ibarettir. (2) Öğrenciler tıp eğitimini bir yıl süreli yabancı dil hazırlık sınıfı hariç, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın azami dokuz yılda tamamlamak zorundadır.
Örneğin, kalp cerrahları, beyin cerrahları ve plastik cerrahlar diğer cerrahlara göre daha yüksek maaşlar alabilirler.
En yüksek aile hekimi maaşı ise 25.170 TL'dir. Uzman doktorların maaşları uzmanlık alanlarına ve kıdeme göre değişiklik gösterirken 2022 yılında uzman doktor ortalama maaşı 18 bin TL maaş alıyor. Asistan doktor maaşları da ortalama 10 bin TL civarında bulunuyor.
Cerrah Doktor Maaşı
Cerrahların maaşları en düşük 47.500 TL olduğu biliniyor. Kıdemli cerrahların maaşı 72.500 TL'ye ve üzerine dahi çıkabiliyor. Buna göre en yüksek doktor maaşlarının “Kıdemli Cerrahlara” ait olduğunu söyleyebiliriz.
Tıp fakültesi okumak isteyen öğrenciler AYT sınavında özellikle Fen Bilimleri ve Matematik alanına ağırlık vermesi gerekir. AYT sınavında ortalama Matematik ve Geometri derslerinden 38 net yapılması gerekirken Fizik, Kimya ve Biyoloji derslerinden en az 35 net yapılması gerekir.
Tıp bölümü, 6 yıllık bir lisans bölümüdür. İngilizce hazırlık sınıfı da okumayı tercih ederseniz eğitim süresi 7 yıla kadar çıkabiliyor. Bu bölümü bitiren kişiler doktorluk mesleğini yapmaya başlayabilir. Fakat alanında uzmanlaşmak isteyenler TUS sınavına girerek uzman doktor olma imkanı bulabilir.
İlaç Mühendisliği yüksek lisans programları, ilaç üretiminde kullanılan teknikleri ve ilaç üretim sürecini anlamaya yönelik eğitimler verir. Bu programlar genellikle farmasötik mühendislik, ilaç formülasyonu, ilaç üretim teknolojisi, ilaç çözümlemesi gibi konuları kapsar.
YKS'de ilk 10 bine girmek için TYT'de yaklaşık 90 net yapmak, AYT'de ise 70 net yapmak yeterlidir. Bu sonuçlar TYT için %75, AYT için %90 oranında bir doğru cevap gerektirir. Toplam öğrenci sayısına oranladığımızda ise ilk 10 bin yaklaşık binde 4'e tekabül etmektedir.
Özellikle tıp fakültesi öğrencilerinin kitapları çok pahalı. Yine de düşük maliyetten bir hesapla bir öğrencinin 6 yıllık maliyeti en az 240 bin lirayı buluyor. Eğer bu öğrenci devlet üniversitesi değil de özel üniversitede okuyorsa maliyet çok daha yükseliyor.
TUS için herhangi bir yaş sınırı bulunmaz. Okulunu bitirmemiş olan tıp fakültesi öğrencileri de bu sınava girebilir. Ancak tercih yapamazlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri