Tarihi ve doğa güzellikleri ile dört mevsim gezip görülebilecek turizm şehridir. 17 İlçeye sahip olan Trabzonun 9 İlçesi 114 km.lik sahil şeridinde sıralanmıştır.
4664 km2 yuzolcumune sahip olan Trabzon, Tiirkiye topraklanrun % 0.6'slm olusturur. 2000 yih verilerine gore kilometre kareye yaklasik 209 kisi dusmektedir, Aym donemde Tiirkiye icin bu degerin 83 kisi oldugu dikkate ahrnrsa, Trabzon ilinde aritmetik niifus yogunlugunun oldukca yuksek oldugu giifiiliir. Idari o!
Avgustus'un idari düzenlemesi sonucu Trabzon, Pontus Polemoniacus adı verilen vasallık içinde yer almış, İmparator Tiberius zamanında (M.S. 14-37), diğer bir idare bölüm olan Kapadokya Eyaleti sınırları içinde kalmıştır. İmparator Nero döneminde ise (54-68) serbest kent olma ayrıcalığına kavuşturulmuştur.
NÜFUS: 18 ilçeye sahip olan Trabzon'un 2022 yılı TUİK verilerine göre nüfusu 818.023'tür. Kadın nüfusu 411.962, erkek nüfus 406.061 kişidir. 4.685 km² yüzölçümüne sahip olan Trabzon, km² 'ye düşen 175 kişi ile nüfus yoğunluğu bakımından 81 il arasından 13. sırada yer almaktadır.
Verilere göre Gümüşhane'de en fazla Trabzon nüfuslu birey yaşarken bu rakam bir önceki yıla göre yüzde 7 oranında arttı. TÜİK verilerinin değerlendirmesine göre Gümüşhane'de 5 bin 173 Trabzon doğumlu birey yaşıyor. Trabzon'u bin 602 kişiyle Giresun, bin 413 kişiyle Samsun ve bin 203 kişiyle Erzincan izledi.
İlgili 17 soru bulundu
Trabzon ilinin nüfusu ile en büyük ilçesi olan Akçaabat, köftesiyle ve horonuyla meşhurdur. Yüzölçümü 385 km², nüfusu 2021 yılına göre 128.348'dir.
Trabzon'a ilk çağda “Trapeziıs, Trapeza ” deniliyordu. Garp dillerinde bir süre “Trapezimle, Trebizonde ” gibi şekiller almıştır. Söz konusu olan kelimelerden “Trapeza” Yunanca'dan gelmekte olup, eski Yunanca'da “dikdörtgen biçiminde masa, ya da sofra” anlamına gelir.
Trabzon'da insanların hayatını ve ritüellerini belirleyen ana unsur hiç şüphe yok ki hemen tamamı Sünni mezhebine bağlılığını sürdüren İslâmiyet inancıdır.
Doğu Anadolu Rumları
Buradaki Rumların bir kısmının kökeni 1461 yılında Trabzon'un fethedilmesiyle bu bölgelere göç eden Rumlara dayanır. Buradaki Rumların büyük bir kısmının kökeni, geç Roma ve Bizans döneminde buraya Pontus Alpleri'nden gelen çiftçilere, askerlere, devlet memurlarına ve tüccarlara dayanır.
Trabzon'da yaşam pahalı değildir. Şehirde ev ve yaşam maliyeti diğer şehirlerden daha ucuzdur. Ortalama kira, ulaşım, beslenme ve günlük harcama maliyetleri makul seviyelerdedir. Trabzon'da yaşam maliyeti Türkiye'nin diğer bölgelerinden ve şehirlerinde olduğu gibi orta düzeydedir.
Trabzon'un ana dili Rumca olan köyleri biliniyor, Rumca köy adları yüzyıllardır kullanılıyor. Of, Çaykara, Maçka ve Tonya ilçelerinde bulunan bu köylerde, babaannem gibi Türkçe bilmeden ömrünü tüketen nice Müslüman kadın yaşadı, babam gibi ana dili Rumca olan nice Müslüman çocuk büyüdü.
2014 yılına kadar il belediyesi statüsünde hizmetlerini Trabzon Merkezinde yürüten Trabzon Belediyesi, 30 Mart 2014 tarihinden itibaren Büyükşehir Belediyesi statüsü kazanarak, sorumluluk alanı tüm il sınırlarını kapsayacak şekilde genişletilmiştir.
İstanbul - Trabzon arası mesafe kaç km? İstanbul - Trabzon arası yaklaşık olarak 1165 km'dir. Kamil Koç ile İstanbul - Trabzon seyahatiniz tahmini olarak en az 15 saat 40 dakika saat sürer. Bu durum hava ve trafik koşullarına bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir.
Trabzon Rize arası mesafenin kaç km olduğu özel araçla, otobüsle ve uçakla değişkenlik gösterecektir. Bu durumda her iki şehir arası mesafe özel araçla 61,7 kilometredir. Otobüsle ise toplam mesafe hemen hemen yakın olmakla birlikte ortalama 75 kilometre olarak hesaplanmıştır.
Çepniler Trabzon, Ordu ve Giresun'dan başlayarak bu bölge ve çevresinde yerleşiktirler. Ordu ve Giresun'da yeni açılmış Cemevleri mevcuttur. Alevî Çepniler ise daha çok Ordu, Giresun, Balıkesir, Manisa, İzmir, Çanakkale, Burdur, Gaziantep gibi illerde yerleşiktirler.
Trabzonlu TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Trabzon ilinden olan kimse.
Trabzon İmparatorluğu'nda nüfusun büyük çoğunluğunu da kadim zamanlardan beri bölgede ikamet eden Kafkas kökenli Tzanlar (Lazlar) oluşturmaktadır. Bu durum imparatorlukla çağdaş tarihçilerin belgelerine de yansımış ve Trabzon İmparatorluğu "Tzaniti (Lazistan) Krallığı" olarak anılmıştır.
Merkez İlçe nüfusu 292.254′dür. Genel Nüfus Sayımı sonuçlarına göre Trabzon, Karadeniz Bölgesi içinde yer alan 14 İl arasında nüfus çokluğu bakımından Samsundan sonra 2 inci sıradadır. Bölgede toplam 10.000.000 kişi yaşamaktadır.
Trabzon'un toplam nüfusu 816.684'tür, yüzölçümü ise 4685.00 km2'dir. Şehrin, nüfusu en yüksek ilçesi Ortahisar, en düşük ilçesi de Dernekpazarı'dır.
Trabzon'a bağlı 18 ilçe, 536 mahalle bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri